Отвъд геодезията

Фестивалът за наблюдение на небето в Турция зарадава стотици

Три дена продължи Фестивалът за наблюдение на небето в планината Торос, окръг Анталия (Южна Турция). Местността Саклъкент приюти астрономи от 18 до 21 август, които се наслаждаваха на Националната обсерватория на Турския съвет за научно-технически изследвания (ТЮБИТАК), намираща се на 2000 метра надморска височина. Във фестивала, който се провежда от 1998 г., се включиха астрономи от цялата страна. В планината бяха разположени телескопи за наблюдение на различни небесни обекти.

Над 300 души, сред които много ученици и студенти, участваха в мероприятието. В района бе обособен палатков лагер.

Националната обсерватория на Турция се намира се на връх Бакърлътепе (в местността Саклъкент). Обсерваторията е открита през 1997 г. и е оборудвана е с пет телескопа.

1,5-метровият телескоп Ritchey–Chrétien е най-големият в Турция. Той е произведен през 1998 г. по силата на подписан договор между Русия и Турция. 60 процента от наблюдателното време на 1,5-метровия телескоп се използва от руски учени, а останалите 40 процента – от турски астрономи.

Фестивалът за наблюдение на небето в планината Торос бе организиран под координацията на ТЮБИТАК, съвместно с министерствата на промишлеността и технологиите, на младежта и спорта, на културата и туризма, валийството на Анталия, университета „Акдениз“, Агенцията за насърчаване и развитие на туризма в Турция (TGA).

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us