Отвъд геодезията

БДЖ пуска царски влак за Деня на независимостта

БДЖ и община Велико Търново пускат атракционен влак с парен локомотив и вагон от „Корона експрес“ по маршрута Горна Оряховица – Велико Търново – Трявна по случай обявяването на независимостта на България – 22 септември. Композицията ще потегли в 11:50 ч. от гара Горна Оряховица на 23 септември (неделя) и ще пристигне в 12:07 ч. на гара Трапезица, където ще престои около час. През това време ще бъде прочетен Манифестът за обявяване на независимостта на България и обявяването на Княз Фердинанд за български цар, след което атракционната композиция ще продължи своето пътуване по маршрута си до Трявна. От гара Трявна в посока Горна Оряховица влакът ще замине в 15:00 ч.

Композицията ще пътува в състав от шест пътнически вагона, като билетите за тях ще се продават предварително и ще бъдат със задължителна резервация на седящи места. Цената на двупосочен билет с включени запазени места ще бъде 29 лв, като деца до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно без да ползват отделно седящо място.

Предварителната продажба на билети и резервацията на запазени места за пътуване с атракционния влак ще започне от утре 29-и август. Билети могат да бъдат закупени от билетните каси на гарите и бюрата в градовете: София, Горна Оряховица, Велико Търново, Дряново, Трявна, Русе, Варна и Пловдив.

Парният локомотив № 16.27 е произведен през 1948 г. във Wiener Lokomotivfabrik Floridsdorf, Австрия. По-голямата част от експлоатационния му живот преминава по жп участъка Горна Оряховица – Стара Загора. Неговата максимална конструктивна скорост е 80 км/ч. В момента в Европа има само още една запазена за движение машина, намираще се в Люксембург.

Първокласният вагон-салон № 050-1 е произведен през 1938 г. в Unke Hoffman Werke-Breslau, Германия и е бил личен вагон за пътуванията на Цар Борис III. Вагон-салон № 050-1 е със запазено луксозно обзавеждане, като специалните ламперии и дамаски са автентични.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us