Отвъд геодезията

Фестивалът на цветята


Сингапур 2012

Островната държава Сингапур ще се превърне в най-търсеното място за любителите на зеленината в края на юни тази година, когато врати ще отвори фестивалът с поетичното име „Градините на брега“. В нощта на 28 срещу 29 юни срещу скромно заплащане всеки ценител на красивото може да се отправи към космополитния град и да открие за себе си феерията от цветове, ухания и форми. Празникът ще бъде открит от носителя на наградата „Грами“ Джейсън Мраз и местната знаменитост Корни Мей. На фестът специално внимание ще бъде обърнато на опазването на околната среда и на борбата с климатичните промени. Най-хубавото от всичко обаче са градините.

В парка има цяла серия от тематични части: Куполът на цветята, Гората на облаците, Супердърветата в Златната градина, Дъбравата в Сребърната градина, Градините на наследството, Световната колекция на цветята, Езерото на водното конче и Езерото на рибарчето.

По време на фестивала на цветята ще се състои и двадесетата по ред конференция по орхидеите, която всяка година събира ценители от цял свят.

Куполът на цветята

attractions-flowerdome-img02.jpg

Там всичко разцъфва и посетителят се превръща в свидетел на спектакъл от цветове и аромати от различни краища на планетата – Средиземноморието, Югозападна Австралия, Южна Африка и Централно Чили.

В купола е изградена завършена система за напояване и охлаждане, която е екологично чиста.

 

Наследените градини

attractions-heritage-gardens-img06.jpg

Ще разберете защо британските колонизатори са избрали Сингапур за пристанище и как цветята са вплетени в културата на страната. През 1819 г. Сър Томас Стамфорд Рафълс от „Британската източно-индийска компания“ слиза на острова. Пет години по-късно компанията изкупува целия остров от тогавашния управник султан Хюсеин Шах и на 1 април 1867 г. Сингапур е обявен за британска колония. В Наследените градини посетителят ще види тематични части, посветени на колонизаторите, на китайската, малайската и индийската култура.

 

Златната и Сребърната градина

attractions-silver-tree-img04.jpg

Със сигурност целият свят ще запомни Супердърветата, които ще са хит на тазгодишния фестивал.

Те са покрити с над 162 900 различни видове растения – орхидеи, папрат и пълзящи. Най-високото дърво е с височина 50 метра, а най-ниското е 25 метра. Конструкцията е от бетон и пръст. Дизайнът на е вдъхновен от тропическите дървета.

Езерото на водното конче и езерото на рибарчето

attractions-dragonfly-lake-img07.jpg

Езерата макар и изкуствени вече представляват екосистема с най-разнообразни видове – и флора, и фауна. Специален екофилтър чисти водата, а водораслите абсорбират излишъка от нитроген и фосфор. Езерата предоставят възможност за дълга разходка с изглед към небостъргачите в Сингапур.

 

Премиер стана кръстник на орхидея

 

Премиерът на Австралия Джулия Гилърд, която посети през април Сингапур, стана героиня на необичайна церемония. В градската ботаническа градина на нейно име бе

кръстен нов вид орхидея. По местна традиция новите хибриди получават имената на

гостуващите в Сингапур видни политици и знаменитости. Джулия Гилърд е четвъртият представител на Австралия, удостоен с тази чест.

– Република Сингапур е островен град-държава в Югоизточна Азия.

– Името идва от санскрит и може да бъде преведено като градът на лъва.

– Езици: английски, мандарински, малайски и тамилски

– Население: 4 588 720

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us