Засякоха странен звук от центъра на галактиката

Четвъртък, 05 Ноември 2020

Астрофизици идентифицираха за пръв път магнетар от нашата галактика като източник на бързи радио импулси, предаде Франс прес.

Този странен космически феномен беше открит през 2007 година. Оттогава учените все още не могат да обяснят на какво се дължи този изблик на електромагнитни вълни Fast Radio Burst, известни още като бързо радио пропукване. Правеха се доста сериозни предположения, като следствие от изпаряването на черна дупка, до най-екстравагантни хипотези, като излъчване на извънземен сигнал.

Явлението беше крайно трудно за изследване, тъй като траеше само една хилядна от секундата. Досега се считаше, че подобни импулси идват само от други галактики. Последните най-прецизно регистрирани бяха през 2016 година и идваха от галактика-джудже, разположена на 3 милиарда светлинни години от Земята.

На 28 април едно канадско проучване с новия телескоп CHIME и американската обсерватория "STARE-2" регистрираха подобен импулс в един и същ район от небосвода. Източникът се оказа магнетарът SGR 1935+2154, разположен в нашия Млечен път.

"Това е първото бързо радио пропукване, което се приписва на познат космически обект", изтъкна Кристофър Боченек от американския институт Калтек и ръководител на проекта "STARE-2".

Магнетарите са магнитни неутронни звезди с извънредно мощно магнитно поле - един квадрилион пъти по-силно от нашето.. Тези обекти са с малки размери - няколко десетки километра, но съдържат значителна маса. Една чаена лъжичка

от тяхната материя би тежала няколко милиарда тона. Небесното светило се завърта около оста си за няколко секунди.

Засеченият от учените бърз радио импулс е отделил за една милисекунда толкова много енергия в радиосигнал, колкото на Слънцето би му трябвало за половин минута, твърди Боченек.

Този сигнал е бил достатъчно мощен, за да бъде проследен с приемника на смартфон, след като е преминал през половината галактика. Едно разстояние, оценено на 30 хиляди светлинни години.

Прочетена 86 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.