Geomedia Magazine

Geomedia Magazine

Коронавирусът ни завладя не само физически, но и умовете ни. От тук нататък все повече технологии няма да са touch, а ще залагат на дистанцията. Вече има такива изобретения, които се появиха само за два месеца след появата на самата зараза.

Списъкът е дълъг, но може да започне с уреда за отваряне на врати или пък с роботите, които обслужваха пациентите в полевите болници в Ухан. Освен тях има и респиратори за лично ползване, анти зараза маски.

Изобретатели от Уелс изпробваха и вече прилагат персонален дихателен апарат. Той е проектиран само за три дни, но според специалистите драматично облекчава работата на реанимационните екипи. Неговият дизайнер доктор Рис Томас от болницата “Глангуили” в град Кармартен бил силно притеснен от липсата на специализиран персонал за спешните отделения и на вентилаторни системи за обдишване на пациенти в тежко състояние. Това го вдъхновило заедно с инженеринговата компания CR Clark&Co of Ammanford да разработи апарат, който помага на болния да диша и чисти въздуха в стаята от вируси. Голямото предимство на респиратора е, че болният може да си го поставя сам и да освобождава медицинските сестри да поемат други задължения, казва лекарят. Той обяснява, че апаратът не замества усъвършенстваната дихателна апаратура в реанимациите, но уверява, че много болни няма да стигат дотам, ако са обдишвани с него на по-ранен етап. С респиратора на д-р Томас преди седмица е спасен животът на пациент в град Ланели, който вече е стабилен и се възстановява бързо.

В Университета в Бангор разработиха маска яка-убиец на вирусите. Специалистите са работили 10 г. над антивирусния слой на маската, който осигурява 96% защита от зараза с COVID-19 и други микроби. Пришпорени от пандемията обаче, те са завършили продукта за няколко седмици. Маската е подобна на шал яка мека, удобна и обхващаща добре долната част на лицето. Може да се носи с часове, а после да се пере. Фирмата производител планира да произвежда 1 млн. подобни маски на седмица и да отдели част от тях за националната здравна система.

Инструмент за отваряне на врати без участието на ръцете разработи британският изобретател Йън Грифитс. Идеята му хрумнала, когато съпругата му посетила местна болница и се наложило да пипа дръжките на вратите, след като направила дезинфекция на ръцете си. Още същата вечер Грифитс проектирал изкуствената ръка и вече лесно произвежда устройството на 3D принтер.

В Хонконг разработиха санитари роботи, които доставят храна и лекарства на изолираните пациенти, намалявайки до минимум контакта им с персонала и риска от зараза. Там е създаден и стерилизатор, който убива до 99,99% от вирусите.

Уредът за бърз кръвен тест устройство е дело на учени от изследователския институт Sight Diagnostics в Тел Авив.

Понеделник, 06 Април 2020 04:00

БГ приложение следи за коронавируса

Национална информационна система Virusafe ще заработи у нас в помощ на борбата с COVID-19. Системата - мобилно приложение, което е изградено само за 10 дни, разполага с централен регистър, който ще събира данни за здравното състояние на българите и ще я изпраща на всички държавни органи. Целта е да се види каква е картината в България и къде са зелените точки, докъдето вирусът още не е достигнал.

Потребителите ще могат напълно доброволно да подават данни за своето здравословно състояние и хронични заболявания. В системата ще се въвеждат лични данни - ЕГН, а софтуерът прави разпознаване за пол и възраст, след което събраните данни ще се предават към Министерството на здравеопазването.

Мобилната апликация предстои да бъде разпространена от мобилните оператори у нас. Очаква се апликацията да бъде качена в мобилните магазини на „Епъл“ и „Гугъл“ и да е достъпна в понеделник. Приложението се нарича „Вирусейф“. Апликацията е разработена от екип от млади специалисти, като идеята е то да улесни работата на Националния оперативен щаб и на контролните органи.

