Печат на тази страница
Забавно

Истински илюзии във Втората световна

Как един фокусник скрива цяла армия и мести пристанище

Вторник, 19 Май 2015

2642765

Чърчил, Рузвелт и Сталин в Ялта, февруари 1945 г.

В навечерието на празниците по случай 70-ата годишнина от края на Втората световна война светът се занимава повече със списъка на гостите, които ще посетят Москва и трактовката на събития върви по оста кой ще отиде и ще „уважи” Путин и кой няма да „му клекне”. Мнозина забравят, че девети май е важна дата за всички.

За бившия Съветски съюз и за днешна Русия 9 май е денят на победата над фашистка Германия след Великата отечествена, както руснаците наричат тази война. За Европейския съюз 9 май е денят на Европа, като поводът е декларацията от същата дата, но от 1950 г. на френския министър на външните работи Робер Шуман, в която се предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана – първообразът на днешния Европейски съюз. Самата декларация на Шуман е по повод падането на Берлин и опитите европейските страни да преодолеят нанесените поражения.

Различни източници дават различни данни за загиналите през Втората световна, но със сигурност те са много. Една примерна статистика изчислява, че са над 60 милиона, като около 20 милиона са военнослужещи, а 40 милиона са цивилните. Съветският съюз губи 25 милиона човека, Китай – 8 милиона, Германия и Полша – по 5,8 милиона души, Япония – 4 милиона, Югославия – 1,4 милиона… Списъкът е дълъг… Броят на цивилните, загинали в концентрационни лагери, надхвърля 12 милиона души, а броят на мобилизираните в различните армии по време на конфликта са 110 милиона души. Във военните действия участват 40 държави, а е изчислено, че 80% от населението на планетата някак е било ангажирано в конфликта.

Втората световна война създава и милиони герои, които със силата на характерите си променят хода на историята. Сред тях е и един магьосник - Джаспър Маскелин. И ако магьосник е преувеличено, то поне може да се използва за него определението маг. Магът съвсем буквално използва фокусите си срещу хитлеристка Германия. Успява да скрие цяла армия, да премести пристанище и да опази Суецкия канал. Звучи невероятно, но така е в света на магията.

Съдбата на Маскелин и до днес е забулена в тайна по няколко причини – от една страна като всеки уважаващ себе си магьосник строго пази номерата си от другите, от друга – британските служби, които са го наели, засекретяват неговите действия дълги години. В добавка към всичко се прибавя и дистанцията на времето, която кара образи и събития да се изменят през призмата й, а и свидетели на магиите почти не са останали. Все пак една книга разказва за неговата история. The war magician на Дейвид Фишър излиза през 1983 г. и до днес предизвиква спорове доколко описаните в нея събития са истина. Дори и всичко да не е пълната истина, да не забравяме поговорката, че където има дим, има и огън.

index

Корицата на книгата The war magician, издадена през 1983 г.

Германски крайцер по Темза

Джаспър е роден на 29 септември 1902 г. в Лондон и е трето поколение илюзионист. Внук е на легендата Невил Маскелин. В края на 30-те години все още младият Джаспър решава да се отдели от братята си и да започне собствено шоу. Вече създал семейство, той се опитва по всякакъв начин да намери препитание. В началото на Втората световна война се самопредлага да подпомогне с познанията си на илюзионист инженерните войски на Великобритания. От командването не се чудят много и така Джаспър Маскелин получава званието майор и според книгата на Дейвид Фишър, получил цял батальон от помощници – артисти, фокусници, майстори и занаятчии, сръчни в ръцете, под свое командване. Естествено не ставало дума за забавление с фокуси на войниците по време на примирията, а за нещо много по-сериозно. Макар ДЖаспър и това да умеел.

За да вдъхне доверие в началниците на армията за висотата на уменията си, първоначално Джаспър представил любопитен трик – в Темза се появил германският крайцер „Адмирал граф Шпее”, един от символите на хитлеристката военна машина. За късмет на лондонските власти крайцерът бил фалшив, направен от плат, а илюзията постигната със система от огледала. Гледката обаче била впечатляваща и хората повярвали във възможностите на младия Маскелин. Скептиците отбелязват, че днес няма никакви фотографски доказателства за появата на крайцера по Темза и цялата тази история е художествена измислица. Но дори да е така, това е само началото на епопеята на Маскелин.

