Geomedia Magazine

Geomedia Magazine

Събота, 15 Февруари 2020 18:58

Ние сме от тези...

Ние сме от тези

Министерството на регионалното развитие и благоустройството открива на 14 февруари 2020 г. временно преустановената процедура за провеждане на консултации по изготвения доклад за Екологична оценка (ЕО) на проекта за изменение на общия устройствен план (ИОУП) на Община Царево.

Крайният срок за провеждане на консултациите и изразяване на становище по ЕО е 17:30 часа на 16 март 2020 г.

Обхватът на проекта на ИОУП е цялата територия на община Царево, всички 13 населени места в нея – градовете Царево и Ахтопол и 11 села, както и землищата им.

В община Царево попадат и четири защитени зони, както и няколко вида защитени територии – природен парк „Странджа“, резерватите „Силкосия“ и „Тисовица“, 3 природни забележителности и 8 защитени местности. Министерството на околната среда и водите е дало положителна оценка на Доклада за степента на въздействие на проекта за изменение на ОУП върху предмета и целите на защитените зони. Това становище е приложено към Доклада за екологична оценка.

Всички документи са предоставени за достъп в срок от 30 дни в сградата на Община Царево, гр. Царево, ул. „Хан Аспарух“ № 36, всеки работен ден от 9.30 ч. до 17.30 ч. Публикувани са и на електронните страници на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Община Царево.

Становищата и мненията могат да се депозират на място в сградата на Община Царево: гр. Царево, ул. „Хан Аспарух“ № 36, всеки работен ден от 9.30 ч. до 17.30 ч., на факс: 0590/52003 или електронна поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.')">Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

След приключване на срока за консултации, ще бъде проведено обществено обсъждане на проекта на ИОУП, Доклада за Екологична оценка, Доклада за оценка на съвместимостта и всички приложения към тях.

Общественото обсъждане ще се проведе на 23 март 2020 г. от 17.30 часа в залата на читалище „Георги Кондолов“, гр. Царево.

Страната ни би могла да купи два хеликоптера за медицинско спасяване с осигурените от Министерството на регионалното развитие и благоустройството 20 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.  Това стана ясно по време на днешното заседание на Комитета за наблюдение на програмата, председателствано от заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова.

През ноември миналата година бе взето решение за осигуряване на финансиране за доставката на един хеликоптер, но разчетите към днешна дата сочат, че би могло да се доставят два. Мярката за осигуряването на въздушните линейки ще бъде отворена през месец март, а Министерството на здравеопазването, което е бенефициент, ще има два месеца, за да подаде проектно предложение и да кандидатства за средствата. Освен доставката на хеликоптери, с ресурса се предвижда и осигуряване на хангари, обособяване на хеликоптерни площадки в страната и покриване на цялата съпътстващата инфраструктура за експлоатацията на летателните средства. Зам.-министър Николова обърна внимание, че до сега у нас не е реализирана  подобна мярка, като с подкрепата на ЕК се осъществява пилотен проект, който ще допринесе за цялостно покритие на държавата с този вид услуга.  „Сега ще направим най-важната стъпка, в рамките на която ще осигурим основата като инфраструктура и покриване на административните изисквания. На следващ етап ние ще можем да  надграждаме, доставяйки още техника“, коментира заместник-регионалният министър. За тази цел могат да се ползват и европейски средства  през следващия програмен период.  Така ще се подобри достъпът до медицинска помощ в труднодостъпни и отдалечени райони и спешна реакция при кризи, произшествия, бедствия, спасителни и донорски операции. И към момента МЗ може да обяви процедура за доставка на хеликоптерите под условие и готовност за стартиране на процедура за избор на изпълнител за доставка на техниката. С финансиране от програмата предстои ремонт на спешните медицински центрове в страната, доставят се и нови линейки.

Комитетът за наблюдение утвърди и методология и критерии за подобряване на спортната база в 102 обновени по ОПРР училища в страната, собственост на Министерството на образованието и науката. С ресурс от 2,5 млн. лв. в тях ще могат да се доставят нови спортни уреди, да се изградят фитнеси на открито, да се създадат условия за тренировъчни дейности, строителство на нови спортни площадки и други с цел подобряване на инфраструктура и насърчаване на активния спорт. Зам.-министър Николова отбеляза, че всички спортни съоръжения, които са изградени или предстои да се изградят с финансиране по програмата, ще могат да се ползват и от обществеността извън учебни план-график. Процедурата за кандидатстване ще бъде отворена през месец март, а срокът за подаване на проекти е два месеца. „Така допринасяме за ефективното използване на нови и иновативни тренировъчни системи, за да развиваме различни направления в спорта и да подобряваме физическата активност на населението. Ние подсигуряваме и спортна инфраструктура за обществеността, особено там, където такава липсва, за максимално оползотворяване на инвестициите и тяхната устойчивост“, каза още тя.

Членовете на комитета утвърдиха и методологията за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Към нея ще бъдат насочени близо 2 млн. лв. от ОПРР за внедряване на мерки за подобряване на безопасността на пътната инфраструктура в съответствие с националните и европейски приоритети. Планира се изграждане на интелигентна транспортна система по първи, втори и трети клас пътища от републиканската пътна мрежа, обновени по ОПРР, с оглед намаляване броя и тежестта на пътните произшествия, засилване на контрола на движението и ефективността на пътното поддържане. Внедряването на интелигентна транспортна система ще помага на водачите с ценна и навременна информация, чрез сензори, метеорологични и пътни станции, интелигентни електронни пътни знаци с променливо съдържание и възможност за засичане на скорост. Те ще са разположени в критични точки, определени след анализ, по главни пътища извън магистралите.

Зам.-министър Деница Николова информира още, че изпълнението на ОП „Региони в растеж“ е успешно. Към момента е договорен над 87% от ресурса й, който е малко над 3 млрд. лв. Почти 53%  са разплатените  средства към  крайните бенефициенти, а над 30% са сертифицираните разходи. Няма рискове за неусвояване на ресурса, каза още тя. Към момента се изпълняват над 600 проекта, а 270 са приключени. Особено успешни са проектите за енергийна ефективност в обществени и жилищни сгради в по- малките градове, бенефициенти на ОПРР. Там се отчитат резултати като понижаване на електроенергията за отопление с над 60%. При проектите за развитие на туристическите атракции, които се изпълняват с финансови инструменти за нисколихвено финансиране са одобрени 33 проекта за над 216 млн. лв.

Йо Говаертс от Генерална дирекция „Регионална и градска политика“ в Европейската комисия, която участва в заседанието, даде висока оценка за постигнатите резултати по отношение на обновената учебна сграда на Националната спортна академия, където заседава комитета. Тя отбеляза, че така може да се види постигнатото по програмата. По отношение на изпълнението на ОПРР тя коментира, че се отчита обема свършена работа и подготовката на новата оперативна програма за периода 2014-2020 г., проектът на който ще бъде представен до края на месец март.

