Любопитно

Четвъртък, 13 Ноември 2008

 

luboИзгубен портрет на младата Елизабет I бе открит на тавана на къща в Източен Съсекс. Картината престояла повече от 100 години забравена под покрива.

Британски историци са заинтригувани от платното, след като изследване с рентгенови лъчи разкри, че под него е бил нарисуван по-ранен портрет на кралицата. Елизабет е облечена в черни дрехи и държи в едната си ръка библия. Лицето й е бледо и сурово.

Смята се, че тя е била около 26-годишна, когато е бил рисуван портретът.

Много портрети на кралицата на Англия от XVI в. като по-възрастна са запазени до днес, но само още една картина я показва в толкова млада възраст. Това е портретът на Елизабет на млади години, който се съхранява в Уиндзор.


 

luboУкраинският художник Роман Бончук обяви, че ще нарисува 1,5-километровата картина "Хроника на човечеството" - най-голямата в света.

Бончук се прочу с гигантската си творба "Хроника на Украйна". Художникът предвижда да изобрази на гигантското по дължина платно основни исторически събития, важни неща, случили се с човечеството от сътворението на света до наши дни.

Сега Роман Бончук работи над макетите и сюжетните линии. По предварителни наброски общият брой на личностите на историческото платно ще достига 5 милиона. А събитията ще са до 2000.

 

 

 

luboНай-широко разпространената заблуда, която майките и бащите изричат пред децата, е че Дядо Коледа дава подаръци само на послушните малчугани. Това е резултатът от допитване, направено от британското онлайн списание Baby Website. Лъжата за Дядо Коледа е използвана от 84% от хората.

Докато пораснат децата чуват от родителите си 3000 невинни лъжи. Възрастните най-често прибягват до лъжа, за да окуражат децата да се държат по определен начин, да ги предпазят от суровата истина или да прикрият собственото си незнание. Сред любимите лъжи е, че прекалено близкото гледане на телевизия прави очите квадратни, спанакът прави малчуганите силни и сърдитите физиономии карат Господ да се кръсти, сочи допитването.

Прочетена 752 пъти Последно променена в Вторник, 11 Април 2017 14:53

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.