Отвъд геодезията

400 кг Луна са донесени на Земята през последните години

Луната е „Розетският камък на Слънчевата система“ – близо 400 килограма скални късчета от естествения спътник на Земята, донесени от американски астронавти, променят човешкото познание за Вселената, съобщава Франс прес.
Макар и на пръв поглед да не будят интерес, тези 382 килограма сиви камъчета представляват „най-ценния материал на Земята“, отбелязва Самюъл Лорънс от НАСА.
„Луната е крайъгълният камък на планетарните науки“, казва ученият.
Лунните късчета са донесени на Земята от астронавтите, участвали в шестте мисии „Аполо“ в периода между 1969 и 1972 г.
Многобройни открития за естеството на Вселената произтичат от изследванията на пробите, донесени с първата мисия „Аполо 11“, чиято 50-годишнина ще бъде отбелязана през юли.
„Хората не си дават сметка колко значимо е изследването на тези проби за разбирането на Слънчевата система и Вселената“, казва Лорънс.
Благодарение на скалните късчета от Луната специалистите научават повече за произхода и структурата на естествения спътник на Земята, формирал се приблизително по същото време преди между 4,3 милиарда и 4,4 милиарда години.

По случай предстоящото честване на 50-годишнината на „Аполо 11“ няколко от ценните проби са раздадени на „старателно подбрани“ учени. Въпреки че са донесени преди пет десетилетия, лунните камъчета и до ден днешен са в основата на открития, благодарение на усъвършенстваните методи за анализ.
Скорошен пример за подобно откритие е, че Луната не е напълно лишена от вода.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Япония набира астронавти
  Япония набира астронавти

  Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) обяви на сайта си, че от 20 декември започва да набира астронавти за участие в програмите по

 • Сакичи Тойода и принципът на петте защо
  Сакичи Тойода и принципът на петте защо

  Основателят на компанията Тойота – предприемачът и изобретател Сакичи Тойода използвал принципа на петте защо. Във всяка ситуация той предлага да попитаме пет пъти едно

 • Възстановиха Олимпия дигитално
  Възстановиха Олимпия дигитално

  Гръцкото министерство на културата и спорта, заедно с Microsoft и компанията за дигитално културно наследство Iconem представиха цифрова реконструкция на древна Олимпия. Именно там са

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us