Животът е предлага по-неочаквани обрати, отколкото киното и литературата. Тази максима се доказва от развитието на Украйна през последните години. След една цветна революция се стигна до подмяна на системата и до втори бунтове на т. нар. майдан (мегдан, на български). Стигна се до смяна на властта и избор на нов президент, който на последните избори обаче по ирония на съдбата бе сменен от още по-нов, с особена биография, а именно – от актьор, който играеше в сериал, озаглавен „Слуга на народа“, ролята на кандидат за президент. Художествената измислица и реалността се преплетоха до такава степен, че печелившата партия на новия президент Володимир Зеленски също се казва „Слуга на народа“, а актьорът наистина стана президент на Украйна и то какъв. Такъв, че заради разговор с него, друг един президент, смятан за управляващ една от най-важните и мощни световни сили – а именно Съединените американски щати, Доналд Тръмп е изправен пред съвсем истинско разследване за злоупотреба с власт. Тръмп е изправен пред импийчмънт от демократите, който може дори да се задвижи след следващите президентски избори през 2020 г. И всичко това заради няколко минутен разговор по телефона със слугата на народа Володимир Зеленски.

През по-голямата част от 28-годишната си независима история не беше ясно дали Украйна ще се насочи към Русия или към Запада. По време на предишния президент на САЩ Барак Обама правото на украинците да решават собственото си бъдеще и да се противопоставят на руската агресия се защитава като важен идеологически принцип. САЩ имат дългогодишни отношения с украинските военни и от 2014 г. са изпратили около 1,5 милиарда долара помощ. Голяма част от това е изразходвано за обучение на войници и в усилията за модернизиране на организиране и действие на украинската армия. През периода 2014-15 г., когато вице президентът на САЩ Джо Байдън е посочен от Обама за човекът, отговарящ за Украйна. В същото време синът му Хънтър Байдън има доходоносна позиция в украинска газова компания. Днес в САЩ демократите се стремят да докажат, че президентът Тръмп използва американската военна помощ и посещение в Белия дом в замяна на това, президентът на Украйна да започна разследване срещу Байдън. Републиканците искат да знаят защо Хънтър получава толкова много и дали вицепрезидентът използва политическото си положение, за да помогне на компанията на сина си.

На целия този фон, още по времето на Обама, Украйна „загуби“ Крим. Макар тази загуба да не е призната от Запада, тя до голяма степен е фактическа, въпреки че днес в кадастъра на Украйна е картата на областта Крим. Но Русия също има служба по кадастъра на Крим, която очевидно работи (https://rosreestr.ru/site/about/struct/territorialnye-organy/upravlenie-rosreestra-po-krymskomu-federalnomu-okrugu/)

Новината

Министерството на икономическото развитие, търговията и земеделието на Украйна пусна в началото на декември с кадастрална карта на неурбанизираните територии. "Системата за мониторинг на земята ще ви позволи да видите онлайн какво се случва с използването на земята и собствеността върху земята, как тя се променя, къде се обработват и плащат данъци", заяви украинският министър на икономиката Тимофей Милованов. Проектът предвижда обмен на данни с всички публични регистри. По този начин потребителят на портала ще може да проследи стойността на даден имот, а държавата ще може да е наясно със собствеността на земята. Президентският съветник по въпросите на кадастъра Роман Лешченко заяви, че според най-скромните оценки, обемът на сделките на черния пазар засягат досега поне 10-12 милиона хектара. "Този софтуерен и хардуерен комплекс от данни ще ни позволи да извадим на светло сенческите сделки", коментира Лешченко. Така държавата очаква да получи реални данни за добива на зърно, тъй като много стопанства представят показатели с ниска доходност, каза той.

Според властите, годишно Украйна произвежда поне по 100 милиона тона зърно, но то остава скрито от данъчните власти. Украйна получи статут на страна наблюдател в Постоянния комитет по кадастъра (Permanent Cadastre Committee - PCC) на Европейския съюз.

Това стана на 21 ноември 2019 г. на пленарното заседание на Постоянния комитет по кадастъра в ЕС с единодушно гласуване на членовете на комисията. Украйна стана първата от страните в Източна Европа, която не е член на ЕС, а получи статут на наблюдател при Постоянния комитет по кадастъра в ЕС, създаден на 14 октомври 2012 г.

„Страната ни има достъп до най-добрите европейски практики, които ще послужат като спомагателен инструмент за качествена реорганизация на украинския кадастър в съответствие с европейските стандарти. Следователно членството в Комитета показва, че държавата ни има голям потенциал и значение на международно ниво “, коментира Лешченко.

Украйна разполага с картографска основа за водене на държавен кадастър и благодарение на него е изпълнила едно от ключовите изисквания на Европейския съюз. В Украйна на територия от 600 хиляди квадратни километра е направена аерофотоснимка. Тя е направена с помощта на проект на Световната банка за развитие на кадастъра. Още от 2013 г. кадастърът за урбанизираните територии на страната е достъпен в интернет. Тогава се отбелязва, че предстоят довършителни работи, свързани с проблемите при самото заснемане.

В страната от години работи успешно електронен кадастър на адрес https://kadastri.com.ua/. Старата версия е достъпна тук https://land.gov.ua/permit/, но може да се ползва и новата.

Още един проблем – най-дългият железопътен мост в Европа (или мостът от Русия до Крим)

Украинските власти започнаха навръх Нова година наказателно производство, след като пътнически влак от Русия пристигна в Крим по новия руски железопътен мост. Мотивът е, че влакът незаконно е превозил хора през украинската граница. В края на декември 2019 г. руският президент Владимир Путин откри железопътния мост до Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г. Путин обяви, че се очаква 14 милиона души и около 13 милиона тона товари да преминат през моста догодина. Влакът пристигна в кримския град Севастопол от втория по големина руски град Санкт Петербург.
Украинското правителство многократно е повтаряло, че новият мост е построен в нарушение на международните закони. През октомври 2018 г. прокуратурата започна дело срещу компаниите, участващи в строежа на съоръжението. 

Европейският съюз осъди откриването на Кримския железопътен мост като "поредно погазване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна от Русия". "Железопътната връзка е още една стъпка към принудително интегриране на незаконно анексирания към Русия полуостров и към изолирането на Крим по отношение на Украйна, от която той си остава част", заяви в комюнике говорител на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел. "Освен това мостът ограничава преминаването на кораби през Керченския проток към украинските пристанища в Азовско море. ЕС очаква от Русия да осигури свободно и безпрепятствено преминаване през Керченския проток, в съответствие с международното право", допълни той.
Руският президент Владимир Путин обаче заяви, че Русия ще продължи и занапред да реализира големи проекти като Кримския мост. За откриването Путин пристигна с влак от град Керч на Кримския полуостров до континенталния град Таман и така на практика откри движението по 19-километровия мост - най-дългия мост в Европа. Проектът на стойност 3,6 милиарда долара има за цел да укрепи връзките между Русия и Крим, като засили товарния транспорт и увеличи потока от туристи.
Движението на автомобили по паралелен мост през Керченския проток между Черно и Азовско море беше открито през май 2018 г.

