Мъжете вече са по Витрувий

Четвъртък, 18 Юни 2020

Преди повече от пет века ренесансовият майстор Леонардо да Винчи създава прочутата скица "Витрувиански човек" със смятаните от него идеални пропорции на мъжкото тяло.
Американски учени установиха, че идеалът на Леонардо е много близо до анатомичните мерки, събрани от съвременните мъже, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес".
"Въпреки различните образци и методи на изчисления, идеалното човешко тяло според Леонардо и пропорциите, установени чрез съвременни методи на измерване, са много сходни", установява екип от учени под ръководството на Даяна Томас, математик от Американската военна академия в Уест Пойнт, щата Ню Йорк.
Томас и колегите й са проучили изображения от триизмерен скенер на хиляди американски военнослужещи на възраст от 17 до 21 години. Изследвани са и близо 1400 жени от американската армия. Резултатите са публикувани в списанието на Американската медицинска асоциация.
С изключение на размаха на ръцете и дължината на бедрата, разликата в пропорциите на съвременните мъже, участвали в изследването и "Витрувианския човек" са в рамките на десет на сто, установили американските специалисти. Разликата в размаха на ръцете е 20 на сто, а в дължината на бедрата - 29 на сто.
Това означава, че ако поставим съвременния "идеален" мъж в перфектната схема на ренесансовия майстор, пръстите на ръцете и краката му ще излизат съвсем малко извън очертанията.

Прочетена 62 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.