Отвъд геодезията

Астронавти: Това е нашето място във Вселената, което всички ние споделяме

Астронавтът на НАСА Робърт Бенкен сподели в интервю от борда на Международната космическа станция (МКС), че гледката към Земята от космоса наистина променя светогледа, съобщи „Сайънс алърт“.
Бенкен и колегата му Дъг Хърли стигнаха до МКС с първия полет, осъществен от американска земя след 2011 г. с кораба „Дракон“ на частната компания „Спейс Екс“.
„Астронавтите обикновено изпитват обзорния ефект, когато за пръв път излетят в космоса и обърнат поглед към Земята“, каза Бенкен по време на медийна среща, организирана от НАСА. Ефектът е описан през 1987 г. от Франс Уайт, който никога не е летял в космоса.
„Виждаш, че това е една-единствена планета, с една атмосфера за всички. Това е нашето място във Вселената, което всички ние споделяме. Погледнато от тази перспектива, когато всички ние преминаваме през неща като пандемията или виждаме предизвикателствата пред страната ни и по света, осъзнаваме, че предизвикателствата са пред всички нас“, каза той.
„Когато поглеждаме към Земята от космоса, виждаме една удивителна, неописуемо красива планета. Изглежда като жив, дишащ организъм. И в същото време изглежда много крехка. Всеки, който е бил в космоса, казва същото, защото то е наистина поразително. И е тъжно да видим този тънък като хартия слой, който защитава всяко живо същество на Земята“, пише в книгата си „Orbital Perspective“ и Рон Гаран, астронавт на НАСА, прекарал 177 дни в космоса в две мисии.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us