Древна цивилизация копаела диги, за да се защити от морето

Петък, 20 Декември 2019

Дига, издигната преди хилядолетия по крайбрежието на Средиземно море в края на ледников период е най-старото свидетелство за опита на древна цивилизация да се защити от покачването на морското равнище, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "PLOS One".
Стометровата каменна стена, построена преди 7000 години на мястото, където днес се намира Северен Израел, представлява ранен опит на обитателите на древно селище да противодействат на опасностите, свързани с променящия се климат.
В случаят опитът се е оказал напразен. Неолитното село се е озовало под водата в резултат на топенето на ледове в края на ледников период.
Днес бреговата линия е много по-висока и изследването е осъществено под вода.
Всичко, което е останало от стената, са няколко камъка, донесени от древните хора от речно корито на около километър от селището им.
"Промените в околната среда са били забележими за заселниците в продължение на няколко века. В крайна сметка покачващото се морско равнище е наложило човешки отговор, състоящ се в изграждането на защитна крайбрежна стена, подобна на тези, които виждаме днес по света", казва морският археолог Ехуд Галили от университета на Хайфа.
Крайбрежието на Израел през хилядолетията е било населявано от множество цивилизации, чиито останки днес са под вода. Морските археолози откриват безчет съкровища, сред които корабокруширали плавателни съдове, пристанища, жилища.
Според изследователите морското равнище се е покачвало по-бързо, когато неолитното селище е съществувало около края на каменната епоха, отколкото в резултат на съвременните климатични промени.

Прочетена 163 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.