110 млн. лв. за пътища догодина

Четвъртък, 12 Ноември 2020

78 км пътища са изградени от началото на мандата, в момента се изграждат 172 км нови участъци. Ремонтираните за същия период отсечки са общо 2070 км, по други 986 км се работи. Усилията са в посока ремонт, рехабилитация и повишаване безопасността на пътищата. Хубавото е, че в бюджета за следващата година са предвидени 110 млн. лв. повече за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна инфраструктура. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в интервю за БНР.

Пътната мрежа се подготвя за зимните месеци. Осигурени са около 3000 снегопочистващи машини. По опорните пунктове има инертни материали за обработка на настилките, като доставките продължават. Агенция „Пътна инфраструктура“ и областните пътни управления извършват проверки, следи се метеорологичната обстановка.

В отговор на въпрос във връзка с критики за повишаване на цената на водата заради такса за достъп Петя Аврамова посочи, че това твърдение е спекулативно. Проектът на Закон за ВиК, който ще урежда обществените отношения, в момента е на етап обществено обсъждане, за да се чуят различни мнения, становища и дори критики. В него е записано, че се запазва социалната поносимост на цената на водата, каквато има и към настоящия момент. Тя се определя на база минимално месечно потребление от 2,8 куб. м вода на човек като стойността не трябва да надхвърля 2,5% от средномесечния доход на домакинство за съответната област. В различните области на страната той е различен и данните за него се взимат от НСИ.

Проектът на закон за ВиК предвижда още подпомагане на уязвимите потребители, като начинът ще се определи с наредба на министрите на финансите, на труда и социалната политика и на регионалното развитие и благоустройството. С нея ще се регламентира кои са уязвимите потребители и критериите за подпомагането им.

Министърът обърна внимание, че ВиК системите ще запазят публичния характер - публична държавна и общинска собственост.

3 млрд. лв. са предвидените средства за енергийната ефективност на жилищни, обществени и промишлени сгради и за интелигентно външно осветление в Плана за възстановяване и устойчивост, който в момента е на обществено обсъждане. 1,728 млрд. лв. са заложени за повишаване на енергийната ефективност на жилищния сграден фонд, от които над 90% - за многофамилни жилищни сгради. За първи път е предвидено да се санират и еднофамилни къщи. Разработват се 4 варианта за осигуряване на съфинансиране, така че собствениците да не доплащат за извършваните дейности и да не се стигне до стопиране на програмата. Залага се и на интелигенти системи за енергийна ефективност за достигане на енергиен клас А и В след санирането.

Новата програма ще започне с блоковете, за които има сключени договори с общини и документи за тях са подадени в Българската банка за развитие, но не са получили финансиране. Чакащи има и по Оперативна програма „Региони в растеж“. Със средствата от Плана за възстановяване и устойчивост и Оперативна програма „Развитие на регионите“ за следващия програмен период се предвижда да бъдат санирани над 3000 обекта.

Прочетена 73 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.