„Реализирали сме мобилна апликация за всеки един гражданин, за да може всеки да се информира за текущото си здравословно състояние. В рамките на десетина дни изградихме централен регистър, който да събира информацията и да я изпраща на всички държавни органи. В първите 48 часа е въведен рагистъра на всички карантинирани лица и всички заболели, и информацията по автоматизиран път достигна до органите на МВР, които осъществяват контрол на карантинираните лица. В системата има интеграции с личните лекари, общините, РЗИ, службите на МВР, "Гранична полиция" и пожарната, също и с доброволците“, обясни Ивайло Филипов от „Информационно обслужване“ при представяне на национална информационна система за борба с Covid-19.
Пламен Цеков, разработващ мобилната апликация, обясни, че приложението може да се свали от всеки гражданин, и то напълно доброволно. Чрез него хората ще могат да споделят своя здравен статус с Националния щаб, здравните власти и своя личен лекар, за да знаят те какво се случва с него и как се развиват симптомите, така че да могат да вземат отношение, ако се наложи. Даването на данни е изцяло на доброволен принцип.
„Целта е да се подават данни към МВР, личните лекари, да има възможност за въвеждане на лаборатони резултати и да се следи състоянието на карантинираните“, обясни Калин Радев, разработчик на централизираната система за данни.
„Най-голямото предимство е за връщащите се от чужбина - на границата, ако си подаде данните, след 14 дни автоматично ще получи, че не е под карантина. Това много ще облекчи граничните полицаи и ще ни отговори на въпросите какво се случва с българите, върнали се от чужбина“, обясни премиерът Бойко Борисов.
Всеки достъп до регистъра ще става само с цифров сертификат, който гарантира сигурността на системата, категорични са създателите на приложението.
Министърът на здравеопазването отчете наличието на мобилното приложение като изключително ползно за борбата с коронавируса, тъй като на база на получените данни, ще може да се предприемат мерки с цел намаляване на разпространението на коронавируса.
„Тук можем да намерим много информация, свързана с разпространението на COVID-19, както и за претъпелите заболяването и вече да се вземат обосновани решения как да се действа с мерките“, обясни началникът на Оперативния щаб ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски.
„Работата с лични данни или чувствителна информация продължава да се прави от тези, които са се занимавали досега с това. Цялата въведена информация от гражданите ще е изцяло по тяхно желание“, обясни вицепремиерът Томислав Дончев.

Местата по света, до които опасният коронавирус още не е достигнал, са единици. Палау, Самоа и базите в Антарктида. КНДР наскоро признаха, че и при тях има такива случаи.

Островната държава Палау с население от 18 хиляди души. Най-близките съседи на Палау са на стотици километри, а Тихият океан, заобикалящ от всички страни островната група, изпълнява ролята на щит срещу вируса. Океанът и ограниченията за пътуване все още задържат Ковид-19 далеч от бреговете на Тонга, Соломоновите и Маршаловите острови, Микронезия и други. Но отдалечеността от континентите не гарантира, че опасният коронавирус няма да стигне и дотам. Северните Мариански острови вече потвърдиха първите случаи на заразени.

Google ще публикува данни за местонахождението на своите потребители по целия свят от днес, за да позволи на правителствата да преценят ефективността на мерките за социално дистанциране, въведени за борба с пандемията COVID-19, заяви техническият гигант.

Данните за движението на потребителите в 131 страни ще бъдат публикувани на специален уебсайт и ще „очертават тенденциите за движение във времето по географски принцип“, според публикация в един от блоговете на компанията.

Това ще показва „увеличение или намаляване на процента на посещенията“ на места като паркове, магазини, домове и места за работа, а не „абсолютният брой посещения“, се казва в публикацията, подписана от Джен Фицпатрик, ръководител на Google Maps, и главният здравен директор на компанията Карън де Салво.

"Надяваме се, че тези данни ще помогнат в подкрепа на решенията как да се управлява пандемията COVID-19", казаха те. Подобно на показването на задръствания или измерването на трафика в Google Maps, новите отчети ще използват „обобщени, анонимизирани“ данни от потребители, които са активирали своята история на местоположенията. Няма да бъде предоставяна „лична информация“, като местоположение, контакти или движения на дадено лице, се казва в публикацията.

 

Данните за България от 29 март

Министерството на регионалното развитие и благоустройството продължава да извършва плащания по проекти след обявяването на извънредното положение в страната заради разпространението на COVID-19.

Разплащанията, извършвани от Агенция „Пътна инфраструктура“ към фирмите-изпълнители не са спирали, няма забавяне и продължават да се извършват в съответствие с договорите, както и преди въвеждането на извънредното положение на 13 март 2020 г. Разплащат се изпълнени, сертифицирани, приети и фактурирани дейности съгласно Системите за финансово управление и контрол в АПИ. За периода 13.03.2020 – 02.04.2020 г. към изпълнители по договори са разплатени общо 93,1 млн. лв., включително по оперативни програми.