Новият мост е фотографиран вече от космоса от космонавта Космонавт Антон Шкаплеров, който е роден в Севастопол. Снимките вече се виждат на картите на рускоезичната система Яндекс и на Google.

А Беларус?

Президентите на Русия и Беларус се срещнаха в Санкт Петербург в края на декември заради интеграцията. Поздравявайки президента на Беларус Александър Лукашенко, Путин заяви, че е постигнат известен напредък в уреждането на нерешените проблеми. Но руският министър на икономическото развитие Максим Орешкин каза след преговорите, че двете страни не са успели да намерят решение на ключови разногласия за петрола и газа.
Преговорите предизвикаха протести на опозицията в Беларус, където мнозина се опасяват, че по-тесните връзки с Русия може да отслабят независимостта на Беларус.

През януари 2019 г. световната научна общност е развълнувана от едно събитие – засичането на избухвания на гама-лъчи. Събитието, наречено GRB 190114C, се случва на 14 януари и е засечено от два космически спътника: орбиталната обсерватория СУИФТ и космическия гама-телескоп Ферми. Избухванията са в рамките на 22 секунди, а координатите му в небето са разпространени до астрономите по целия свят.

Данните стигат и до колаборацията MAGIC, в която работят и петима българи. Те са от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН. Това са проф. Петър Темников, доц. Галина Манева, гл. ас. Мартин Макариев и физиците Милен Минев и Васил Вергилов.

Същите учени преди години участваха като част от екипа на MAGIC, доказал предположението на Алберт Айнщайн в "Обща теория на относителността" за гравитационната леща. На кратко тогава ставаше дума за преминаване на светлинен лъч покрай много масивно тяло, при което голямата маса на тялото привлича лъчa и той се изкривява. И тогава, и днес откритието е направено благодарение на два Черенковски телескопа с диаметър 17 м, разположени на испанския остров Ла Палма на Канарите. Именно тези инструменти са част от научните оръжие на колаборацията MAGIC.

Откритието на MAGIC и наблюдението на GRB 190114C в многовълнов диапазон

Особеното при новото откритие е, че гама-избухванията се появяват на непредвидими места в небето и след това радиацията им бързо намалява, наблюдението им от наземни телескопи като MAGIC изисква специално разработена стратегия за проследяване. На 14 януари 2019 г., автоматизирана система на MAGIC обработва в реално време сигналите от сателитните телескопи за регистрирана гама-експлозия  и насочва незабавно телескопите MAGIC към позицията на засечения GRB. Това става само за 50 секунди след началото на експлозията. Телескопите са проектирани да бъдат много леки и способни за бързо пренасочване: въпреки теглото от 64 тона на всеки от тях, те могат само за 25 секунди да достигнат и да наблюдават всяка позиция на небето.

Анализът на получените данни за първите десетки секунди разкрива в послесветенето излъчени  фотони с тераелектронволтови (TeV) енергии, тоест трилион пъти по-енергични от видимата светлина.

Излъчването на TeV фотони от GRB 190114C е 100 пъти по-интензивно от най-яркия в тази област постоянен източник, Ракообразната мъглявина. Така GRB 190114C е най-яркият известен досега източник на TeV фотони. Както се очакваше за послесветенето на GRB, лъчението бързо избледня с времето, подобно на послесветенето при по-ниски енергии. Последните проблясъци бяха регистрирани от MAGIC половин час по-късно. За първи път несъмнено откриване на TeV фотони от GRB беше обявено от колаборацията MAGIC на международната научна общност само няколко часа след сателитната аларма, след внимателна проверка на предварителните данни. Това предизвика организирането на последваща обширна многовълнова кампания за наблюдение на GRB 190114С от над двадесет обсерватории и телескопи, осигуряващи пълна наблюдателна картина на това гама-избухване, от радио-вълни до TeV енергии. Така оптичните  наблюдения позволиха измерването на разстоянието до GRB 190114C. Установено бе, че това е гама експлозия в галактика, за която са били необходими 4,5 милиарда години, за да достигне светлината до Земята.

В първия GRB, регистриран от телескопите MAGIC, известен като GRB 190114C, се откриха за първи път фотоните с най-висока енергия, измерени от такива  обекти.

Това основополагащо достижение на MAGIC дава принципиално ново разбиране за физическите процеси, протичащи в GRBs, които все още са научна загадка. Фотоните, регистрирани от MAGIC, трябва да произхождат от процес, досега нeнаблюдаван в послесветенето на GRB, явно различен от физическия процес, предизвикващ излъчване на фотони с по-ниски енергии.

Какво са избухванията на гама лъчи

Избухванията на гама-лъчи (gamma-ray bursts, GRBs) са смятани за една от загадките на вселената. Те са кратки и изключително мощни космически експлозии, които внезапно се появяват на небето, възможно е да е веднъж дневно. Те са кратки и изключително мощни експлозии, произтичащи на космологични разстояния. За няколко секунди те отделят енергия, сравнима с енергията, излъчвана от Слънцето през целия му живот.

Предполага се, че са резултат от колапса на масивни звезди или от сливането на неутронни звезди в далечни галактики. Такива системи могат да създават насочени струи плазма, изхвърляни със скорост, близка до скоростта на светлината.

Гама-избухванията започват с бързо излъчване - много ярка, първоначална емисия на радиация, предимно в рентгенови и мегаелектронволтови гама лъчи (милион пъти по-енергични от видимата светлина). Продължителността на фазата на бързите емисии варира между части от секундата до стотици секунди. Смята се, че излъчването възниква от някаква област в струите, но основният физически механизъм все още не е ясен.

Бързата емисия е последвана от послесветене, по-малко ярка емисия, която избледнява зa продължителен период от време. Послесветенето се приема като произхождащо от ударни  вълни, причинени от взаимодействието на струите с околния газ. Обикновено се открива в широк спектър от енергии, от радио, инфрачервена, оптична и ултравиолетова светлина, както и при рентгеновите и гигаелектронволтовите гама лъчи (милиард пъти по-енергични  от  видимата светлина). Приема се, че преобладаващата част от последващата емисия е синхротронно излъчване, генерирано от високоенергийни електрони, които се ускоряват в ударните вълни и се движат по спирала в околните магнитни полета.

Въпреки, че някои теоретични изследвания предвиждат излъчване на TeV фотони в послесветенето на GRB, те бяха неуловими при наблюдение за дълго време, въпреки многобройните търсения в областта на TeV енергиите с различни инструменти, включително и от MAGIC.

