Отвъд геодезията

Астронавтите от НАСА Дъг Хърли и Боб Бенкен влязоха в Международната космическа станция

Двамата американски астронавти от НАСА Дъг Хърли и Боб Бенкен влязоха в Международната космическа станция, съобщи Франс прес.
След като излетяха вчера с ракета на „Спейс Екс“, тяхната капсула „Дракон“ се скачи днес безпроблемно със станцията в 17,16 часа българско време.
Около 3 часа по-късно, след множество проверки, люкът се отвори, а Хърли и Бенкен се срещнаха в Международната космическа станция със сънародника си астронавт Крис Касиди и с двама руски космонавти.
За пръв път в историята космически кораб на частна компания, а не на НАСА, изпраща американци в орбита. Това беше и нов важен етап за ракетите за многократна употреба, които компанията на милиардера предприемач Илон Мъск разработва, за да направи полетите до космоса по-евтини и по-чести, отбеляза Ройтерс.
„Беше истинска чест да сме малка част от усиления труд през деветте години, които изминаха, откакто космически кораб на САЩ за последно се скачи с Международната космическа станция“, каза Хърли след успешното скачване.

„Човечеството може да се гордее с новия американски космически пилотиран кораб „Дракон“след старта му към Международната космическа станция“, заяви Илон Мъск , чиято и компания „Спейс екс“, конструирала пилотираната капсула, съобщиха световните агенции.

С новия апарат полетяха астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен. „Този кораб

е направен от хората и човечеството може да се гордее с това постижение, подчерта Мъск. Безусловно този старт ще намери силен отзвук у всички хора, които носят душа на изследовател. Самият аз съм изпълнен със силни емоции. Нашата задача сега е безопасно да върнем астронавтите на Земята и тези полети да се повторят отново и отново!“.

Брифингът на Мъск от Космическия център „Кенеди“ беше предаван пряко от сайта на НАСА от Кейп Канаверал, щата Флорида. Той изтъкна, че това е първата стъпка на човечеството по пътя към Марс. „Ние ще станем междупланетна цивилизация. Но за целта са нужни колосални усилия в областта на иновациите и технологиите“.

Ракета-носител „Фалкон-9“ с пилотирания кораб „Дракон“ успешно стартира към МКС на 30 май в 22:22 часа българско време, припомнят агенциите.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us