Любители на звездите съдят за светлинно замърсяване

Събота, 26 Септември 2020

 

Откритите пространства на висока надморска височина в чилийската пустиня Атакама, където ярки звезди пронизват мастилено черното небе, са като магнит за професионални и любители астрономи, предаде Ройтерс.

В северната пустиня са привлечени сериозни инвестиции в телескопи през последните години. В Чили са половината от астрономическите обсерватории на света.

Под заплахата от светлинно замърсяване в резултат от разширяването и развитието на градовете, природозащитници в страната започват битка да опазят тъмнината на нощното небе.

Кристобал де ла Маса, ръководител на чилийската агенция за защита на околната среда, каза пред Ройтерс, че службата подготвя съдебни искове срещу компании, които заобикалят ограниченията и замърсяват небето с изкуствена "студена светлина", която помрачава яркостта на звездите и планетите.

Регулаторът вече е завел дела срещу търговските компании "Сенкосуд", "Тотус" и срещу корпоративната сграда на компанията-собственик на мина Ескондида - най-голямата медодобивна мина в света.

Де ла Маса казва, че трите компании надвишават ограниченията за светлинни емисии и добавя, че се готвят искове и срещу други фирми. Правителството подготвя и списък с райони, които се нуждаят от специална защита за намаляване на светлинното замърсяване. Комисия от шестима експерти трябва да изготви списъка до края на годината.

"Атакама е уникална природна лаборатория, която се нуждае от защита заради научната си ценност", каза Гийермо Бланк, председател на фондация "Небе за Чили", обединяваща обсерваториите в региона. Сред тях е и АЛМА, с чиято помощ неотдавна бяха открити възможни следи от живот на Венера. Бланк казва, че светлинното замърсяване вече е поразило в някои райони до 10 на сто от видимостта в нощното небе.

Учените дават пример с Южна Калифорния, където слабо регулираният растеж на градовете спря добрата видимост към звездите и отблъсна астрономите в началото на двадесети век.

Прочетена 80 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.