Учени: Хората мутират, когато не се движат

Четвъртък, 23 Април 2020

Генетици от Нидерландия изолираха над сто различни мутации в ДНК на хора, свързани с повишената склонност към седене и лежане, включително при дълготрайно гледане на телевизия, съобщи ТАСС, като се позова на публикация в сп. "Нейчър комюникейшънс".
"Наблюденията ни и генетичният анализ за пореден път потвърждават, че склонността към постоянно гледане на телевизия значително повишава риска от развитие на кардиологични проблеми. Любопитно е, че не открихме такава зависимост сред хората, които прекарват много време, седнали пред компютър или зад волана на автомобил", пишат учените.
През последните години генетиците са открили стотина вариации на ДНК, които влияят не само върху развитието на тежки генетични заболявания, върху ръста и теглото, върху нивото на интелекта, но и върху човешкия характер. Сред тях са и участъци от генома, чиито вариации влияят на упоритостта, предразположеността към рискови бизнес-решения, алкохолизъм и други.
Екипът генетици под ръководството на Пим ван дер Харст от университета в Гронинген са работили върху данни от един от най-мащабните проекти в света UK Biobank, където са събрани генетични данни на над 400 000 жители на Великобритания.
Като анализирали над 19 милиона неголеми различия в устройството на гените, биолозите отделили 193 вариации в 169 участъка от ДНК, които влияят върху предразположеността към слабоподвижен начин на живот. Повечето от тях, над 150 мутации, са свързани с гледането на телевизия, а останалите версии на гените - със седенето пред компютър или зад волан. Всички те са свързани с работата на нервната система и предаването на информация между невроните.
Според учените всеки излишен половин час гледане на телевизия повишава вероятността от развитие на кардиологичен проблем с 42 на сто независимо от това дали желанието за седене пред тв е обусловено генетично или от социални фактори.
Такава зависимост не се проследява в случаите на работа с компютър и шофиране и причините за това още не са ясни. Според генетици възможно е обяснението да е свързано с това, че водачите и ползващите компютър рядко седят неподвижно за дълго време и не така често същевременно поемат висококалорична и вредна храна.

Прочетена 120 пъти Последно променена в Четвъртък, 23 Април 2020 05:37

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.