Отвъд геодезията

Дърветата растат по-бързо заради земетресенията

Земетреснията стимулират растежа на дърветата, установи германско проучване, цитирано от сп. „Сайънс“.
Изследователите са установили, че силните трусове могат да помогнат на дърветата да растат. Причината е, че доставят допълнително количество вода в почвата около корените им. Този краткосрочен бърз растеж оставя следа в клетките на дърветата. Именно клетките на дърветата могат да се използват за установяване на древни земетресения.
Хидрологът от университета на Потсдам Кристиан Мор не си е поставил за цел да търси връзка между сеизмичната активност и растежа на дърветата. Научният му труд обаче поема в друга посока след земетресението с магнитуд 8,8 по Рихтер в Чили през 2010 г. Той изследва речните утайки.
След труса Мор се връща в една от речните долини и установяват, че потоците текат по-бързо. Според изследователите, почвите са станали по-пропускливи, което пък позволява на подземните води по-лесно да се стичат към долините. Изглежда естествено, че земетресенията могат също да подпомогнат растежа на дървета в долините за сметка на тези по склоновете.
За да видят дали това наистина се случва, Мор и колегите му взимат за анализ материал от шест бора, растящи в долините на засегнатите от труса чилийски райони и от такива, които са по хребетите.
В лабораторията в Германия правят подробен анализ, като под микроскоп проследяват как размерът и формата на клетките на дърветата се променят, когато имат достъп до по-голямо количество вода.
Германските учени установяват, че дърветата от долината са имали период на кратък, но забележителен растеж, продължил седмици до месеци след земетресението. Очаквано тези по хребетите да забавили развитието си след труса.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Япония набира астронавти
  Япония набира астронавти

  Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) обяви на сайта си, че от 20 декември започва да набира астронавти за участие в програмите по

 • Сакичи Тойода и принципът на петте защо
  Сакичи Тойода и принципът на петте защо

  Основателят на компанията Тойота – предприемачът и изобретател Сакичи Тойода използвал принципа на петте защо. Във всяка ситуация той предлага да попитаме пет пъти едно

 • Възстановиха Олимпия дигитално
  Възстановиха Олимпия дигитално

  Гръцкото министерство на културата и спорта, заедно с Microsoft и компанията за дигитално културно наследство Iconem представиха цифрова реконструкция на древна Олимпия. Именно там са

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us