ЕКА тества дрон за картографиране, който издържа сблъсъци в стени

Петък, 26 Май 2017

Астронавт на Европейската космическа агенция участва в подземен обучителен курс CAVES (Cooperative Adventure for Valuing and Exercising human behaviour and performance Skills - Съвместно приключение за оценяване и упражняване на човешкото поведение и умения за действие). В рамките на обучението Лука Пармитано слезе под нивото на терена, за да проучи пещерите на Сицилия, където температурите могат да достигнат до 37 градуса, правейки начинанието още по-трудно.

Пармитано и екипът му тестваха нов вид дрон, който е създаден да удържа на сблъсъци и може да картографира в затворени пространства. Апаратът е оборудван с инфрачервени и оптични камери и се управлява от двама оператори – един за полета и друг за камерите. По време на обучението е изследван 60-метров тунел с цел откриване на горещи точки и картиране на области, които не са документирани преди.

Благодарение на термокамерата са засечени области с температура над 40 градуса по Целзий, които вече са маркирани за бъдещи изследвания. Обследването на пещерата е осъществено с девет полета на дрона.

Стратегията на ESA предвижда хората и роботите да работят заедно, за да проучат и изградят селища на планетарни тела, както и да подобрят нашето разбиране за произхода на човечеството и живота в нашата Слънчева система. Курсът CAVES предлага начини за тестване на оборудване, техники и методи на работа за тези бъдещи мисии.

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.