Geomedia Magazine

Geomedia Magazine

Интерактивна карта, създадена по инициативата на ИПИ „265 истории за икономика” и подкрепена от Асарел-Медет, Дънди Прешъс Металс Челопеч, Българска стопанска камара (БСК), КЦМ 2000, EVN България и ЛИДЛ България, показва развитието на България. На сайта има карта, според която
почти всички общини са завършили кадастралната си карта. Едва пет - Етрополе, Ихтиман, Маджарово, Руен и Чавдар не са започвали, според данните предоставени на ИПИ от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. С под 10% покритие пък са други три - Айтос, Ружинци и Костенец.

На официалния сайт на Външно министерство от днес функционира интерактивна карта, която предоставя структурирана информация за начина на преминаване на граници и условията за влизане в държавите по света във връзка с пандемията от COVID-19, съобщиха от ведомството.

Интерактивната карта e достъпна по два начина – от начална страница в червения банер „Коронавирусът – как ще пътуваме“, както и от всяка една друга страница от структурата на сайта – горе в дясно, под иконата „Дипломатически представителства“.

КАРТАТА

България е домакин на Втори национален семинар по програма Коперник на ЕС за държавни, научни, бизнес и неправителствени организации. Семинарът започва на 28 юли. Тук пълната програма и подробности

Семинарът е част от Европейската програма Коперник.

 

Венеция започна днес първото цялостно изпитание на система от прегради, която да защити града от големи наводнения, предаде ДПА.
Проектът MOSE (МОЗЕ) на стойност 5,5 млрд. евро (6,2 млрд. долара) бе съпътстван от скандали за корупция и надхвърли бюджета си, пресрочи и графика на изпълнение. Работата по него започна през 2003 г. и се очаква да бъде завършена през декември 2021 г.
Проектът бе компрометиран от "очевидни случаи на корупция и престъпни действия", но "нека се съсредоточим върху целта: да се надяваме, че системата ще се окаже ефикасна", каза италианският премиер Джузепе Конте, който пристигна във Венеция за началото на изпитанията.
Инженерите са изградили четири прегради на трите входа към Венецианската лагуна, които трябва да се затварят, когато градът е заплашен от повишаване на нивото на водата с повече от 110 см.
На днешния ден преградите, съставени от 78 подвижни елемента, бяха едновременно вдигнати за първи път, което отне около час и половина. Когато обаче системата велез в действие тази операция ще отнема около 30 минути.
Въпреки закъснението кметът на Венеция Луиджи Бруняро нарече в Туитър МОЗЕ "огромно постижение", "резултат от италианската изобретателност".
Защитата от наводнения е от ключово значение за Венеция, особено след почти рекордната приливна вълна от 187 см през ноември, нанесла значителни щети на защитения от ЮНЕСКО град. Но проектът МОЗЕ има и много критици. Активисти на движението срещу него се събраха днес на протест с близо дузина лодки близо до площад "Сан Марко". Лидерът им Томазо Качяри нарече системата от прегради "обида" за града и заяви, че проектът е обречен на провал.

Понеделник, 13 Юли 2020 04:45

Нов материал ни пази от радиация

Американски химици са създали свръхустойчиво на радиация вещество, като са внедрили атоми на селен в молекулата на природния пигмент меланин, съобщиха от Северозападния университет в град Еванстън, щата Илинойс.

С получения материал са защитени микроби и клетъчни култури от смъртоносни дози йонизиращи лъчения. "Ние доказахме, че селеномеланинът поглъща значително по-добре радиацията, в сравнение с феомеланина. Имайки предвид факта, че в природата има големи количества селен, не е изключено това вещество да е било изобретено преди нас от представителите на живата природа, на които им се е налагало да се справят с повишени нива на радиация", заяви Нейтън Джанески, един от авторите на проучването.
Всяка секунда кожата и тялото на човека и на всички животни на Земята са подложени на йонизиращото въздействие на Слънцето под формата на ултравиолетовите лъчи, на космическите лъчи и на други форми на радиация. Като главен защитен механизъм срещу тях се явява пигментът меланин, който поглъща ултравиолетовите лъчи, без те да навредят на останалите части на кожните клетки.
Екипът на Джанески изследвал коя от петте разновидности на природния меланин най-добре поглъща рентгеновите лъчи. Сравнявайки свойствата на техните молекули станало видно, че техните защитни качества зависят най-вече от това колко атоми на сярата се съдържат в неговите вариации.
Тогава учените решили да повишат радиационната защита на меланина, като заменят серните атоми с тези на селена, които са с много по-големи размери.
Американските специалисти синтезирали тази разновидност на пигмента, като използвали хормона допамин и аналог на цистеина. Това е сяросъдържаща аминокиселина, в която сярата е била заменена със селен. Процесът на конструирането на неговите молекули се оказал много по-прост, в сравнение със синтеза на феомеланина, който се използва като средство за радиационна защита на астронавтите.
С полученото ново вещество учените подготвили набор от наночастици от селеномеланин и с тях обработили култури от клетъчни кожи и няколко колонии микроби. Те устояли на смъртоносни дози гама-излъчвания от порядъка на 6 единици грей.

