Печат на тази страница
Забавно

Как коронавирусът предизвика хората и технологиите

Понеделник, 06 Април 2020

Коронавирусът ни завладя не само физически, но и умовете ни. От тук нататък все повече технологии няма да са touch, а ще залагат на дистанцията. Вече има такива изобретения, които се появиха само за два месеца след появата на самата зараза.

Списъкът е дълъг, но може да започне с уреда за отваряне на врати или пък с роботите, които обслужваха пациентите в полевите болници в Ухан. Освен тях има и респиратори за лично ползване, анти зараза маски.

Изобретатели от Уелс изпробваха и вече прилагат персонален дихателен апарат. Той е проектиран само за три дни, но според специалистите драматично облекчава работата на реанимационните екипи. Неговият дизайнер доктор Рис Томас от болницата “Глангуили” в град Кармартен бил силно притеснен от липсата на специализиран персонал за спешните отделения и на вентилаторни системи за обдишване на пациенти в тежко състояние. Това го вдъхновило заедно с инженеринговата компания CR Clark&Co of Ammanford да разработи апарат, който помага на болния да диша и чисти въздуха в стаята от вируси. Голямото предимство на респиратора е, че болният може да си го поставя сам и да освобождава медицинските сестри да поемат други задължения, казва лекарят. Той обяснява, че апаратът не замества усъвършенстваната дихателна апаратура в реанимациите, но уверява, че много болни няма да стигат дотам, ако са обдишвани с него на по-ранен етап. С респиратора на д-р Томас преди седмица е спасен животът на пациент в град Ланели, който вече е стабилен и се възстановява бързо.

В Университета в Бангор разработиха маска яка-убиец на вирусите. Специалистите са работили 10 г. над антивирусния слой на маската, който осигурява 96% защита от зараза с COVID-19 и други микроби. Пришпорени от пандемията обаче, те са завършили продукта за няколко седмици. Маската е подобна на шал яка мека, удобна и обхващаща добре долната част на лицето. Може да се носи с часове, а после да се пере. Фирмата производител планира да произвежда 1 млн. подобни маски на седмица и да отдели част от тях за националната здравна система.

Инструмент за отваряне на врати без участието на ръцете разработи британският изобретател Йън Грифитс. Идеята му хрумнала, когато съпругата му посетила местна болница и се наложило да пипа дръжките на вратите, след като направила дезинфекция на ръцете си. Още същата вечер Грифитс проектирал изкуствената ръка и вече лесно произвежда устройството на 3D принтер.

В Хонконг разработиха санитари роботи, които доставят храна и лекарства на изолираните пациенти, намалявайки до минимум контакта им с персонала и риска от зараза. Там е създаден и стерилизатор, който убива до 99,99% от вирусите.

Уредът за бърз кръвен тест устройство е дело на учени от изследователския институт Sight Diagnostics в Тел Авив.

Прочетена 86 пъти