Космическа обсерватория кацна в Хамбург

Понеделник, 05 Октомври 2020

Уникална стратосферна лаборатория на НАСА и Германския център за аерокосмически изследвания пристигна в Хамбург, съобщи "Дойче веле".
Необикновеният самолет с бордови номер N747NA предизвиква небивал интерес, където и да се приземи. Обсерваторията СОФИЯ (SOFIA - от англ. Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) е съвместен американско-германски порект в областта на космическите изследвания. Първият полет на обсерваторията, създадена на базата на самолет Боинг 747 и оборудвана с инфрачервен телескоп-рефлектор, е през 2010 г.
Наблюденията на височина от 12-14 километра позволяват на съоръжението да получава резултати, близки до тези от космическите обсерватории. Летящата лаборатория се използва за изучаването на зараждането и гибелта на звездите, създаването на звездните системи, черни дупки и мъглявини. Всяка година обсерваторията извършва около 160 изследователски полета.
СОФИЯ ще остане в Хамбург до февруари следващата година. Тя ще премине планово техническо обслужване в сервизен център на "Луфтханза", което се извършва на всеки три години.
По същото време ще бъдат прегледани и ремонтирани при нужда инструментите и научното оборудване на лабораторията. Специалисти от Щутгартския университет ще проверят работата на уникалния инфрачервен телескоп, разработен в Германия. Приемникът на терахерцови честоти "ГРЕЙТ" ( GREAT от англ. German Receiver for Astronomy at Terahertz Frequencies) ще бъде временно демонтиран и изпратен за сервизен преглед в Института по радиоастрономия "Макс Планк" в Бон.

Прочетена 38 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.