Книги

Четвъртък, 21 Август 2008

Основи на геоматиката

 

Jonathan Iliffe, Roger Lott, “Datums and Map Projections for Remote Sensing, GIS and Surveying”, второ издание, BP, 224 с.

 

Второто преработено издание на основополагащата книга за студенти геодезисти във дава базова информация за всички сфери на геоматиката – земеустройството, дистанционните методи, GIS, GPS и други. Езикът на книгата е достъпен и за всички, които се интересуват от природата на развитие на областта.
През годините този труд стана ключов за всички студенти и професионалисти. Основната й тема – практически пътеводител за координиране на референтните системи – е все по-популярна днес, предвид все по-активното използване на сателитни навигационни системи и навлизането на уеб картирането, като услугата Google Earth например.
Новото издание е още по-добре структурирано, съдържа повече обяснения и примери, както и цветни илюстрации.

 

Пак за архитектурата

Хилари Френч, „За архитектурата накратко”, издателство „Рива”, с. 144

Какво е архитектурата, кои са основните стилове, кой е основоположникът на конкретно архитектурно течение, къде свършва архитектурата? Отговори на всички тези въпроси могат да се намерят в този малък том, чието кратко съдържание радва с наситеността си. Приложеният глосар би бил полезен и за начинаещите, и за напредналите любители на архитектурата, смятана от мнозина за изкуство. Авторът е известен с разработките си за урбанизма и глобализацията, което гарантира широта на предлаганата трактовка.

 

 

Приказката продължава

Виктор Пелевин, „Върколашки метаморфози”, издателство „Калиопа”, 320 с.

Виктор Пелевин не се нуждае от представяне, тъй като книгите му белязаха последните десетина години литературния живот дори и у нас с шеметното нахлуване на двата му романа „Чапаев и Пустота” и „Поколение „П”. Един от най-превежданите и най-четените автори отново е на българския пазар и макар да е мразен до крайност или пък възхваляван до безбожие в родината си, работите му винаги са интересни.

 

 

Класическо удоволствие

Херман Хесе, „Демиан”, издателство „Колибри”, 172 с.

Ако сте пропуснали да попълните колекцията си от книги на Херман Хесе, сега е моментът да се снабдите с новото издание на една доволно стара книга. Романът „Демиан”, сравнен макар и пресилено от Томас Ман с „Одисей” на Джеймс Джойс, е публикуван за първи път през 1919 г. под псевдонима Емил Синклер. Книгата става любима на поколението, живяло между двете световни войни, и после позабравена от по-новите генерации. Безспорно обаче основната й тема как човек да открие най-доброто у себе си и да се пребори със собствените си демони не дава мира и на днешните читатели и прави романа необходим.

Прочетена 743 пъти Последно променена в Петък, 28 Април 2017 14:32

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.