Отвъд геодезията

Астронавти ще пекат бисквитки на МКС

Астронавтите ще пекат експериментално бисквити с шоколадови парченца в космоса в специална фурна, която ще им бъде доставена на Международната космическа станция утре с товарния кораб „Сигнус“, съобщи Би Би Си.

С пекарските си експерименти астронавтите ще тестват въздействието на високата температура и липсата на гравитация върху формата и плътността на бисквитите. Тестото се осигурява от веригата „Дабъл трий“ на хотелите „Хилтън“.

Експерименталната фурна „Zero-G Oven“, с която може да се пече храна в безтегловност, прилича повече на тостер. Температурата в нея може да достига до 363, 3 градуса Целзий. С такава фурна продължителните полети в космоса могат да станат по-приемливи.

Сапсулата „Сигнус“ на корпорация „Нортроп Груман“, която беше изстреляна вчера следобед към МКС, превозва около 3,7 т товари. В нея има и друго необичайно оборудване – предпазна жилетка срещу радиация и части за спортен автомобил.

Астронавтите ще тестват ефикасността на жилетката. Компанията „Ламборгини“ пък иска да провери ефекта на космоса върху карбонови влакна.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us