Оптичното послесветене може да се използва за измерване на разстоянията до събитието. Този метод демонстрира, че GRBs обикновено се срещат в галактики, отдалечени от Млечния път. GRB се появяват в непредвидими моменти и места в небето. Само специализирани инструменти, които следят цялото небе, може да ги открият ефективно и бързо да изпратят  сигнали с координатите на събитието. Телескопите със сравнително ограничено зрително поле като MAGIC могат да наблюдават GRB най-ефективно, когато са информирани за тяхното местоположение от други инструменти.

Какви са телескопите MAGIC и колаборацията MAGIC

MAGIC (Major Atmospheric Gamma Imaging Cherenkov) е система от два 17 метрови телескопи, разположени на 2200 метра надморска височина в Observatorio El Roque de los Muchachos (ORM), на Канарския остров Ла Палма, Испания. Иновативните телескопи са проектирани да откриват много високо енергийни гама-лъчи в енергийния диапазон от 30 ГеВ до повече от 50 TeV. Техниката, наречена “Черенковски телескопи” използва образите на генерираните в атмосферата порои от Черенковска светлина. Телескопите MAGIC се управляват от международна колаборация от около 280 души от 12 държави, включително учени, инженери, техници и друг помощен персонал.

GRB 190114C и извънгалактичната фонова светлина

Благодарение на оптичните наблюдения беше установено, че от момента на възникване на GRB 190114C до пристигането на светлината до Земята са изминали 4,5 милиарда години. На такива разстояния откриването на гама лъчи с енергии тераелектронволт е голямо предизвикателство, тъй като те се поглъщат силно по пътя от техния източник до Земята. Това се дължи на наличието на ниско енергетични фонови фотони, наречени “извънгалактична фонова светлина” (EBL). EBL е съставена от всички фотони, произведени от галактиките в инфрачервената, оптичната и ултравиолетовата области през цялата история на Вселената. TeV гама лъчите могат да взаимодействат с EBL фотоните, генерирайки електрон-позитронни двойки, като по този начин ефективно се поглъщат, докато се разпространяват към Земята. Колкото по-далеч е източникът на TeV гама-лъчи, толкова по-силно ще се поглъща неговото лъчение.

Бъдещето

Някои аспекти на EBL все още не са напълно изяснени. Откриването на GRB 190114C от MAGIC може да доведе до нов поглед върху същността на EBL.

„Тези енергиите са много по-високи от това, което може да се генерира чрез синхротронно излъчване от високоенергийни електрони, спирални в магнитни полета”, пояснява А. Стамера, заместник-говорител на колаборацията MAGIC. Тези нови резултати, заедно с много изчерпателните данни от многовълновите наблюдения, предоставят убедително доказателство за различен от приетия механизъм на емисии в послесветенето.

“След повече от 50 години от откриването на GRB, много от основните им аспектите все още остават загадъчни. Откриването на гама-излъчване от GRB 190114C в нова, TeV област на електромагнитния спектър показва, че експлозиите на GRB са по-мощни от нашите представи досега. Богатството от новополучените данни  и последвалата го многовълнова кампания предоставят ключ към разгадаването на мистерията на космическите гама-експлозии”, добавя говорителят на  колаборацията MAGIC Размик Мирзоян, старши астрофизик от Института по физика „Макс Планк“ в Мюнхен (Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.).

Литература

1) The Astronomer's Telegram ATEL #12390

2) "Teraelectronvolt emission from the γ-ray burst GRB 190114C", MAGIC Collaboration, Nature, volume 575, pages455–458(20. 11. 2019), https://doi.org/10.1038/s41586-019-1750-x

3) "Observation of inverse Compton emission from a long γ-ray burst", MAGIC Collaboration, P. Veres, […] D. R. Young, Nature, volume 575, pages459–463 (20. 11. 2019), https://doi.org/10.1038/s41586-019-1754-6

Бихте ли се представили накратко?

Здравейте! Аз съм инж. Никола Йонов от град Пловдив. Завърших Университета по архитектура, строителство и геодезия, София през ноември 2017 г. с дипломна работа на тема „3D картографиране за нуждите на спорта“. В момента съм докторант в УАСГ към катедра „Фотограметрия и картография“, с научен ръководител проф. д-р инж. Теменужка Бандрова. Моята изследователска работа е в областта на 3D моделирането и картографирането, добавената реалност, виртуалната географска среда и социалните науки. Целта на последната ми работа е да опиша технологията за създаване и включване на добавена реалност към училищен атлас, стъпките, през които картографът трябва да премине, както и проблемите, които той среща и трябва да реши. Също как използването на тази технология би повлияло на обучителния процес в училищата.

Кое ви характеризира най-добре?

Може би това, че съм перфекционист и обичам предизвикателствата.

Вие сте действащ геодезист, как решихте да се занимавате с наука, вместо само да работите по специалността в областта на кадастъра например?

Реших да се занимавам с наука, защото обичам да си напрягам мозъка за нови неща извън рамките на стандартното. Работата по специалността в областта на кадастъра ми осигурява прехраната, но на моменти не ми носи нужното удовлетворение.

През лятото в Токио спечелихте награда като млад учен. Кое според вас беше определящо за това решение на организаторите?

Според мен определящо беше нестандартното и иновативно съчетаване на новите технологии с класическата наука, каквато е картографията.

Вие правите атлас с добавена реалност (AR). Трудна работа ли е това? Как избирате кой от елементите да развиете и към кой елемент да добавите реалност?

Ако кажа, че е лесно, ще излъжа… При изготвяне на прототипа на програмата за добавена реалност избрах елементи и явления по своя преценка - такива, които сметнах, че не са добре обяснени или непълно описани в атласа. Виртуалните обекти, които се добавят, могат да се използват за показване на допълнителна информация за реалния свят, която не се възприема директно. Това повишава ангажираността на учениците и студентите и разбирането на учебните теми, особено поради ефективността на техниките за пространствена визуализация. В момента подготвям изследване със студенти, с което целя да разбера още по-подробно и в детайли от каква допълнителна информация се нуждаят студентите и в какъв формат е най-ефективна за представяне. Добавената информация може да бъде буквално всичко - допълнителен текст, схеми, картинки, анимации, звук, видео, 3Д модели и др. 

Чисто технологично каква подготовка се изисква за подобна разработка? Някакъв особен софтуер или умения за програмиране?

Използвах специализиран софтуер за направата на мобилни игри и приложения наречен Unity. Бяха ми нужни и основни умения и познания по програмиране.

Пишете, че представяте приложения и инструменти за създаване на AR. Изглежда доста лесно от вашите думи, а резултатът е впечатляващ. Никой ли досега не се е сетил да направи подобно нещо?

В момента този тип технология се използва предимно в мобилните игри, но не и за нещо по-полезно като обучение в различни сфери на науката.

Какви са спънките това да бъде въведено повсеместно? Изобщо – с какви трудности се сблъсквате в работата си?

Поради това че тази технология е нова и тепърва навлиза в употреба, основният проблем е липсата на екип от експерти в областта. Сам е доста трудоемко и ми отнема твърде много време да се науча как да създам съдържанието. Друг проблем е финансирането за реализирането на един такъв проект.

