Отвъд геодезията

Древна структура откриха в Млечния път

Древна гигантска структура, открита в Млечния път, ще подобри разбирането за това как са се формирали звездите и галактиките.

Преди около 13,8 милиарда години Вселената се ражда в резултат на мощна експлозия. 370 000 години по-късно в нея се образува водород – градивният елемент на звездите, който в техните дълбини заедно с хелий образува тежки елементи.

Водородът и досега остава най-разпространеният елемент във Вселената. Отделните облаци от водороден газ в междузвездната среда обаче са трудни за откриване. Това на свой ред затруднява изучаването на ранните фази на звездообразуване, което може да даде насоки за еволюцията на галактиките и целия космос.

Международен екип, ръководен от учени от Института по астрономия „Макс Планк“, съобщава за откриването на масивна нишка от атомен водород в Млечния път, която ще подобри разбирането за формирането на звездите и галактиките. Наречена Маги, тя се намира на около 55 000 светлинни години и е една от най-дългите структури, наблюдавани някога в нашата галактика.

Най-големите известни облаци от молекулярен газ обикновено са с дължина около 800 светлинни години. За сравнение – дължината на Маги е 3900 светлинни години, а широчината на структурата е 130 светлинни години.

Процесът на превръщане на атомния водород в молекулярен все още не е напълно изяснен, което прави това откритие особено ценно. Изследователите са стигнали до заключението, че Маги е интегрална структура с приблизително еднаква скорост на газа в различните области. Те също така са забелязали, че газът е концентриран в различни точки по продължение на нишката в големи облаци. Именно в тези среди атомният газ постепенно ще кондензира в молекулярна форма, смятат учените.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us