Понеделник, 13 Юли 2020 04:44

Физици търсят черна дупка

Американски астрофизици са разработили методика, с която ще изяснят дали досега неоткритата планета Хикс няма да се окаже миниатюрна черна дупка, съобщи пресслужбата на Харвардския университет.
"Когато малки небесни тела попаднат в близост до черна дупка, те започват да се топят под въздействието на топлината, която поражда газ, падащ върху хоризонта на събитието. След това тези тела се разкъсват от гравитацията на черната дупка, като процесът се съпровожда с възникването на характерни излъчвания на светлина", заяви професорът от Харвардския университет Ейбрахам Лоуб.
Преди около пет години известните американски астрономи Константин Батигин и Майкъл Браун заявиха, че са успели да открият първите следи от съществуването на загадъчната планета Хикс. Така учените наричат хипотетичната девета планета на Слънчевата система, отдалечена от Слънцето на минимум сто милиарда километра и с подобни на Нептун и Уран размери.
Нейното търсене досега не е дало резултат. Учените само очертаха зоната, в която може да се намира и откриха някои признаци, за нейното съществуване.
Възникна и хипотеза, че загадъчното небесно тяло може да не е газов гигант или голяма земеподобна планета, а много по-екзотичен обект - първична черна дупка. Тя представлява миниатюрен аналог на обичайните свръхмасивни черни дупки, които са се появили в първите мигове от възникването на Вселената.
Харвардските астрофизици изясниха, че тези обекти могат да бъдат проследени с най-чувствителните наземни телескопи. Те ще бъдат насочени в тази част на Слънчевата система, където се предполага, че се намира планетата Хикс или първичната черна дупка.
Учените предполагат, че обектът ще е разположен в точка, в която гравитацията на Слънцето е толкова малка, че черна дупка с размерите на планета ще може постоянно да поглъща окръжаващата я материя, в това число отломки от астероиди и комети.
Според харвардските учени този процес ще предизвиква миниатюрни излъчвания на светлина при раздробяването на погълнатите части с размери от няколко сантиметра до неколкостотин метра. Тези светлинни следи ще бъдат едва забележими за съществуващите наземни телескопи, но ще бъдат ясно очертани за строящата се обсерватория LSST, разположена край пустинята Атакама в Чили.
"Обсерваторията LSST притежава извънредно широко зрително поле и два пъти седмично ще получава снимки от цялото нощно небе. Това е много важно, тъй като ние не знаем точното разположение на планетата хикс. Високата чувствителност на обсерваторията ще ни позволи да открием светлинните излъчвания, предизвикани и от най-малките обекти при приближаването им към черната дупка", изтъква Лоуб.
Ако предположенията на харвардските астрофизици се потвърдят, LSST може да открие следи от съществуването на първична черна дупка в първите три години от работата си. Но при условие, че по размери тя е съпоставима с тези на Юпитер. В противен случай астрономите ще докажат, че подобни обекти не съществуват в Слънчевата система.

До края на годината трябва да приключат обществените обсъждания по проекта на Морски пространствен план за периода 2021 – 2035 г.  Стратегическият документ е разработен от Националния център по териториално развитие по проект на МРРБ с европейско финансиране Това съобщи в Бургас заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която откри семинар на тема „Трансгранично морско пространствено планиране за Черно море, България и Румъния - MARSPLAN-BS II“, проведен при пълно спазване на противоепидемичните мерки.

Приветствие към участниците отправи и кметът на община Бургас Димитър Николов, който подчерта значението на плана за развитието на морските общини.