В абстракта към статията ви, представена в Япония, се казва, че вие не използвате нов атлас, а действащ училищен. Кога вашата добавена реалност към този съществуващ атлас ще влезе в училищата? Колко е дълъг пътят от научната разработка до практиката?

Тепърва предстоят доста изследвания, да се допълнят всички атласи от учебната програма с тази нова технология и да се провери как реагират учениците и учителите. След това с необходимо финансиране може да се въведе в учебната система. За съжаление няма пряк път от научната разработка до практиката.

Скъпа ли е тази технология или е пренебрежима като средства?

За да се използва тази технология единственото нещо, което ви е необходимо е смартфон, а в момента всеки разполага с тази технология в джоба си.  Скъпото е създаването на програмата и поддържането ѝ.

Кога и къде ще направите този тест, за който говорите, сред ученици между 10-14 години.

Тестът ще се проведе в Лабораторията по картография в УАСГ, когато напълно завърша моето приложение – надявам се лятото на 2020 година.

Вероятно подобна добавена реалност ще може да се прилага и в обучението по други предмети освен по география – например по история, физика или по рисуване, например. Знаете ли дали има разработки у нас и не само в подобна посока? Бихте ли споделили?

Добавената реалност не само, че е възможно, но според мен е и желателно да се прилага в обучението и по други предмети. Идеята ми е да не се забранява на учениците и студентите да използват своите смартфони в час, а да ги насърчим да използват съвременните технологии в по-полезен от гледна точка на образованието начин.

Относно подобни на моята разработки у нас в момента, доколкото съм запознат екип на Samsung България разработва  мобилна игра с добавена реалност - част от социалните им проекти, свързана с обучението.

В тази връзка – кои са вашите учители?

Моите родители, малкият аз и Стив Джобс.

Към какво се стремите?

Стремя се моят проект да навлезе в учебната система в България. Добавената реалност да се превърне в оригинален и иновативен инструмент за учене, за по-добро разбиране на науката, инструмент, който да мотивира и да привлече вниманието на учащите.

Как си представяте картографията след 10 или след 50 години? А професията на геодезиста?

Представям си картографията след 10 години да е тясно свързана с новите технологии, всичко да е дигитално и си мисля, че ще се използват масово холограмите. След 50 години технологията ще е толкова напреднала, всякакъв вид навигация и карти ще са пред очите ни на мига, в който ни потрябват, или ще са заредени директно в съзнанието ни и единственият спомен за картографията, каквато я познаваме днес, ще са хартиени карти и атласи в някой музей на древните цивилизации.

Относно професията на геодезиста отново си я представям тясно свързана с новите технологии, автоматизация на голяма част от процесите. Според мен дистанционните методи на изследване ще са в основата на всичко. Като професия геодезистите ще са нужни и ще ги има винаги, освен ако роботите не ни унищожат…

Имаме два постоянни въпроса – какво бихте погледнали с лупа и какво с телескоп?

С лупа бих погледнал току що открита антична карта, изпълнена с тайни послания и загадки.

С телескоп – като за начало ще погледна Луната, Марс, останалите красоти на нашата Слънчева система и след това някоя от новооткритите планети годни за живот и евентуално бъдещ нов дом на хората.

Някакво пожелание към вас самия или към читателите?

На мен и моите близки искам да пожелая най-вече здраве и много любов. Също се надявам моят проект да се реализира успешно, да се интегрира в училищната система и да помогне, заинтересува и вдъхнови малки и големи. На читателите искам да пожелая здраве, семейно щастие, успешна година и да си използват телефоните за полезни дейности!

Всички споделяме едно голямо небе. Помогнете да го запазим. Това странно на пръв поглед послание принадлежи на хората от Международната асоциация за тъмно небе (The International Dark-Sky Association), която се занимава с опазването на небосклона от светлинно замърсяване за бъдещите поколения.

През 2001 г. се създава тъмната скала на Бортъл, която определя тъмнина на небето от 1 до 9, като най-черното небе е със степен 1, а 9 е в центъра на града.

След последните експерименти със сателити вече не само любителите на нощните гледки, а и астрономите предупреждават, че работата им е застрашена.
От началото на 2020 г. кампанията за изстрелване на хиляди нови спътници ще започне сериозно, предлагайки високоскоростен достъп до интернет от космоса.
Първите флотилии с тези космически обекти, вече изпратени в орбита от американската компания SpaceX, засягат видимостта на нощното небе. Те се виждат като ярки бели ивици, толкова ослепителни, че се конкурират със звездите.
Учените се притесняват, че бъдещите "мегасъзвездия" на спътници биха могли да затъмняват работата на телескопите и да пречат на радиоастрономичните наблюдения.
Астрофизикът д-р Дейв Клементс от лондонския Импириъл Колидж  коментира, че това е сериозна опасност. От компаниите, които изстрелват сателитите, обещават, че работят с астрономи, за да сведат до минимум въздействието на спътниците.
Изстрелването на тези съзвездия от сателити се дължи на желанието за високоскоростен интернет. Вместо да бъдат ограничени от проводници и кабели, сателитите могат да излъчват достъпа до интернет от космоса. В момента 2 200 активни спътника летят около Земята. С началото на работата на Starlink - проект на американската компания SpaceX – до средата на 2020 г. може да има 12 000.
Британската компания OneWeb се ​​стреми към около 650 сателита - но това може да нарасне до 2000, ако има достатъчно търсене от страна на клиентите. Amazon имат констелация от 3200 космически кораба. През май и ноември 2019 г. Starlink изпрати 120 спътника на орбита под 500 км.
Астрономът от Кралската обсерватория в Гринуич Дхара Пател коментира, че сателитите са с размерите на маса, но панелите им отразяват светлината като ги правят много видими, особено за мощните телескопи. "Тези сателити също са големи потребители на радиовълни ... и това означава, че могат да пречат на сигналите, които астрономите използват. Така че това се отразява и на радиоастрономията," пояснява Пател. Тя предупреждава, че проблемът ще нараства с увеличаването на броя на спътниците в орбита.

Според д-р Клементс спътниците биха могли да окажат реално влияние върху наблюденията на космоса. Според него новите сателити са препятствие за наблюденията от Земята на останалата част на Вселената.

Според Клементс опасността е сериозна, тъй като тези сателити могат да заслепят телескопите и да бъдат пропуснати дори потенциално опасни астероиди, летящи към Земята, освен най-далечния Квазар във Вселената.
Констелациите от сателити са особено тревожни за развитието на нови проекти и същински големи проучвания на небето, като бъдещия Голям телескоп за синоптични изследвания (LSST) в Чили, например. В момента се работи по проект с LSST и други телескопи, който да пресъздаде в реално време случващото се на небето. „Опитваме да направим картина в реално време на това как се променя небето“, обяснява Клементс.

