Отвъд геодезията

Пробив в науката: Учени създадоха минизвезда за няколко секунди

Европейски учени твърдят, че са постигнали голям пробив в стремежа си да разработят практически ядрен синтез – енергийният процес, който захранва звездите, съобщи Би Би Си.

Базираната в Обединеното кралство лаборатория JET е подобрила собствения си световен рекорд за количеството енергия, което може да се извлече чрез сблъсък на две форми на водород.

Ако ядреният синтез може да бъде успешно пресъздаден на Земята и да се направи изкуствена минизвезда, това крие потенциал за практически неограничени доставки на енергия с ниски нива на въглеродни емисии и радиация.

Експериментите произведоха 59 мегаджаула енергия за пет секунди (11 мегавата мощност). Това е повече от два пъти повече от постигнатото при подобни тестове през 1997 г. Това не е огромно количество енергия – достатъчно е да се сварят около 60 чайника вода. Но значението му е, че то потвърждава конструктивните решения, направени за още по-голям реактор за термоядрен синтез, който сега се изгражда във Франция.

„Експериментите с JET ни доближават до енергията от термоядрен синтез“, казва д-р Джо Милнс, ръководител на операциите в лабораторията за реактори. „Демонстрирахме, че можем да създадем минизвезда в нашата машина, да я задържим там за пет секунди и да получим висока производителност, което наистина ни отвежда в нова сфера.“

 

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us