Отвъд геодезията

Барий – най-тежкият елемент в атмосферата

С помощта на Много големия телескоп на Европейската южна обсерватория (VLT на ESO) астрономи от Португалия са открили най-тежкия елемент, засичан някога в атмосферата на екзопланети – барий, пише сайтът Спейс, позовавайки се на публикация в сп. „Астрономи енд астрофизикс“ (Astronomy & Astrophysics).

Учените са били изненадани да открият бария на голяма височина в атмосферите на свръхгорещите газови гиганти WASP-76 b и WASP-121 b – две екзопланети (планети, които обикалят около звезди извън нашата Слънчева система).

„Загадъчният и противоречащ на интуицията въпрос е защо има толкова тежък елемент в горните слоеве на атмосферата на тези планети?“, казва ръководителят на изследването Томаш Асеведо Силва от университета на Порто и португалския Институт по астрофизика и космически науки.

WASP-76 b и WASP-121 b не са обикновени екзопланети. И двете са известни като свръхгорещи юпитери – планети, сравними по размери с Юпитер и с температури на повърхността, надвишаващи 1000 градуса по Целзий. Това се дължи на близостта им до техните звезди, около които обикалят за един или два земни дни. Астрономите дори смятат, че на екзопланетата WASP-76 b вали дъжд от разтопено желязо.

Поради тези причини за учените се е оказало изненадващо да открият барий, който е 2,5 пъти по-тежък от желязото, в горните слоеве на атмосферите на WASP-76 b и WASP-121 b. „Предвид голямата гравитация на планетите бихме очаквали тежки елементи като бария бързо да паднат в долните слоеве на атмосферата“, обяснява съавторът на изследването Оливие Деманжон.

Фактът, че барият е открит в атмосферите и на двата свръхгорещи юпитера, предполага, че тази категория планети може да е дори по-странна, отколкото се смяташе досега.

Изучаването на атмосферите на екзопланети като свръхгорещите юпитери е изключително полезно. „Тъй като са газообразни и горещи, техните атмосфери са много разширени, което ги прави по-лесни за наблюдение и изучаване, отколкото тези на по-малки или по-хладни планети“, обяснява Деманжон. Подобни изследвания ще осигурят и по-добро разбиране на механизмите на формиране и еволюция на екзопланетите.

Досега барий не е откриван на екзопланети, затова наблюденията предизвикват голям интерес сред астрономите. За тях е очевидно, че елементът е бил издигнат на голяма височина от някакъв естествен процес, но какъв е той засега остава загадка. Отговорът как барият се е появил в горните слоеве на атмосферите на екзопланетите предстои да бъде потърсен в по-нататашни изследвания.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us