„Морският план за пространствено развитие е най-комплексната и сложна задача, изпълнявана в България. Обвързан е с морската стратегия на страната и с Националната концепция за пространствено развитие и интегрираните териториални стратегии за развитие на Североизточен и Югоизточен район на страната, отбеляза пред участниците Николова.

 „Морското пространствено планиране е важна тема за развитието на Черно море. Чрез него ние ще дадем баланса между икономическите и инвестиционни интереси, от една страна, и опазването на околната среда и природните ресурси, от друга“, обясни  заместник-министърът. В него ще са отразени мнения на заинтересованите страни за най-важните приоритети, богата база данни от научни изследвания, информационни ресурси, карти и т.н. Основните му приоритети ще са опазването на морските екосистеми, икономическото развитие, социалното подпомагане, трансграничното сътрудничеството, съхраняване на  културното наследство и околната среда, устройство на крайбрежието, морските пътища и корабоплаването, зоните за спорт и туризъм и др.

„Морското пространствено планиране разглежда целия наличен морски и крайбрежен капитал на страната, за да постигне на  икономически, социални и екологични цели. Очаква се той да доведе до намаляване на конфликтите за достъп до морските територии, намаляване на въздействието върху екосистемите, както и до понижаване на разходите на публичните власти при координирани действие“, каза още Николова.

По проекта ще се изготви и GIS система, в която над 20 организации ще предоставят данни за крайбрежието и морските територии – климат, защитени територии, демография, морски транспорт, рибарство и аквакултури, биоразнообразие, геология, туризъм, комуникационни системи и др.

Зам.-министър Николова информира, че до 31 март 2021 г. планът ще бъде представен на Европейската комисия.

Френският институт в България предоставя стипендии за престой на високо научно ниво в рамките на един месец, на млади научни работници и на утвърдени преподаватели и изследователи за периода септември – декември 2020.

Краен срок за подаване на документи: 1 ноември 2020.

За повече информация моля свържете се с Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Програма « Научен престой на високо ниво »
Всички научни области

Докторанти и Млади научни работници

научен престой във Франция в рамките на 1 месец
зачисление на докторанта в българско висше учебно заведение
зачисление на щат в българска институция за младите научни работници
кандидатури, в рамките на вече съществуващи партньорства са приоритетни
медицинска осигуровка
месечна издръжка в размер на 1704 евро

 

Утвърдени научни работници

научен престой във Франция в рамките на 1 месец
кандидатури, в рамките на вече съществуващи партньорства са приоритетни
медицинска осигуровка
месечна издържка в размер на 2055 €

В ДВ, бр. 61 от 10.07.2020 г. са обнародвани заповеди на изпълнителния директор на АГКК, както следва:

Заповед № КД-14-61 от 23.06.2020 г. – за отстраняване на ЯФГ в КККР в землището на с. Плешивец, община Ружинци, област Видин;

Заповед № КД-14-62 от 23.06.2020 г. – за отстраняване на ЯФГ в КККР в землището на с. Върбовчец, община Димово; с. Ружинци, община Ружинци, област Видин.

   Заповедите подлежат на обжалване в 30-дневен срок (до 10.08.2020 г., вкл.).

Представители на еврозоната подкрепиха първата стъпка за присъединяване на България и Хърватия към еврозоната, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на четирима европейски източници.

Според информацията представителите на еврозоната са готови да пуснат България и Хърватия във валутно-курсовия механизъм ERM II - "чакалнята на еврозоната", което ще позволи на двете страни да приемат еврото като официална валута през следващите три години.

Източниците подчертават, че решението е предстоящо след окончателна подкрепа от страна на еврозоната и финансовите министри на страните членки на ЕС по време на видеоконференция по-късно днес или утре.

Двама източници поясниха, че решението вероятно се очаква да бъде обявено, когато борсите не работят, вероятно през уикенда, за да се предотврати пазарна спекулация.

Това би означавало първото разширяване на еврозоната от 2015 г., когато Литва прие еврото и стана 19-тата членка.

Източниците добавиха, че някои дребни проблеми трябва да бъдат разрешени през следващите часове. Решението може да бъде отложено и за следващата седмица, но най-вероятно двете държави ще влязат в "чакалнята на еврозоната".

Щом държавите се присъединят към ERM-2, те остават в механизма около две години преди да започнат практически приготовления за присъединяване към еврозоната - процес, който ще отнеме още една година, което означава, че България и Хърватия могат да станат членки на еврозоната най-рано през 2023 г.

Страница 1 от 398

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.