Япония се сдоби с най-бързия компютър в света

Четвъртък, 11 Март 2021

Церемонията във връзка с пускането на пълна мощност на най-бързия суперкомпютър в света "Фугаку" се състоя в японския град Кобе, предаде информационната агенция Киодо.
Суперкомпютърът се помещава в изчислителния център на японския държавен Институт за естествени науки "Рикен" в споменатия град. Първоначално беше предвидено "Фугаку" да бъде вкаран в пълния си работен цикъл през месец април. Но беше решено процесът да бъде ускорен в спешен порядък заради необходимостта от провеждане на изследвания, свързани с разпространението на коронавируса.
Частично "Фугаку" беше пуснат през април 2020 година. В юни той бе признат за най-бързия суперкомпютър в света от международния проект "Топ-500", който определя най-мощните суперкомпютри на планетата. През ноември статусът на японската разработка беше отново потвърден. "Фугаку" зае първо място и в други три категории. Той ске оказа с най-добри показатели при използване в промишлеността, в сферата на изкуствения интелект и при анализа на големи числа.
"Фугаку" е конструиран от корпорацията "Фуджицу" съвместно със специалисти от "Рикен". Той е способен да извърши над 415 квадрилиона изчисления в секунда. Това превишава 2,8 пъти скоростта на американския суперкомпютър "Съмит", който заемаше първо място в световната класация, а сега зае втора позиция. На трето място също фигурира американски суперкомпютър, а на четвърта и пета позиция са поставени китайски машини.

Прочетена 59 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.