Строително-монтажните работи на големите инфраструктурни обекти на АПИ не са спирали. Дейностите се изпълняват съобразно извънредното положение и въведените мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19. Работи се на участъка от АМ „Хемус“ – от пътен възел „Буховци“ до пътен възел „Белокопитово“, в отсечката между 94-ти и 96-ти км на участък 1 от Боаза до пътен възел „Дерманци“. Продължава изграждането на близо 6-километровото трасе на обходния път на Поморие, с което ще завърши цялостното разширение на пътя Бургас - Слънчев бряг. Макар и в по-намален обем, предвид противоепидемичните предписания, продължават строителните работи на бъдещата автомагистрала „Европа“ в участъците от ГКПП „Калотина“ до Драгоман и от Драгоман до Сливница, както и на Софийския околовръстен път от кв. „Младост“ до връзката с АМ „Тракия“. Не са спирали, въпреки намалените темпове и възпрепятстването на някои доставки, и строителните работи на АМ „Струма“ – в двата участъка от лот 3.1. Благоевград - Крупник преди и след бъдещия тунел „Железница“, както и прокопаването на съоръжението.

От 13 март до днес по европейските програми, управлявани от МРРБ, към бенефициенти – общини, областни администрации, министерства, неправителствени организации и други, са разплатени над 22,3 млн. лв. От тях почти 21 млн. лв. са за реализирани дейности по проекти по Оперативна програма „Региони в растеж“ и над 1,3 млн. лв. по програмите за трансгранично сътрудничество.

Независимо от усложнената епидемична обстановка и обявеното извънредно положение в страната, свързано с разпространението на COVID-19 на територията на България, по тези програми е създадена необходимата организация и не се наблюдава забава при обработката и възстановяването на разходи по всички подадени искания за плащания от бенефициенти. Облекчени са условията по верификация и изпълнение на проектите.

Ускорените темпове по обработка и възстановяване на извършени разходи от бенефициентите по Оперативна програма „Региони в растеж“ и програмите за трансгранично сътрудничество ще продължат, за да се допринесе в максимална степен за справяне с настъпилата криза и да се минимизират негативните последствия в социалната и икономическата системи на страната. Разчита се и на навременни реакции от страна на бенефициенти и изпълнители, тъй като ако някой в системата Управляващ орган - бенефициент - изпълнител не изпълни своите ангажименти или контролни функции, възстановяването на плащанията е по-времеемко.

След 13 март МРРБ е възстановило 21,6 млн. лв. към Българската банка за развитие. Средствата са платени за 26 приключени и въведени в експлоатация блока, които са обновени по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. За участие в нея са одобрени общо 2022 сгради, като до момента почти 1850 са завършени.

Всички административни услуги, които се изпълняват от Дирекцията за национален строителен контрол, се заявяват и извършват по досегашния ред – на „едно гише“, чрез лицензиран пощенски оператор или електронна поща. Инспекторите от дирекцията продължават да правят проверки по жалби и сигнали както и до сега, спазвайки необходимите мерки за безопасност на служителите и гражданите.

С цел превенция на хората от разпространяване на инфекции жалбите, сигналите и заявленията, които се подават на „едно гише“, се пускат в кутия, поставена на общодостъпно място. Такива кутии са разположени в административната сграда на ДНСК в София, както и в сградите на всички РДНСК в страната.

В периода на извънредното положение се спират плановите проверки в общините.

Предприетите от дирекцията действия са във връзка със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение по отношение на сроковете за изпълнение на административни услуги и провеждане на административни производства, както и за превенция на служителите.

Разрешенията за строеж се проверяват само в дирекцията, като при непълна окомплектовка, съгласно чл. 149, ал. 5 от ЗУТ документите се връщат на главните  архитекти за доокомплектоване.

Държавните приемателни комисии също продължават работа и се процедират по законоустановения ред.

За периода от 13-ти до 27 март в ДНСК са получени и е започнала работа по 575 жалби, сигнали от граждани, искания за назначаване на държавни приемателни комисии и издаване на разрешения за ползване. За сравнение, за времето от 2-ри до 12 март са подадени 543 броя.

Отменя се провеждането на обществено обсъждане на проекта за изменение на общия устройствен план на Община Царево, доклада за екологична оценка, доклада за оценка степента на въздействие и всички приложения към тях. То беше предвидено да се проведе от 17:30 часа на 13 април 2020 г. в залата на читалище „Георги Кондолов“ в град Царево.

Обсъждането се отменя предвид актуалната обстановка в страната, извънредното положение върху цялата територия на Република България, обявено с решение на Народното събрание във връзка с разрастващата се пандемия от COVID-19 и заповедта на министъра на здравеопазването за въвеждане на противоепидемични мерки на територията на Република България, с която се преустановяват всякакъв вид масови мероприятия.

