Книги

Четвъртък, 13 Ноември 2008

За ползата от ГИС и техните приложения

„Географски информационни системи”, Юлин Тепелиев, Венцеслав Димитров, Стефан Рашков

kn

Книгата „Географски информационни системи” последователно разглежда всички основни компоненти от ГИС и свързаните с тях технологии – хардуер, софтуер, процедури, приложение. Основният акцент пада върху дистанционните методи за изследване на Земята, както и върху новите тенденции в развитието на ГИС. Авторите започват с цитат на Роджър Томлисън, който казва, че днес, за да решим основните световни проблеми, трябва първо да мислим как да опишем Земята. „Ние всички сме включени в едно съставно описание на Земята, което ще се използва за вземането на решения, картографските и свързаните с тях статистически данни формират най-големият склад на познание за условията в жизненото пространство човечеството.”

От миналото

kn

"Златните десетилетия на българската електроника”, Милена Димитрова

Авторката се опитва да анализира българските предпоставки за развитие на високите технологии. Тя определя 60-те години като златна ера на българската електронна промишленост, като подкрепя твърдението си с документи от архивите. Целта на тази книга е да докаже, че разказите за българските постижения в сферата на електрониката в миналото са напълно реални. Читателите могат да научат любопитни факти за българската следа в овладяването на космоса. Изданието е подкрепено от най-голямата ИТ браншова организация БАИТ.

Нобелов лауреат

„Златната тетрадка”, Дорис Лесинг

lesing

Преди година по същото време Дорис Лесинг стана изключително популярна в целия свят заради признанието, направено й от Нобеловия комитет – тя бе обявена за носителят на престижната награда за литература. Макар този приз да се дава за цялостно творчество, "Златната тетрадка" се смята за шедьовърът на Лесинг. Определят го като новаторски и скандален, отхвърлил ограниченията и основополагащ за новата британска проза. Книгата може да се чете и като учебник по история на ХХ век, защото животът на персонажите е обусловен от политическите събития - двете световни войни, сталинските чистки, Желязната завеса, атомната бомба, маккартизма. Същата Дорис Лесинг бе чута да казва, че ако кандидатът на Демократическата партия на САЩ Барак Обама спечели президентските избори през ноември, ще бъде убит. Времето ще покаже докъде стига литературата.

Класиката е жива

kn

„Почти сериозно...”, Юрий Никулин

В СССР и в Русия тази книга е много популярна. Преиздавана е тринадесет пъти, а у нас излиза почти десетилетие след кончината на гениалния актьор.

Съдържанието й е може би предизвестено за любителите на незабравимите филми "Кавказка пленница", "Те се сражаваха за родината", "Диамантената ръка" и "Дванадесетте стола". Но изповедта на Никулин си струва да бъде четена заради смеха. А и заради избрания от Никулин епиграф на Станислав Лец: „Животът отнема страшно много време на хората."

Прочетена 1240 пъти Последно променена в Вторник, 11 Април 2017 14:50

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.