Отвъд геодезията

Четирима космически туристи стигнаха ръба на космоса, астронавти до МКС със Старлайнър

Компанията „Върджин галактик“ на милиардера Ричард Брансън успешно изведе до ръба на космоса четирима туристи, след което ги върна на Земята с ракетоплана си „Юнити“, предаде Ройтерс.

Това е втори полет от началото на тази година, отбелязват от фирмата.

В рамките на мисията „Галактик 07“ четиримата туристи – турчин, двама американци и италианец – се издигнаха на повече от 88 километра над Земята. Полетът продължи по-малко от час, отбелязва Ройтерс.

Корабът беше изстрелян от стартовата площадка на „Върджин галактик“ в Ню Мексико, САЩ. След това там се завърна „Юнити“.

„Върджин галактик“ ще преустунови туристическите полети до ръба на космоса за следващите две години, за да се фокусира върху разработката на четвърто поколение летателен апарат. Очаква се той да влезе в търговска експлоатация през 2026 г., се казва в разпространено съобщение на компанията, цитирано от Ройтерс.

Междувременно първите двама астронавти, превозени от космическия кораб „Старлайнър“ на компания „Боинг“, влязоха в Международната космическа станция (МКС) – ключова стъпка в тази дългоочаквана мисия, въпреки новите проблеми, открити по време на полета. „Страхотно място, чудесно е да се върна тук“, каза с усмивка астронавтът на НАСА Бъч Уилмор, за когото, както и за колегата му Суни Уилямс, това е трето посещение на МКС. Тази първа мисия с екипаж представлява сериозно предизвикателство за авиационния гигант и НАСА. Тя има за цел да демонстрира, че превозното средство е безопасно, за да влезе в редовна експлоатация.

Преди десет години американската космическа агенция поръча две нови превозни средства на компаниите „Боинг“ и „Спейс Екс“, които да транспортират астронавтите й до Международната космическа станция. И докато „Спейс Екс“ вече от четири години изпълнява ролята на космическо такси, програмата на „Боинг“ изостава с години от графика. „Когато „Старлайнър“ бъде сертифициран, САЩ ще разполагат две системи за транспортиране на хора до МКС, нещо, което никоя друга страна няма да има“, припомни заместник-администраторът на НАСА Джим Фрий.

След като излетя от Флорида в сряда, ден по-късно космическият кораб направи плавно приближаване към МКС на около 400 километра над Земята. Скачването се осъществи в 17:34 часа по Гринуич – около час и двадесет минути по-късно от първоначално планираното. През 2022 г. космически кораб „Старлайнър“ успя да стигне до МКС без екипаж, но сега за първи път превозва астронавти.
Бъч Уилмор и Суни Уилямс се подготвят за мисията от няколко години.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us