Действие на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13.03.2020 г. /законът/ по отношение на сроковете за изпълнение на административни услуги и провеждане на административни производства от СГКК 

 

  1. Всички административни услуги, които се изпълняват  без уведомяване на заинтересовани страни в административното производство и без издаване на заповед, следва да се изпълняват по досегашния ред. Ако някоя от тези услуги е необходимо да приключи с писмен отказ, същият се постановява в съответния срок, след което се съобщава на заявителя. Съгласно чл. 3, т. 1 от закона, срокът за оспорване по съдебен ред на отказа спира да тече. След отмяната на извънредното положение, срокът продължава да тече от където е спрял.
  2. На заявителите на всички административни услуги и производства може да се изпращат съобщения за отстраняване на недостатъци в проекта или в придружаващите го документи, като им се дава обичайния за това срок. Ако недостатъците бъдат отстранени, преписката може да продължи с изпращане на съобщение за започване на административно производство по чл. 26 от АПК или с изпълнение на заявената услуга. Ако недостатъците не бъдат отстранени срокът спира да тече, като преписката не се прекратява и не се архивира.
  3. Жалбите срещу актове, подадени пред административен съд, по които сроковете за оспорване на страните са изтекли преди 13.03.2020 г., но преписките още на са комплектовани, могат да бъдат изпращани на компетентния съд. За останалите случаи, при които сроковете за оспорване изтичат в периода на извънредното положение срокът спира да тече.
  4. Случаите, при които всички заинтересовани страни са се възползвали от възможността, предоставена им по чл. 26 от АПК за подаване на писмени искания, възражения или други документи по проекта за изменение /въпреки, че сроковете им за това са спрели да текат съгласно чл. 3, т. 3 от закона/, следва да бъдат преценявани за всеки конкретен случай, като се иска писмено становище от правните консултанти на СГКК.
  5. Проектите за изменение на КККР по заповеди, които не са влезли в сила до 13.03.2020 г., могат да се актуализират само на основание чл. 90, ал. 2, т. 1 от АПК /по искане на всички страни в производството/. В този случай последващи заявления за изменение на КККР в обхвата на проекта ще бъдат недопустими, тъй като административното производство продължава да е висящо, докато заповедта не влезе в сила. Следва да бъде отчетено също, че отказ от право на обжалване по АПК е недопустим.
  6. Сроковете за съдебно оспорване на актовете спират да текат. Съобщения за издадените вече заповеди или откази могат да бъдат изпращани на заинтересованите страни.

АГКК съобщи за отмяна на графиците за създаване на кадастрална карта и кадастрални регистри за гр. Антоново, с. Девино, с. Черни бряг, с. Горна Златица, с. Долна Златица, с. Китино, с. Коноп, с. Пиринец, с. Присойна и с. Ястребино, община Антоново, област Търговище.

Нова версия на дихателен апарат, който може да помогне на пациенти с коронавирус, е разработен за по-малко от седмица от екип, включващ специалисти на "Мерцедес" във Формула 1, предаде Ройтерс.
Апаратът подлежи на изпитания в болници в Лондон.
Подобни CPAP устройства (Continuous Positive Airway Pressure) са използвани в Китай и Италия за доставяне на кислород под налягане до белите дробове на пациенти, за да им помогне да дишат, без да се налага поставянето им на вентилатор - много по-инвазивен процес.
Новият CPAP апарат вече е одобрен от съответния регулаторен орган и сега 100 устройства ще бъдат доставени на лондонския Юнивърсити колидж за изпитания, преди да бъдат изпратени на други болници.
Съобщения от Италия сочат, че приблизително 50 процента от пациентите, поставени на CPAP апарат, са се разминали с необходимостта от инвазивна механична вентилация, която налага болните да се поставят под упойка, за да се освободят апаратите за най-нуждаещите се.
"Тези устройства ще помагат за спасяването на животи, осигурявайки, че вентилаторите - лимитиран ресурс, ще се използват само за най-сериозно болните", казва професор Мървин Сингър от болницата на Юнивърсити колидж.
Новият апарат е разработен в сътрудничество със специалисти от отбора на "Мерцедес" от Формула 1.
"От екипа могат да правят 1000 на ден в рамките на една седмица и ако тестовете преминат добре, апаратите могат да бъдат предоставени на Националната здравна служба до края на седмицата", казва Ребека Шипли от Юнивърсити колидж.
Разработката на новото устройство е отнела по-малко от 100 часа от първоначална среща до производството на първото.

Страница 1 от 378

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.