Отвъд геодезията

Европейската награда за ландшафтна архитектура отиде при израелски проектанти


Поредното Шесто европейско биенале на ландшафтната архитектура се проведе в каталунския град Барселона в края на септември. Тази година темата беше „Водни пейзажи“(„Liquid Landscapes“). На уникалното събитие за ландшафтните специалисти в цяла Европа беше анонсиран и победителят на европейската награда за ландшафт – Rosa Barba European Landscape Prize. В тазгодишния конкурс участваха 427 проекта от целия свят. От тях бяха одобрени 302, а международното жури класира девет финалисти.

 

Паркът Нансен в Осло

Nansen Park, Bjobekk & Lindheim – Tone Lindheim, Fornebu, Осло, Норвегия

Работата представлява създаване на нов парк върху територията до летище. Паркът е проектиран като динамичен диалог между плоскостта на летището и създаване на повече органични форми на пейзажа. Водно пространство пресича цялата композиция от север на юг. В парка има площад и амфитеатър

 

land6-1.jpg
 
land6-2.jpg

Алеята край плажа в Бенидорм

Playa Ponente Promenade, Office of Architecture in Barcelona – Carlos Ferrater

Lambarri, Xavier Martн, Бенидорм, Испания

Алеята за разходки край плажа е важен обект – той се намира на границата между сушата и морето, трябва да е функционален, да издържа на вятъра и бурите, и в същото време да не е бариера между двете пространства. Тази алея е както оживено място, така и място и за отдих, медитация и почивка.

land6-3.JPG
 
land6-4.JPG

Място за почивка в Херхуговард

Recreational Area, Bureau Alle Hosper – Berrie van Elderen, Херхуговард, Холандия

Водата е основен елемент в този проект, който предлага на хората почивка и спортни занимания. Проектът предлага съхраняването на водата. Особено важно е способността за експеримент въпреки установените норми.

land6-5.jpg
 

land6-6.jpg

Гробището в Лангедик

Langedijk Cemetery, B.G. Brands Architects, S. Karres. Zuid Scharwoude, Лангедик, Холандия

Гробищният парк е обграден от вода и водата го разделя на отделни пространства, където са урните на напусналите този свят. Те са свързани с паркове, а подходът, по който е решено пространството, създава усещане за безкрай.

land6-7.jpg

Градина към музей в Барселона

 
land6-8.jpg

Can Framis Museum Garden, BAAS + EMF – Jordi Badia – Martн Franch, Барселона, Испания

Романтичният проект на градината е в стила на класическия каталунски парк. Изключително спокойствие във френетичния град, където се намира паркът.

land6-9.jpg

 
land6-10.jpg

Студентско градче в Дания

Copenhagen Business School Campus, Marianne Levinsen Landskab MDL PLR, Фредериксберг, Дания

 

Студентското градче е на края на града и е превърнато в място, където всички искат да отидат. Запазени са големите пространства и в същото време са озеленени с млади дъбове, които създават нова градина в градчето.

  land6-11.JPG

 
land6-12.JPG

Старото пристанище в Тел Авив

Regeneration of the port’s public space, Mayslits Kassif Architects, Тел Авив, Израел

 

Изключителен проект, който показва как едно обществено пространство може да бъде изключително лично и гостоприемно.

land6-13.jpg

 
land6-14.jpg

Замъкът в Силвеш

Silves Castle Hillside, Estudos e Projectos de Arquitectura Paisajista, Lda – Joгo Ferreira Nunes, Силвеш, Португалия

 

Проектът се занимава с това да усвои входа към замъка като място, което е приятно и не е само за специални нужди. Новите алеи позволяват и различен поглед към старинната крепост.

land6-15.JPG

 
land6-16.JPG

Градски парк в Жирона

Urban Park in the Perellу area, Ruisаnchez Architects. Жирона, Испания

 

Паркът е система от тераси до минаващата наблизо река. Паркът има буйна растителност благодарение на идеята да повтаря естествените форми на водното пространство. Радва се на голяма обществена подкрепа.

land6-17.jpg

land6-18.jpg

Носителят на престижната европейска награда тази година е от Израел. Дали той заслужава признанието – само хората могат да кажат. Важното е, че европейските ландшафтни архитекти имат място за изява и в родните си страни – чрез проектите, и на този конкурс. Можем да пожелаем да има и българско участие.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us