Отвъд геодезията

Астронавти ще пекат бисквитки на МКС

Астронавтите ще пекат експериментално бисквити с шоколадови парченца в космоса в специална фурна, която ще им бъде доставена на Международната космическа станция утре с товарния кораб „Сигнус“, съобщи Би Би Си.

С пекарските си експерименти астронавтите ще тестват въздействието на високата температура и липсата на гравитация върху формата и плътността на бисквитите. Тестото се осигурява от веригата „Дабъл трий“ на хотелите „Хилтън“.

Експерименталната фурна „Zero-G Oven“, с която може да се пече храна в безтегловност, прилича повече на тостер. Температурата в нея може да достига до 363, 3 градуса Целзий. С такава фурна продължителните полети в космоса могат да станат по-приемливи.

Сапсулата „Сигнус“ на корпорация „Нортроп Груман“, която беше изстреляна вчера следобед към МКС, превозва около 3,7 т товари. В нея има и друго необичайно оборудване – предпазна жилетка срещу радиация и части за спортен автомобил.

Астронавтите ще тестват ефикасността на жилетката. Компанията „Ламборгини“ пък иска да провери ефекта на космоса върху карбонови влакна.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
  • Най-накрая дигитализират фонда на две галерии
    Най-накрая дигитализират фонда на две галерии

    В течение на няколко месеца Националната галерия (НГ) и Софийската градска художествена галерия (СГХГ) работят съвместно с Анимо Софтуер ООД за реализирането на проекта „Интегрална

  • Важни изложби в БАН днес
    Важни изложби в БАН днес

    В Националния археологически институт с музей при БАН /НАИМ-БАН/ ще бъде подредена изложбата „Време, материя и дух: Реставрацията в Националния археологически институт с музей при

  • Защо моделирането на климата е важно
    Защо моделирането на климата е важно

    Нобеловата награда беше присъдена „за основополагащ принос към разбирането ни на сложните физични системи“. Тя се поделя между Шикуро Манабе и Клаус Хаселман „за физическото

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us