Bundesarchiv DVM 10 Bild-23-63-06 Panzerschiff Admiral Graf Spee

Крайцерът „Адмирал граф Шпее”, който се появил по Темза, насред Лондон, по волята на мага.

На помощ на Джеймс Бонд

През 1939 г. в състава на британските въоръжени сили било включено подразделението MI9. Задачата на тази група, състояща се от разнообразни експерти, била да подпомагат войниците при бягството им като военнопленници. И в този случай Джаспер Маскелин показал умения и едва ли не основал снаряжението от хитри инструменти на прототипите на Джеймс Бонд. Благодарение на Джаспър и неговите помощници само за времето на Втората световна война са измислени повече от 1600 шпионски приспособления, които били на помощ на британците за бягство от плен. Сред изобретенията са карти за игра, които всъщност са географски карти,, писалки, в които са скрити пили, връзки за обувки, в които били сплетени материали, с които може да се пререже метал като с ножовка и много, много други.

Изчезването и появата на порт Александрия

Талантът на Джаспър тепърва щял да се разгърне. По време на Втората световна война Египет пазил неутралитет, но позволявал на съюзническите войски да използват страната за военни бази. Ключово било пристанището на Александрия, където бил разположен и британският кралски флот. Затова заливът станал веднага мишена от първостепенна важност за хитлеристките военно-въздушни сили, а Маскелин получил своята задача – да скрие от очите на германците цялото пристанище на Александрия. Само така бомбардировачите на Хитлер нямало да унищожат флота.

Маскелин решил да „премести” пристанището на друго място, далече от истинското, което пък щял да скрие от погледите на германците. Планът бил следният: на километри от Александрия се намира езерото Мариут, в тъмното немците лесно можели да се заблудят, че именно то е пристанището, а за по-сигурно Маскелин решил да им устрои битка. Естествено германците щели да я спечелят, за да не се върнат на следващия ден отново и да атакуват мишената. Маскелин трябвало хем да изобрази битка, хем да убеди германците, че са разрушили фалшивия порт, хем да скрие истинското пристанище. И всичко това със силата на илюзията.

Седмици преди предполагаемата бомбардировка, датата на която била известна благодарение на британското разузнаване, Маскелин и хората му създали модел на пристанището в естествена големина. Корабите били нарисувани върху ленени платна и закрепени върху макетите от дъски. Най-сложното било да се изгради мрежата за осветлението и да се вдигне фар.

Цялата тази постановка била само половината от работата. Трябвало да се създаде и илюзия на разрушеното след бомбардировките пристанище. Развалините били изработени от папие маше.

Щом настъпила нощта на атаката, светлините на пристанището в Александрия били изгасени и единствено светело фалшивото пристанище в Мариут. Военно-въздушните сили на хитлеристка Германия се хванали на въдицата, а британската зенитна артилерия се включила в боя. На сутринта всичко на земята изглеждало разрушено. Германците били доволни, а британците спасили корабите си.

Историята с преместването на порт Александрия се появява в редица вестници навремето, но скептиците опонират. Някои отбелязват, че подобен фокус е невъзможен, други – че има такава история, но не чак в такива размери, трети – че подобен фокус е правен, но от друг илюзионист.

008bar3w5

Фалшива подводница

mariout.0

Езерото Мариут и пристанището на Александрия

germanmapalexbig3

Снимка на пристанището от тогава

germanmapalexbig4

Британска карта на пристанището в Александрия

germanmapalexbig0

Детайл

germanmapalexbig5

Германската карта в друг мащаб.

Изчезването на Суецкия канал

Следващата задача на Маскелин вече е още по-мащабна – да се скрие целия Суецки канал от погледа на германската авиация. За тази операция Джаспър измисля нов трик. Тъй като хитлеристките ВВС летели нощем, Джаспър решил да им устрои магично светлинно шоу, което щяло да попречи на противника да унищожи целта си, като бъде заслепен от светлината.

