Отвъд геодезията

Физици търсят черна дупка

Американски астрофизици са разработили методика, с която ще изяснят дали досега неоткритата планета Хикс няма да се окаже миниатюрна черна дупка, съобщи пресслужбата на Харвардския университет.
„Когато малки небесни тела попаднат в близост до черна дупка, те започват да се топят под въздействието на топлината, която поражда газ, падащ върху хоризонта на събитието. След това тези тела се разкъсват от гравитацията на черната дупка, като процесът се съпровожда с възникването на характерни излъчвания на светлина“, заяви професорът от Харвардския университет Ейбрахам Лоуб.
Преди около пет години известните американски астрономи Константин Батигин и Майкъл Браун заявиха, че са успели да открият първите следи от съществуването на загадъчната планета Хикс. Така учените наричат хипотетичната девета планета на Слънчевата система, отдалечена от Слънцето на минимум сто милиарда километра и с подобни на Нептун и Уран размери.
Нейното търсене досега не е дало резултат. Учените само очертаха зоната, в която може да се намира и откриха някои признаци, за нейното съществуване.
Възникна и хипотеза, че загадъчното небесно тяло може да не е газов гигант или голяма земеподобна планета, а много по-екзотичен обект – първична черна дупка. Тя представлява миниатюрен аналог на обичайните свръхмасивни черни дупки, които са се появили в първите мигове от възникването на Вселената.
Харвардските астрофизици изясниха, че тези обекти могат да бъдат проследени с най-чувствителните наземни телескопи. Те ще бъдат насочени в тази част на Слънчевата система, където се предполага, че се намира планетата Хикс или първичната черна дупка.
Учените предполагат, че обектът ще е разположен в точка, в която гравитацията на Слънцето е толкова малка, че черна дупка с размерите на планета ще може постоянно да поглъща окръжаващата я материя, в това число отломки от астероиди и комети.
Според харвардските учени този процес ще предизвиква миниатюрни излъчвания на светлина при раздробяването на погълнатите части с размери от няколко сантиметра до неколкостотин метра. Тези светлинни следи ще бъдат едва забележими за съществуващите наземни телескопи, но ще бъдат ясно очертани за строящата се обсерватория LSST, разположена край пустинята Атакама в Чили.
„Обсерваторията LSST притежава извънредно широко зрително поле и два пъти седмично ще получава снимки от цялото нощно небе. Това е много важно, тъй като ние не знаем точното разположение на планетата хикс. Високата чувствителност на обсерваторията ще ни позволи да открием светлинните излъчвания, предизвикани и от най-малките обекти при приближаването им към черната дупка“, изтъква Лоуб.
Ако предположенията на харвардските астрофизици се потвърдят, LSST може да открие следи от съществуването на първична черна дупка в първите три години от работата си. Но при условие, че по размери тя е съпоставима с тези на Юпитер. В противен случай астрономите ще докажат, че подобни обекти не съществуват в Слънчевата система.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us