Отвъд геодезията

Екип на НАСА тренира в Исландия за мисия до Венера

Международен екип, ръководен от Лабораторията за реактивно движение (Jet Propulsion Laboratory – JPL) на НАСА, наскоро използва Исландия като аналог на Венера, за да тества радарни технологии, които ще помогнат да се разкрие истината за планетата, съобщава Синхуа.

Със своето смазващо атмосферно налягане, облаци от сярна киселина и изгаряща температура на повърхността, Венера е особено трудно място за изследване. Учените обаче вярват, че наблюдението на нейната повърхност може да предостави ключови сведения за обитаемостта и еволюцията на скалисти планети като нашата.

За да се получи глобална перспектива за Венера, без да навлиза в адската ѝ атмосфера, мисията VERITAS (Venus Emissivity, Radio science, InSAR, Topography, And Spectroscopy) на НАСА е планирана да стартира в рамките на едно десетилетие, за да изследва повърхността на планетата от висока орбита, разкривайки улики за естеството на повърхността ѝ.

Полагайки основите на мисията, членовете на международния научен екип на VERITAS заминаха за Исландия за двуседмична тренировка през август, за да използват вулканичния остров като заместител или аналог на Венера. Места на Земята често се използват като аналози на други планети, за да се подпомогне подготовката на технологии и техники, предназначени за по-неприветливи среди.

„Исландия е вулканична страна, която се намира на върха на горещ шлейф („шлейф“ означава локализирано тяло от вулканични скали, което се издига в земната кора от мантията и се смята за причинител на гореща точка, бел. ред.) Венера е вулканична планета с множество геоложки доказателства за активни шлейфове“, казва Сюзън Смрекар, старши научен сътрудник в JPL и главен изследовател на VERITAS. „Геоложките й прилики правят Исландия отлично място за изучаване на Венера на Земята, което помага на научния екип да се подготви за бъдещата мисия“.

Мисията VERITAS ще разчита на най-съвременния радар със синтетична апертура за създаване на триизмерни глобални карти и на спектрометър в близката инфрачервена област за разграничаване на основните типове скали на повърхността на Венера. Но за да разбере по-добре какво ще „види“ радарът на космическия апарат на планетата, научният екип на VERITAS ще трябва да сравни радарните наблюдения на исландския терен от въздуха с измервания, направени на земята, според Лабораторията за реактивно движение.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us