Отвъд геодезията

30000 искат да станат космонавти в Турция

30 хиляди души са се кандидатирали само за два дни да станат първият човек, който Турция ще изпрати в космоса, съобщи турският министър на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк, цитиран от „Хюриет дейли нюз“.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че сайтът „uzaya.gov.tr“ е бил отворен за заявяване на кандидатури на 23 май.

Сайтът, на който са изредени и критериите за кандидатите, е привлякъл огромно внимание за кратко време.

„Около 2,7 милиона души са посетили сайта (през първия ден), около 27 хиляди са се кандидатирали“, каза Варанк и добави, че 150 от тях изпълняват критериите.

Ден по-късно броят на кандидатите се е увеличил до 31 хиляди, а посетителите на около 4 милиона, става ясно от друго изказване на министъра. От тях на критериите отговарят 225 души, поясни той.

Изискванията към кандидатите са да бъдат турски граждани, да са родени след 23 май 1977 г., да не са лишени от граждански права, да са завършили факултет по инженерни науки, природни науки или научна медицина и да владеят английски език. Те ще бъдат подложени на медицински изследвания и трябва да отговарят на определените критерии за ръст и тегло.

Крайният срок за подаване на кандидатурите е 23 юни.

Сред кандидатите ще бъдат избрани двама души, а единият от тях ще бъде изпратен в Международната космическа станция, където ще остане десет дни.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • НЛО се лепна за земен дрон на Марс
  НЛО се лепна за земен дрон на Марс

  Отломки с неясен произход са се закачили на минихеликоптера на НАСА „Инджинюъти“ по време на 33-ия му полет на Марс, предаде ЮПИ, като цитира съобщение

 • Нацапахме и Марс
  Нацапахме и Марс

  Хората са оставили повече от 7,5 т отпадъци на Марс за 50 години, а човешки крак още не е стъпвал там, съобщи Дейли мейл. (Какво

 • Мъск представи хуманоида Optimus
  Мъск представи хуманоида Optimus

  Илън Мъск представи два прототипа на хуманоидния робот Оптимъс (Optimus), който компанията му „Тесла“ се надява да произведе един ден в „милиони“ бройки, за да

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us