Японски геолози пресъздадоха ядрото на Марс

Петък, 15 Май 2020

Японски учени от Токийския университет създадоха лабораторен аналог на материята от ядрото на Марс, състоящо се от желязо и сяра, предаде ТАСС.
Изучаването на неговата структура ще помогне за разчитането на първите сеизмични измервания, които в момента се осъществяват на Червената планета с помощта на спускаемата платформа "ИнСайт".
"Резултатите от нашите опити ще помогнат при дешифрирането та сеизмичните измервания и да разберем дали ядрото на тази планета се състои главно от желязо и сяра. Ако това не е така, то тогава ще открием нещо ново. Така например, ако в ядрото на Марс присъстват кислород и силиций,това ще означава че тази планета, досущ като Земята, е преживяла сблъсък с други "зародишни планети",заяви доцентът от Токийския университет Кейсуке Нишида.
Повечето планетолози са на мнение, че Марс много е приличал на Земята в първите епохи на своето съществуване. По онова време той е притежавал плътна атмосфера, океани от вода и достатъчно мек климат, което го е правело потенциално пригоден за зараждането на живот. Но тези условия са траели сравнително кратко, около милиард години след оформянето му. В началото на тъй-наречената Хесперийска ера,преди около 3,6 милиарда години, той се превръща в безжизнена пустиня. Почти цялата негова атмосфера и водните му запаси изчезват, като остават само известно количество ледени запаси.
Това е било продиктувано от факта, че Марс е нямал свое магнитно поле, породено от разтопено желязо в ядрото му, както е на Земята. Поради тази причина изучаването на структурата в сърцевината на Марс представлява особен интерес за учените.

Прочетена 118 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.