Отвъд геодезията

Геодезическата сонда на НАСА прати последна снимка от Марс и замлъкна

Геодезическата сонда на НАСА Mars InSight изпрати последна снимка от Червената планета и замлъкна. Причината е, че захранването на космическата сонда започва да намалява от натрупания от вятъра прах върху слънчевите ѝ панели, което доведе до липса на енергия.

НАСА публикува последното съобщение:

My power’s really low, so this may be the last image I can send. Don’t worry about me though: my time here has been both productive and serene. If I can keep talking to my mission team, I will – but I’ll be signing off here soon. Thanks for staying with me. pic.twitter.com/wkYKww15kQ
— NASA InSight (@NASAInSight) December 19, 2022

@NASAInSight: „Мощността ми е много ниска, така че това може да е последното изображение, което мога да изпратя. Не се тревожете за мен обаче: времето ми тук беше продуктивно и спокойно. Ако мога да продължа да говоря с моя екип от мисията, ще го направя – но скоро ще се отпиша тук. Благодаря, че сте с мен.“

Мисията на InSight беше да направи сеизмични изследвания и геодезически проучвания. Сондата бе изстреляна на 5 май 2018 г. от военновъздушната база Вандербърг, Калифорния и след пътуване от 470 милиона километра до Марс на 26 ноември 2018 InSIght докосна Червената планета.

Данните от космическата сонда дадоха подробности за вътрешните слоеве на Марс, неговото течно ядро, изненадващо променливите остатъци под повърхността на почти изчезналото му магнитно поле, времето в тази част на Марс и многото марсотресения.

Сеизмометърът на InSight е открил повече от 1300 труса, като най-големият е с магнитуд 5. Той дори регистрира марсотресения от сблъсъци с метеорити. Наблюдението как сеизмичните вълни се променят, докато преминават през планетата, предлага безценен поглед към вътрешността на Марс, но също така осигурява по-добро разбиране за това как се формират всички скалисти светове, включително Земята и Луната. Данните ще се анализират десетилетия.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us