Според проф. Мартин Барстоу, астрофизик от университета в Лестър, все пак някои от проблемите могат да бъдат отстранени. "Броят на сателитите наистина звучи плашещо, но всъщност пространството е голямо - така че когато ги наложите всички на небето, плътността на тези неща няма да бъде много голяма", каза той. "И тъй като сателитите имат известни позиции, можете да смекчите по изкуствен начин. Сателитът ще бъде точка в изображението и може да изглежда като преходен изблик на светлина - но вие ще знаете за него и можете да го премахнете от изображението. "Това ще струва усилия и работа на обсерваториите да се справят с нея, но това може да се направи", убеден е Барстоу.
За радиоастрономията обаче, съзвездията от изкуствени спътници могат да създадат по-голям проблем - особено за сравнително нови телескопи, като Square Kilometre Array (SKA).
От компанията SpaceX коментират, че активно работят с международни астрономи, за да сведат до минимум въздействието на спътниците Starlink. За следващото си изстрелване тестват специално покритие, което е предназначено да направи космическия кораб по-малко ярък, за да се види дали това ще помогне да не създава светлинно замърсяване.
От OneWeb заявяват, че искат да бъдат "лидер в отговорното ползване на космическото пространство" и изстрелват спътници в орбита от 1200 км, за да не пречат на астрономическите наблюдения.

Според Рут Притчард-Кели, вицепрезидент на OneWeb, днес няма съмнение, че целият свят има право да бъде свързан с интернет и това рано или късно ще се случи, но трябва да се работи така, че да не се подценяват и интересите на астрофизиците и да се намери разумен компромис.

Защитниците на тъмното небе отбелязват, че исторически, когато е измисляно електричеството и е електрифицирана планетата, никой не е мислил за изкуствената светлина. Днес 80%  от хората на Земята живеят под небе, "наводнено" с изкуствена светлина. Това се отнася за 99 на сто от жителите на САЩ и Западна Европа, повечето от които не могат дори да наблюдават Млечния път. Най-засегнатата страна е Сингапур, където никой не може да види тъмно небе. И обратно, на подобна гледка могат да се наслаждават три четвърти от жителите на Чад, Централноафриканската република, Мадагаскар.

Резервати с истински тъмно небе

    Aoraki Mackenzie (Нова Зеландия)

    Brecon Beacons National Park (Уелс)

    Central Idaho (Айдахо, САЩ)

    Cévennes National Park (Франция)

    Cranborne Chase (Англия)

    Exmoor National Park (Англия)

    Kerry (Ирландия)

    Mont-Mégantic (Квебек)

    Moore's Reserve (Англия)

    NamibRand Nature Reserve (Намибия)

    Pic du Midi (Франция)

    Rhön (Германия)

    River Murray (Австралия)

    Snowdonia National Park (Уелс)

    Westhavelland (Германия)

Новата 2020 г. настъпи, като с нея идва началото на ново десетилетие. Отдавна е отшумял ентусиазмът около новото хилядолетие, а децата, родени в навечерието му, вече завършват университети и определят бъдещето. Но бъдещето започва от миналото. А днес, в утрешното минало, няколко са важните теми, за които се говори и със сигурност ще продължи да се говори и през 2020 г. И изобщо през новото десетилетие.

За криза и икономика

През новото десетилетие, като през старото и като през старото хилядолетие ще говорим за икономика. И за кризи. Последната вълна на масово задлъжняване на нововъзникващите пазарни икономики между 2010 и 2018 г. е най-бързата от 50 години и може да доведе до нова криза, предупреди Световната банка. През 2018 г. дългът на тези страни е достигнал 55 трилиона долара. Документът анализира четирите основни периода на натрупване на дълг в над 100 страни между 1970 и 2018 г. Ако последната вълна се разбие, това може да нанесе щети на въпросните страни не само със събарянето на правителства, но и с потъването на частни компании в момент на слаб икономически растеж.

Затова Световната банка призовава политиците да действат бързо, за да укрепят икономическите си политики, така че те да станат по-малко уязвими на финансови удари. Тя препоръчва по-специално по-добро управление на дълга, по-добро събиране на данъците, гъвкави валутни курсове и по-стриктни бюджетни правила за управление на разходите.
Според първите изчисления на Световната банка съотношението на дълга към БВП в развиващите се страни е скочило с 54 процентни пункта до 168 на сто от началото на натрупването на дългове през 2010 г. Средно този дял се увеличава със 7 процентни пункта годишно, което е три пъти по-бързо, отколкото по време на дълговата криза в Латинска Америка през 1970-те години.
Освен това увеличението е станало повсеместно - не само в държавния, но и в частния сектор, което се наблюдава в почти всички региони по света.
От години Световната банка и Международният валутен фонд (МВФ) предупреждават за увеличаването на световния дълг. По последни данни на МВФ общият дълг в света, включително държавния и частния, е достигнал 188 трилиона долара към края на 2018 г., което се равнява на близо 230 процента от световната икономика.
След спада по време на световната финансова криза през 2008 г., дългът отново е започнал да нараства в контекста на изключително ниските лихви. Голяма част от увеличението на дълга се дължи на Китай (над 20 милиарда долара), но Пекин е станал и голям кредитор на страни с ниски приходи. Да бъдем внимателни.

За политика и избори

Когато се говори за икономика, неминуемо се говори и за политика. Политиката стана по-интересна напоследък заради появата на нови играчи в стари демокрации, които сякаш преобръщат статуквото или подсиуряват добре забравено старо. Американският президент Доналд Тръмп може да е смятан за дразнещ и непривлекателен от демократите в неговата страна, които се готвят да му направят капан с импийчмънт след евентуалното му преизбиране, изненадващо и за самите демократи, демонстрира стабилна подкрепа и ръст на общественото доверие. А и няма как да не е така като никой не е достойна негова конкуренция – нито Хилари Клинтън, нито Джо Байдън, нито Бърни Сандърс. Ще говорим за избори, но вероятно няма да става дума за нов президент на САЩ. А и на източния фронт едва ли ще има нещо ново. Говорейки за липса на конкуренция – точно това се случи във Великобритания на предколедните избори, когато само заради яловия лейбърист Джеръми Корбин антибрекзит идеята се разби на пух и прах в невижданата подкрепа за консерватора Борис Джонсън. Така че през 2020 г. ще говорим за Брекзит, но за малко. На Острова определиха като най-непривлекателна професията на чистачите на канализация, но полският водопроводчик може би ще трябва да напусне границите на кралството.

Новите еврооргани са с попълнен състав и се очаква да се разработят с пълна сила. Като там набелязаха и нови цели.

