Отвъд геодезията

Есенен световен ден на астрономията тази събота

Всяка година през пролетта и есента се провежда световния ден на астрономията. Тази есен датата е 13 октомври (събота). Традиционно в празника се включва астрономическата обсерватория на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в Борисовата градина. Програмата включва наблюдения на Слънцето, Луната и Марс с няколко телескопа (при ясно небе), детски кът на Space Academy, изложба – „Научно-образователни дейности на катедра Астрономия“ и разглеждане на най-старата обсерватория в България.

В рамките на световния ден на астрономията ще бъдат изнесени и кратки популярни лекции на тема:

 1. Представяне на Космическата академия за деца – Space Academy (Тихомир Димитров, магистър-астроном – „Астрономия и популяризация на астрономията“)
 2. История на астрономията през последния век (Георги Максимов, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“)
 3. Пътуване до Марс (Тихомир Димитров, магистър-астроном – „Астрономия и популяризация на астрономията“)
 4. Покоряване на Космоса (Людмила Филипова, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“)
 5. Слънчеви и Лунни затъмнения (Ганчо Ганчев, докторант към катедра Астрономия)
 6. Живот във Вселената: Въпрос на късмет? (Борислав Михайлов, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“)
 7. Тайните на Плутон (Никола Каравасилев, докторант към катедра Астрономия)
 8. Първи стъпки в астрофотографията (Венцислав Крумов, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“)
 9. Обръщане на полюсите на Земното магнитно поле – риск за живота (Милен Цеков, гл. ас. в катедра „Метеорология и геофизика“).

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Сателитни снимки показват, че сметищата са основните замърсители с метан
  Сателитни снимки показват, че сметищата са основните замърсители с метан

  Сметищата отделят значителни количества от парниковия газ метан в атмосферата в резултат на разлагането на отпадъците, установи проучване, цитирано от Асошиейтед прес. Авторите му са

 • Слабите са слаби, защото ядат…
  Слабите са слаби, защото ядат…

  Тайната на слабите хора е, че ядат по-малко, а не че са по-активни, съобщи електронното издание на „Дейли мейл“. Учени от университета в Абърдийн установиха,

 • Илинден е!
  Илинден е!

  Илинден е важен ден за България. Освен че христианите почитат пророк Илия, това е и денят на Илинденско-Преображенското въстание. Поверието е, че на този ден

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us