Засякоха зелено сияние около Марс

Четвъртък, 18 Юни 2020

Европейска сонда регистрира зелена светлина в атмосферата на Марс, съобщи Би Би Си.
Подобно сияние понякога се вижда от астронавтите на Международната космическа станция, когато погледнат към Земята. Дължи се на кислородни атоми, възбудени от слънчевата светлина.
Специалистите отдавна прогнозират, че явлението трябва да съществува и на други планети. Модулът "Трейс газ орбитър" (ТGO) от съвместната мисия "Екзо Марс" на Европейската космическа агенция и Русия, го наблюдава за първи път.
"Хубав резултат - каза д-р Маниш Пател от британския Свободен университет. - Никога няма да планираш мисия, която да търси точно това. В наше време определяме научните цели много ясно, още преди да стигнем до Марс. Но след като сме там, си помислихме: "Я да погледнем". И се получи".
Явлението е различно от класическите като северното или южното полярно сияние на Земята, върху които въздейства силното магнитно поле на планетата ни. Те са резултат от сблъсък на атмосферни молекули със заредени частици, идващи от Слънцето. На Марс не е фокусирано по същия начин, защото там няма общо магнитно поле. Въпреки това подобни емисии съществуват и вече са наблюдавани.
Зеленото сияние, регистрирано от "Трейс газ орбитър", е с друг произход. Дължи се на слънчевата светлина. Кислородните атоми се възбуждат до по-високо енергийно ниво и когато се върнат към покой, произвеждат характерните зелени емисии. На Марс кислородът е малко, като се получава от разграждането на въглеродния двуокис. Слънчевата светлина освобождава единия от кислородните атоми в него и на прехода на този атом се дължи зеленото сияние.
Модулът "Трейс газ орбитър" е регистрирал сиянието не с камерата си, а със спектрометъра си. Затова и няма красиви снимки. Височината, на която е засечено явлението, е 80 км и 120 км над повърхността на Червената планета.

Прочетена 56 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.