Отвъд геодезията

Европа с нов център от утре

Малко германско селце се готви да стане новият географски център на Евросъюза.
Малкото баварско селце Гадхайм ще придобие новия си статут, след като в полунощ в петък, 31 януари, излизането на Великобритания от съюза стане факт.
За около 80-те жители на селцето, намиращо се в баварския регион Долна Франкония, вълнението от това, че ще се превърне в новия географски център на ЕС, обаче леко се е изпарило.
Причината за това е дълго продължилия процес на раздялата между Брюксел и Лондон.
Въпреки всичко в полунощ в петък то най-накрая ще се сдобие с новия си специален статут.
Точните координати на селцето според Националния географски институт на Франция, който изчислява географския център на ЕС, са 9 градуса, 54 минути, 7 секунди източна дължина и 49 градуса, 50 минути, 35 секунди северна ширина.
Гадхайм отдавна се готви за новия си статут след Брекзит; преди няколко месеца в селцето издигнали знамето на съюза.
През 2017 г. жителите му качили сатирично видео в Ютюб, в което рекламират селото си като бъдещ център на евроактивност.
В клипчето те дори призовават Шотландия да не организира втори референдум за независимост, за да не остава в ЕС, тъй като това щяло да лиши Гадхайм от специалния му статут. Във видеото жителите на Гадхайм също така се шегуват, че в отдалеченото селце има достатъчно място, за да приеме много от международните инвестиционни банки, които щели да „напуснат Лондон и да прехвърлят централите си в новия център на ЕС“.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us