Отвъд геодезията

Български учени – част от европейско космическо откритие

Международен колектив с участието на български астрономи откри цикли на осцилираща яркост в струя от високоенергийни частици, излъчвани от блазара BL Lac. Резултатите от това изследване са публикувани в едно от най-престижните научни списания в света „Нейчър“. Това съобщиха от Българската академия на науките и от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН, писа БТА.

За реализирането на това изследване са използвани наблюдения на 37 различни телескопа в 13 държави. Нашите резултати са получени с 2-метровия RCC телескоп и с 50/70 см Шмит телескоп на Националната астрономическа обсерватория Рожен, както и с 60-сантиметровия телескоп в Астрономическата обсерватория в Белоградчик, посочват от БАН.

Съавтори на статията от българска страна от Института по астрономия с НАО са проф. д-р Румен Бачев, проф. д-р Евгени Семков, доц. д-р Атанас Стригачев и гл. ас. д-р Александър Куртенков. Това е втората публикация на този колектив учени от БАН в престижното списание „Нейчър“ на тема блазари. Първата представи изследване на блазара СТА 102.

 

Наблюденията на този тип обекти са организирани от д-р Клаудия Райтери и д-р Масимо Вилата от Астрофизическата обсерватория в Торино (Италия) и включват астрономи, които работят по целия свят (Whole Earth Blazar Telescope). Данните за променливостта на блазарите в оптичната област се допълват с наблюдения в гама-лъчи от сателитите AGILE на Италианската космическа агенция и Fermi на НАСА. Тези наблюдения доведоха до откриването на цикличност на видимата яркост с период около 13 часа на блазара BL Lac по време на силното избухване, наблюдавано във всички области на спектъра през втората половина на 2020 г.

Блазарите са вид активни галактически ядра, чийто източник на енергия е материя, която пада върху свръхмасивна черна дупка в центъра на галактика. Около 10% от активните галактични ядра изхвърлят двойка струи (наричани още джетове), които се движат в междузвездното пространство със скорост, близка до светлината. Явлението блазар се наблюдава, когато една от тези струи е насочена почти директно към Земята, което я прави да изглежда много по-ярка. Тези струи излъчват в целия диапазон на електро-магнитния спектър – от радио диапазона, през оптичната област, до рентгеновите и гама лъчите. Интензитета на излъчване се променя бързо с времето, като промените обикновено са случайни, без наличие на периодичност, отбелязват учените.

BL Lac се намира приблизително на 1 милиард светлинни години от нас и масата на черната дупка в ядрото му се оценява на около двеста милиона слънчеви маси. Екипът от астрономи разкрива, че в струята на блазара се образува пречупване, което изкривява магнитното поле по такъв начин, че наблюдаваната яркост се променя периодично. Също така, наблюдаваната поляризация на видимата светлина от блазара се мени с подобна периодичност, като яркостта. Наблюдавана е и корелация между променливостта във видимата светлина и в гама лъчите, без отместване между тях, което означава, че те се излъчват от една и съща област на струята

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us