Отвъд геодезията

Есенен световен ден на астрономията тази събота

Всяка година през пролетта и есента се провежда световния ден на астрономията. Тази есен датата е 13 октомври (събота). Традиционно в празника се включва астрономическата обсерватория на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в Борисовата градина. Програмата включва наблюдения на Слънцето, Луната и Марс с няколко телескопа (при ясно небе), детски кът на Space Academy, изложба – „Научно-образователни дейности на катедра Астрономия“ и разглеждане на най-старата обсерватория в България.

В рамките на световния ден на астрономията ще бъдат изнесени и кратки популярни лекции на тема:

 1. Представяне на Космическата академия за деца – Space Academy (Тихомир Димитров, магистър-астроном – „Астрономия и популяризация на астрономията“)
 2. История на астрономията през последния век (Георги Максимов, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“)
 3. Пътуване до Марс (Тихомир Димитров, магистър-астроном – „Астрономия и популяризация на астрономията“)
 4. Покоряване на Космоса (Людмила Филипова, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“)
 5. Слънчеви и Лунни затъмнения (Ганчо Ганчев, докторант към катедра Астрономия)
 6. Живот във Вселената: Въпрос на късмет? (Борислав Михайлов, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“)
 7. Тайните на Плутон (Никола Каравасилев, докторант към катедра Астрономия)
 8. Първи стъпки в астрофотографията (Венцислав Крумов, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“)
 9. Обръщане на полюсите на Земното магнитно поле – риск за живота (Милен Цеков, гл. ас. в катедра „Метеорология и геофизика“).

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • САЩ с доклад за НЛО
  САЩ с доклад за НЛО

  НАСА обяви, че изучаването на неидентифицирани летящи обекти (НЛО) ще изисква нови научни техники, включително и модерни спътници, както и промяна в начина, по който

 • Китайци си изкопаха път през Великата китайска стена
  Китайци си изкопаха път през Великата китайска стена

  Двама китайци прокопаха с багер Великата китайска стена, за да си направят път. Инциентът е станал през август. Двамата са били задържани в Китай, след

 • НАСА възстанови контакта с Вояджър 2
  НАСА възстанови контакта с Вояджър 2

  НАСА е възстановила комуникацията със сондата „Вояджър 2“ благодарение на така наречения „междузвезден вик“, съобщават световните агенции. Сондата, изстреляна през 1977 г., сега се намира

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us