За чиста околна среда

През новото десетилетие темата за околната среда ще е водеща в Европейския съюз. Тя ще е приоритет. Дори и у нас се говори за околна среда, на ниво фини прахови частици. Дори и в София. Със сигурност все повече „столичани“ ще следят чрез интелигентните сензори качеството на въздуха в София. Освен да се вдигат данъците на старите автомобили и да се забранява дизела, със сигурност ще трябва да се взимат и по-сериозни мерки. Защото вече просто събирането на пари и глобите няма да спасят планетата. Колкото и досадно да звучи малкото шведско момиченце Грета Тунберг, което сякаш написа учебник по маркетингова стратегия, имитирайки загриженост за климата, климатичните промени вече са осезаеми и през новото десетилетие със сигурност ще засегнат все повече хора, а мигрантите от войните ще ни се сторят туристи в сравнение с климатичните мигранти. Дотогава гражданското общество в София ще може почасово да следи стойностите на фини прахови частици, азотен диоксид, озон, въглероден окис и серен диоксид в автономните станции и да се наслаждава на ползите от усвоените 481 хил.евро по Европейския проект "Ефективно използване на новите технологии за чист атмосферен въздух" (AIRTHINGS), финансиран по Програма "Балкани - Средиземно море" (2014 - 2020) на ЕС.

За етика

Като продължение на екотемата е въпросът за етиката. А част от него е и засилването на антиконсуматорските настроения и бумът на т. нар. етични компании. Проучване показва, че близо две трети от потребителите в световен мащаб предпочитат да пазаруват от фирми, които отразяват личните им ценности. Според данни на компанията за проучвания Accenture, социалните компании - тези, които подпомагат решаването на екологични и социални проблеми като бездомничеството или отпадъците - виждат възможност да печелят по това време на годината.

Хората по-често правят избор с мисълта, че ако ще харчат, по-добре е това да има и някакви положителни последици. Близо една трета от британските потребители посочват, че миналата година са купили подаръци, които вредят по-малко на околната среда, а според 38 % е важно подаръците да имат някаква етична стойност.

През изминалото десетилетие компанията за туристическа екипировка Patagonia, която е сертифицирана етична компания, както е добре известно, пусна реклама в "Ню Йорк таймс" през 2011 г., с която призоваваше хората да не купуват едно от якетата й по време на Черния петък, деня на големите намаления в края на ноември.

през 2019 г. стотици търговски вериги подеха кампанията "Зелен петък", обръщайки внимание на последиците за околната среда от масовото потребление.

За етика и равноправие

Говорейки за етика, не може да се пропусне неоспоримата тенденция, заложена през последните три години, за равноправие на половете и за бунт срещу сексизма. Леко позаглъхнала напоследък, тази тенденция поразила институции като киноиндустрията в Холивуд и Нобеловите награди няма да спре току така и със сигурност ще намери ново превъплъщение.

За етика и киберсигурност

Обсъждаме какъв да бъде бюджетът за киберсигурност, защото досега Европейският съюз нямаше такъв, тъй като тя не беше призната за заплаха, коментира новогодишно генералният секретар на Европейската организация по киберсигурност (ECSO) – Луиджи Ребуфи. Името му ще става все по-популярно, а организациите по киберсигурност ще се множат. Такива вече има къде ли не. Българска асоциация по киберсигурност, Европейска асоциация по киберсигурност. Американска. Убеждението е, че страните губят своя суверенитет заради глобализацията и дигитализацията, а пътят е един - контрол върху данните. „Действията на европейските държави към момента са фрагментирани, но това, което е направила Европейската комисия е да фасилитира този процес като създаде платформа за разговори и обмен на информация между институциите, които се борят срещу кибератаките“, посочи Ребуфи. Необходими са строги регулации и отново се говори за етика.

За етика и изкуствен интелект

Изкуственият интелект увеличава неравенствата по света, а усъвършенстването му би трябвало да се подложи на стриктна регулация. Нюйоркският университет изтъкна първите негативни последствия от използването на технологии на изкуствения интелект, които са все по-често използвани в ежедневието. Системи за широкомащабно събиране и анализ на данни, за автоматизация на процеси и автономно обучение на машини са използвани в здравеопазването, образованието, интервюта за работа и съдебната система, без подходящи структури за контрол, смятат учените. Те са обезпокоени от използването на изкуствения интелект в различни сектори, от човешки ресурси до социални служби.

Учените освен това пледират инженери и разработчици да бъдат информирани по-добре за възможните последствия от използването на създадените от тях апарати.

Етиката е в центъра на вниманието. Етика във всичко вероятно ще е новият лайтмотив на идващото десетилетие, но дано той не остане само пожелателен и лелеян, а не действителен и действащ.

Предстои ни ново десетилетие, със сигурност времето ще е интересно.

На 18 март 1965 г. руският космонавт Алексей Леонов прави първата в историята на човечеството космическа разходка, след като излиза от космическия кораб „Восход“ 2 в откритото космическо пространство. Леонов прекарва 12 минути извън кораба и се отдалечава на 5 метра от него, като през това време е завързан здраво за специално въже. "Звездите ми бяха отляво и отдясно, над мен и под мен", спомня си Леонов, описвайки Земята като малка синя точка, която толкова крехка, че трябва да я пазим. Алексей Леонов почина на 11 октомври 2019 г. на 85 години, но отношението му към планетата Земя остава като завещание за всички тук.

А Земята, погледната от близо, не е просто синя. На нея съществуват няколко изключително цветни места, които спокойно са описвани като извънземни. И изобщо не са сини.

Вулканичната долина Далол, Етиопия

Френските учени от университета Париж-Сюд доказаха невъзможността за съществуването на каквито и да било бактерии във вулканичната долина Далол в Етиопия. Специалистите отбелязват, че наличието на вода на повърхността на планетата ни по принцип се използва за определянето на възможността за нейната обитаемост. Но по време на изследванията станало видно, че дори и на Земята съществуват места, тотално лишени от форми на живот, независимо от наличието на вода. По думите на учените причина за съществуването на безжизнения район в долината Далол е прекалено горещият солен разтвор с преобладаващ магнезий, достигащ температура от 109 градуса по Целзий. Подобен състав на водата кара клетките да се рушат. Френските учени все пак открили живи същества недалеч от долината Далол, които се оказали едноклетъчни археи.

Вулканичната местност със солни образувания и киселинни източници в Далол фигурира сред най-горещите места на Земята. Тя има най-високата средна температура на въздуха сред всички населени места на планетата.

Цветните планини Данксия, Китай

Данксия е уникален геоложки феномен, който може да се види в югоизточните и югозападните части на Китай. Името му в превод означава "розов облак" и идва от планината Данксия.

Планините в северозападната провинция на Китай преливат от наситено червено до жълто зелено, сякаш някой старателно ги е боядисал. Оцветяването се дължи на минералните залежи и на червени пясъчници, образували се отпреди 24 милиона години. Цветовете на планината светят още по-ярко след дъжд, а ако това се случи по залез слънце – ефектът е неописуем. Мястото е било част от Пътя на коприната, а днес е част от пътя на туристите. В Данксия има много пещери с различни размери и форми. Предполага се, че ландшафтът се е образувал още в мезозойската ера и съдържа множество вкаменелости от динозаври и останки от растения от този период. От 2010 г. Данксия е вписан в ЮНЕСКО като обект на световното наследство.

