Миниатюрни роботи ще изследват биологичната среда

Събота, 29 Август 2020

Учени от САЩ са създали "армия" от микроскопични четирикраки роботи, които са твърде малки, за да се видят с просто око, движат се, когато бъдат стимулирани с лазер и могат да се инжектират подкожно в тялото, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".
Подобни миниатюрни роботи могат да намерят редица приложения, най-вече в медицината, разполагайки с потенциала да "изследват биологична среда".
"Тези роботи са толкова малки, че са незабележими с просто око. Имат четири крачета и се захранват от вградени соларни клетки. Насочването на лазерна светлина към тези фотоволтаични клетки кара крайниците да се раздвижат, благодарение на което роботът може да ходи", обяснява Марк Мискин от изследователския екип от университета на Пенсилвания.
Според проучването роботите с диаметър под 0,1 милиметър са устойчиви и могат да оцеляват в среда с висока киселинност и при температурни колебания над 70 градуса Целзий.
Миниатюрните роботи, от които учените са създали над един милион, могат да бъдат инжектирани подкожно, предлагайки възможност за изследване на биологична среда. Микроскопичните устройства могат да се борят с ракови клетки или доставят лекарства на точно определени места. Те могат да намерят потенциално приложение и в материалознанието.
"Петдесет години смаляване на електрониката доведоха до някои забележителни миниатюрни технологии - вече можете да конструирате сензори, компютри, памет в ограничени пространства. Ако обаче искате робот, са необходими актуатори (изпълнителни устройства). Те трябва да се движат, без да се налага да носят със себе си твърде тежък или твърде обемен източник на енергия", казва Мискин.
На този етап миниатюрните четирикраки роботи са далече от съвършенството - те са бавни и неконтролируеми. Свързването им с микроелектронни компоненти обаче може са направи възможно изграждането на напълно автономни микроботи, отбелязват авторите на изследването.
"Въпреки че не са самостоятелни в настоящата им форма, те могат да бъдат разглеждани като платформа, към която да бъдат прикрепени "мозък" и батерия. Преди да намерят приложение обаче, трябва да се свърши още доста работа", казват Алън Брукс и Майкъл Страно от Масачузетския технологичен институт в придружаващ публикацията коментар.

Прочетена 44 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.