Отвъд геодезията

Филм за Мусолини и Тръмп на фестивала във Венеция, партия с неофашистки корени на изборите в Италия

„Походът към Рим“, документален филм за идването на власт на фашистите в Италия през 1922 г., бе представен днес на кинофестивала във Венеция, в момент в който италианска партия с неофашистки корени има вероятност да спечели най-много гласове на парламентарните избори на 25 септември в страната, предаде Франс прес.

В документалната лента, представена извън конкурсната програма, северноирландският режисьор Марк Къзънс се фокусира върху начина, по който фашизмът деформира истината, манипулира общественото мнение и прокарва своя собствен наратив.

На 28 октомври 1922 г. лидерът на фашистката партия в Италия Бенито Мусолини повежда поход към Рим, който му дава възможност да вземе властта в страната и впоследствие да установи диктатура. След края на Първата световна война Италия е в хаос, обществото е недоволно, а позициите на левите партии се засилват.

Филмът включва освен кадри, свързани с Мусолини, така и кадри с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, а също и с Джорджа Мелони, лидерката на крайнодясната и дефинирана като неофашистка партия „Италиански братя“, която води в допитванията до общественото доверие. Във филма има и кадри с френската крайнодясна лидерка Марин Льо Пен, унгарския премиер Виктор Орбан, бразилския президент Жаир Болсонаро и руския му колега Владимир Путин.

„Когато един цикъл на фашизма започва отново, той не започва точно по същия начин, както преди, а в нов контекст. Фашизмът се адаптира по един почти дарвинов начин, за да прилегне възможно най-добре на своята нова среда“, казва режисьорът на продукцията.

Относно Мелони Къзънс припомня, че през юни тя е изразила подкрепа за испанската крайнодясна партия Вокс и е разкритикувала ислямисткото насилие и ГЛБТ лобитата, като е изтъкнала на преден план универсалността на кръста – символ на християнството. Според Къзънс нейният наратив е присъщ на този от кръстоносните походи. „Нейните изявления са много близо до фашизма и до теорията за голямата подмяна“, според която белите и християнските народи малко по-малко са заменяни от мюсюлмани чрез имиграцията.

Във филма се показват и кадри с привържениците на Тръмп, щурмуващи Конгреса преди година и половина в знак на протест срещу утвърждаването на победата на Джо Байдън на президентските избори, за които Тръмп твърди, че са били откраднати от демократите, без да привежда доказателства в подкрепа на думите си.

Според Къзънс дезинформацията се разпространява днес още по-бързо и по-пространно заради интернет.

„Едно време човек не можеше да достигне до един милион души за три дни, а днес може да се постигне това, каза Къзънс при представянето на лентата днес във Венеция. Той отбеляза, че един бушуващ пожар е по-труден за гасене, от една жарава, тлееща на бавен огън. „Ние, които вярваме в демокрацията и равенството и в правата на малцинствата, ние можем да изгасим пожара и имаме задължението да го направим“, заяви той.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us