Отвъд геодезията

Есенен световен ден на астрономията тази събота

Всяка година през пролетта и есента се провежда световния ден на астрономията. Тази есен датата е 13 октомври (събота). Традиционно в празника се включва астрономическата обсерватория на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в Борисовата градина. Програмата включва наблюдения на Слънцето, Луната и Марс с няколко телескопа (при ясно небе), детски кът на Space Academy, изложба – „Научно-образователни дейности на катедра Астрономия“ и разглеждане на най-старата обсерватория в България.

В рамките на световния ден на астрономията ще бъдат изнесени и кратки популярни лекции на тема:

  1. Представяне на Космическата академия за деца – Space Academy (Тихомир Димитров, магистър-астроном – „Астрономия и популяризация на астрономията“)
  2. История на астрономията през последния век (Георги Максимов, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“)
  3. Пътуване до Марс (Тихомир Димитров, магистър-астроном – „Астрономия и популяризация на астрономията“)
  4. Покоряване на Космоса (Людмила Филипова, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“)
  5. Слънчеви и Лунни затъмнения (Ганчо Ганчев, докторант към катедра Астрономия)
  6. Живот във Вселената: Въпрос на късмет? (Борислав Михайлов, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“)
  7. Тайните на Плутон (Никола Каравасилев, докторант към катедра Астрономия)
  8. Първи стъпки в астрофотографията (Венцислав Крумов, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“)
  9. Обръщане на полюсите на Земното магнитно поле – риск за живота (Милен Цеков, гл. ас. в катедра „Метеорология и геофизика“).

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us