За изпълнение на задачата Маскелин наредил стълбове в протежение на девет мили. Към тях прикрепил огледала, които били осветявани от прожектори. Конструкцията и светлината били толкова мощни, че попречили на авиаторите да открият Суецкия канал. Скептиците отново отбелязват, че не съществуват фотографии, документиращи този фокус. Въпреки това синът на Маскелин – Алистър, коментира по повода, че все пак подобен трик би бил възможен и може да бъде изпълнен поне веднъж, без никой да заподозре каква е истината.

008b7qte5

Прожекторите, с които е скрит Суецкият канал.

Агент Зигзаг и взривения авиационен завод

През януари 1943 г. немският агент под кодовото име Фриц предал на Германия радиограма, в която се съобщавало, че при успешна операция е унищожен Кралски авиационен завод. Разузнаването проверило думите на Фриц и получили снимка на мястото, на която се вижда завода, надупчен от бомби. Нямало никакво съмнение. Фактът бил потвърден и от британското разузнаване. Фриц се прибрал в Германия, бил награден, а после се оказало, че това е агент Зигзаг – Еди Чапман, един от най-успешните двойни агенти в историята. Взрив обаче нямало, а имало намеса на Джаспър Маскелин, който „взривил” мястото по подобаващия за него начин – с хартия и с нарисувани платна. Благодарение и на това „разкритие” Чапман работи за немците до края на войната, получава за награда яхта и звание лейтенант.

PHO-10Jun30-235364

Еди Чапман

dehavillandbig0

Снимки от фабриката

На южния фронт нещо ново

През октомври 1942 г. хитлеристката коалиция е видимо изтощена. Целта им е завладяването на Египет, но британските сили заемат все повече територии. Ясно е, че предстои битка. В този момент се намесва Джаспър Маскелин и неговите колеги. Те трябва да убедят командването на Немския африкански корпус в лицето на Пустинната лисица Ервин Ромел да реши, че атаката на британците ще дойде от юг, а тя всъщност кралските войски ще атакуват от север. Ясно е какво е направил Джаспър – със силата на илюзията скрива хиляди танкове от едната страна, а от другата – създава мнима армия. Как се скрива армия ли – превръща се в обикновени превозни средства – с малко картон, хартия и платна. За фалшива армия пък трябват същите материали – картон, хартия, платна. Но не само това – Маскелин и хората му построяват фалшиви складове, железопътна линия, радиопредаватели, фалшив водопровод. Планът на Маскелин успява. Британците атакуват изненадващо и операцията на 23 октомври 1942 г. се увенчава с победа. Този път историята на фалшивата армия е истина, която може да се докаже със снимки.

dummytanksbig0

dummytanksbig1

Фалшивите танкове

dummytanksbig2

Бронетранспонтьори

Съдбата намагьосника Джаспър Маскелин е позната на Острова, но малко популярна в останалия свят. Тя е забулена в тайна, макар да се носят легенди. Според сина на Джаспър - Алистър Маскелин, който е бил пилот, разказът за баща му на Дейвид Фишър е силно преувеличен.

Дори обаче наполовина тези истории да са били истина, си заслужава да бъдат разказани. Джаспър и до днес е любимец на много фокусници, които го смятат за техен кумир.

Макар похватите му да напомнят на моменти за Троянския кон, постиженията му са забележителни. Съдбата му ни показва и как светът е „пораснал” откъм технологии през последните 70 години – днес никой не би се заблудил,че нещо е пристанище или канал, защото съществуват GPS-и, мобилни устройства, карти... Но дали сме „пораснали” и като хора, бъдещето ще покаже.

ww1camoubig3

Камуфлажни танкове от Първата световна война.

ww1camoubig5

Фалшиви дървета от Първата световна.

ww1camoubig3

Германски фалшив танк от Първата световна.

ww1camoubig4

Фалшиви коне в долината на река Йордан.

artilleryworkbig2

Артилерия, маскирана като камион от Втората световна война.

fbig3

Корица на книгата Magic top secret

maskelyneincairobig6

Маскелин в Кайро.

Снимки www.maskelynemagic.com

Прочетена 2999 пъти Последно променена в Вторник, 19 Май 2015 11:59