Нанопропелери стигат до клетките, за да лекуват

Вторник, 19 Май 2020

Изследователи от Института "Макс Планк" за интелигентни системи в Германия са създали мощни нанопропелери, които могат да бъдат насочвани във вътрешността на клетки, за да доставят генна терапия, съобщава сайтът Медгаджет.
Магнитите, от които са направени устройствата - всяко с приблизителния размер на бактерия, са създадени за първи път за тази специфична задача.
Повечето мощни магнити или не са биосъвместими, или губят свойствата си в малки мащаби, или не могат да бъдат произведени с изключителни фини детайли. Поради тази причина те не могат да бъдат използвани за манипулиране на малки обекти от разстояние и вътре в тялото.
За да преодолее това препятствие, екипът e създал магнити, използвайки сплав от желязо и платина, която има магнитни свойства. Те превъзхождат най-мощните известни досега микромагнити (неодимови магнити), нетоксични са и могат лесно да бъдат произведени в малки устройства като витла (пропелери).
Екипът си е партнирал с учени от Института "Франсис Крик" и Института "Макс Планк" за медицински изследвания, за да покрие нанопропелерите, направени с помощта на въпросните магнити, с ДНК, която кодира производството на зелен флуоресцентен протеин вътре в клетките.
Изследователите след това са използвали магнитно поле, за да задвижат витлата в злокачествени белодробни клетки. След известно раковите клетки са започнали да светят в зелено, демонстрирайки потенциала на техниката за прецизна доставка на генна терапия и дори лекарства в специфични части на тялото.
Изследователите смятат също, че новите магнитни наноустройства могат да се използват за доставяне на антибиотици в много по-ниски дози, но с по-голяма прецизност там, където е необходимо. По този начин намаляват шансовете за развитието на антибиотична резистентност.

Прочетена 143 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.