Цветната планина Виникунка, Перу

Перуанските Анди също предлагат неудържима красота. Освен всички други забележителности, в Перу се намира и планината, оцветена в наситени като перуанските одежди, цветове – охра, лилаво, синьо. Мястото крие горещи извори, села със зашеметяващи гледки, а спокойни лами и алпаки преживят наоколо. Виникунка, известна още като планина Дъга, Монтаня де Колорес и Монтаня де Сиете Колорес. През последните години мястото се превърна във втория най-посещаван туристически обект в Перу. По време на пиковия сезон може да вижда до 4000 души на ден. Днес има път до планината и въпреки че походът не е дълъг, надморската височина може да създаде проблеми на свикналите да живеят на ниско.

Езерото Нантрон, Танзания

Езерото Натрон в Танзания е едно от групата африкански езера, разположени в силно сеизмичната депресия на източния клон от Източноафриканската рифтова долина и заема нейната най-ниска част. То е плитко, солено, алкално езеро сред сухи и пусти терени в Северна Танзания, достигащо до границата с Кения. Намира се между кратера Нгоронгоро и равнините на Серенгети на запад и Килиманджаро на изток. Езерото, заобиколено от вулканични хълмове и дълбоки кратери, е едно от най-алкалните в света и освен големи количества сол и сода, има залежи от магнезий.

Европейският съюз може да започне преговори за членство на Албания и Северна Македония през пролетта на 2020 г., заяви новоизбраният еврокомисар по разширяването Оливер Вархели през декември. На 15 октомври външните министри от ЕС не успяха да постигнат съгласие за започване на преговори с двете страни заради възраженията на Франция, Нидерландия и Дания. По-късно въпросът бе поставен на среща на върха на ЕС на 17 октомври, но и там не бе постигнат консенсус. Преговорите с Албания и Северна Македония ще бъдат включени и в дневния ред на Съвета на ЕС през април. САЩ обявиха, че категорично застават зад стремежа на Северна Македония да бъде просперираща, сигурна и приобщаваща демокрация, напълно интегрирана в НАТО, ЕС и други трансатлантически институции.

Гост на Геомедия е председателят на македонската камара на геодезистите инж. Горан Йованоски. Той е роден на 23 март 1969 г. в Тетово. Завършва основното си образование в Гостивар, а след това продължава образованието си в Скопие в техникума „Здравко Цветковски“. Висшето образование започва в катедрата по геодезия на Строителния факултет в Скопие през 1992 година. Продължава обучението си в София, където завършва през 2005 г., като получава магистърска степен.

От 1995 г. до 2006 г. е нает в Държавния орган за геодезически работи в Македония, а след това от 2006 г. е собственик на частна геодезическа компания KAT-STAR PRO, в която все още работи.

През 2006 г. е един от основателите на Асоциацията на оторизираните геодезисти в Македония. От 2010 г. до 2013 г. е член на Управителния съвет на Камарата на оторизираните геодезисти, а от 2016 г. на общото събрание на камарата беше избран за председател на камарата. Тази функция той изпълнява до днес.

 

 

Вие бяхте сред гостите на форума, провел се в София, в деня на геодезиста през 2019 г. Какви са впечатленията ви от България?

Моето мнение е, че събитието - Международният ден на геодезистите в София, беше много добре организирано и отбелязано от български колеги. Следих с огромен интерес презентациите и докладите и трябва да кажа, че съм много доволен от нивото на качество, което беше постигнато на срещата и от страна на българските колеги, и от страна на колеги от чужбина.

Също трябва да призная, че мога само да хваля страната ви и имам мили спомени от България.

Много македонски геодезисти са завършили в България. Има ли статистика, която показва колко от вашите колеги са учили в София?

Съгласен съм, че значителен брой македонски колеги завършват образованието си в Република България, но нямам точни данни какъв е броят им.

Какво е мнението ви за българското образование? А за българските ви колеги?

Убеден съм, че образователната система в Република България е на стабилно ниво и аз лично съм доволен от начина, по който се поставят нещата. Иначе имам отлична комуникация с моите български колеги и си сътрудничим.

Как си представяте отношенията между България и Македония в областта на геодезията?

На всички срещи с моите български колеги ние постоянно обсъждаме актуалното развитие в областта на геодезията в двете ни съседски страни, даваме си съвети едни на други, стигаме до общи изводи и обменяме опит. По този начин нашето сътрудничество се засилва и укрепва, но винаги има място за още повече напредък и развитие, който се надявам да осъществим в по-голяма степен в бъдеще.

През последните няколко месеца вашата страна направи голям пробив и реши 20-годишен спор с Гърция. Какви са вашите очаквания? Как политиката ще повлияе на развитието на геодезията във вашата страна?

Добре е, че проблемът с името със съседната държава Гърция е решен. В този контекст Гърция също е добър пример и обект за раздвижване на сътрудничеството във всички сегменти на социалния живот, и в областта на геодезията, разбира се.

Кои според вас са най-големите предизвикателства пред геодезията? По-конкретно пред геодезията в Македония?

Съществува огромен брой предизвикателства в областта на геодезията, много от които вече сме преодолели, но основната цел е да се приведе геодезията в Македония на достатъчно високо ниво, подобно на всички успешни страни в тази област. Начинът за постигане на тази цел е страната ни да бъде в крак с тенденциите и развитието на техниката и технологиите, Македония да бъде в крак с модерните инструменти и постижения, а също така и да се стреми към непрекъснато и устойчиво развитие на професията.

Какви качества отразяват съвременния геодезист?

Съвременният геодезист, освен че трябва да има високо ниво на образование и в същото време трябва да е придобил опит в областта на геодезията, той трябва да борави и със съвременните инструменти и системи, постоянно трябва да бъде информиран за съвременните технологии и да бъде в крак с времето с всички новости и иновации, които произтичат от бързото развитие на геодезическата дейност.

Как работите с колеги от други балкански страни? Кои са най-близките ви приятели?

Сътрудничеството с колеги от региона на Балканите винаги е съществувало и продължава да съществува. Срещаме се редовно на различни причини: семинари, конференции, семинари и др., Където общуваме и обменяме опит. Най-близките ми приятели са колеги от вашата страна - България, след това са от Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Словения, Албания и Гърция.

Какво желаете за себе си и вашите колеги геодезисти?

Преди всичко за себе си и за колегите си пожелавам отлично здраве и нови предизвикателства за работа, а също и повече работа за всички, занимаващи се с геодезия.

И последно - без какво не може да живее геодезистът?

Интересен въпрос. Вероятно геодезистът в днешните условия не би могъл да съществува без модерно усъвършенствано оборудване.

Страница 1 от 371

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.