Отвъд геодезията

Есенен световен ден на астрономията тази събота

Всяка година през пролетта и есента се провежда световния ден на астрономията. Тази есен датата е 13 октомври (събота). Традиционно в празника се включва астрономическата обсерватория на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в Борисовата градина. Програмата включва наблюдения на Слънцето, Луната и Марс с няколко телескопа (при ясно небе), детски кът на Space Academy, изложба – „Научно-образователни дейности на катедра Астрономия“ и разглеждане на най-старата обсерватория в България.

В рамките на световния ден на астрономията ще бъдат изнесени и кратки популярни лекции на тема:

 1. Представяне на Космическата академия за деца – Space Academy (Тихомир Димитров, магистър-астроном – „Астрономия и популяризация на астрономията“)
 2. История на астрономията през последния век (Георги Максимов, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“)
 3. Пътуване до Марс (Тихомир Димитров, магистър-астроном – „Астрономия и популяризация на астрономията“)
 4. Покоряване на Космоса (Людмила Филипова, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“)
 5. Слънчеви и Лунни затъмнения (Ганчо Ганчев, докторант към катедра Астрономия)
 6. Живот във Вселената: Въпрос на късмет? (Борислав Михайлов, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“)
 7. Тайните на Плутон (Никола Каравасилев, докторант към катедра Астрономия)
 8. Първи стъпки в астрофотографията (Венцислав Крумов, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“)
 9. Обръщане на полюсите на Земното магнитно поле – риск за живота (Милен Цеков, гл. ас. в катедра „Метеорология и геофизика“).

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Три въпроса преди да отговорим с „да“
  Три въпроса преди да отговорим с „да“

  Да отговаряш положително не е лошо, но невинаги е здравословно. И ако сте млад и амбициозен, със сигурност сте готов да казвате да по-лесно, отколкото

 • Япония набира астронавти
  Япония набира астронавти

  Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) обяви на сайта си, че от 20 декември започва да набира астронавти за участие в програмите по

 • Сакичи Тойода и принципът на петте защо
  Сакичи Тойода и принципът на петте защо

  Основателят на компанията Тойота – предприемачът и изобретател Сакичи Тойода използвал принципа на петте защо. Във всяка ситуация той предлага да попитаме пет пъти едно

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us