Отвъд геодезията

Геокешинг или в търсенето на съкровища


 

Новата игра има все повече привърженици по целия свят

 

Лятото е време за пътуване и за откриване на нови предизвикателства. И макар Бърнард Шоу да е прав, че хората се интересуват най-много от онова, което изобщо не ги касае, любопитството е в природата на човека и той непрестанно търси нови предизвикателства, които да преодолява и така да се забавлява. А ако няма такива – сам си ги създава. Доказателство за това е новата игра, превзела умовете и времето на все повече хора по земята. Името й е геокешинг. Някой казват, че е версия на „Пирати и съкровища“, други смятат, че е модерна и безобидна интерпретация на иманярството, трети виждат в нея оправдание за прекарване на времето извън дома – нещо като ходенето за риба. Освен всичко цялото начинание е обвито и с мистика, и с известна научност.

 

Ето какво пише в уикипедия за тази авантюра:

Геокешинг (от английски: geocaching) е игра, в която участниците използват GPS приемник или друга навигационна техника, за да крият и откриват различни по големина контейнери (наричани „геокешове“ или просто „кешове“, на англ. съответно „geocaches“ или „caches“) практически навсякъде по света. Типичният геокеш е малък водонепромокаем контейнер, съдържащ дневник (logbook) и „съкровище“ — обикновено някакви играчки или дребни предмети с незначителна парична стойност. В момента има скрити геокешове в над 100 държави по света и на всички седем континента, включително Антарктида.

 

Според последната справка бройката на кешовете приближава милион, а кешове има на най-странни места – в подножието на Еверест, в полярния кръг и дори в Докторската градинка в София .

 

Какво е нужно, за да бъдете част от все по-голямото общество на геокешъри

 

Първото и най-съществено нещо е да имате GPS приемник, макар да има и варианти, при които да са дадени твърде добри описания на мястото, че да не е необходимо да прибягвате до услугите на GPS. Следващото съществено изискване е естествено да имате и интернет, за да научавате къде са съкровищата и самите вие да оповестявате къде слагате вашите. Трябва да можете да боравите с карта и да ползвате достатъчно умело Google earth. Както и да имате желание да прекарвате времето си по този начин.

 

Съкровището

 

Има различни видове съкровища. Традиционното и най-просто съдържа тетрадка (дневник), писало и някакво дребно нещо. Всички тези предмети са надлежно прибрани в пластмасова или друга водоустойчива кутия. Може да има и неща с идентификационен номер, които да бъдат проследявани (trackables). Обществото на геокешърите е измислило и т. нар. геомонети (на англ. geocoins), които се местят от един кеш в друг, а пътешествието им може да бъде регистрирано и проследено онлайн. Вече изнамерили основния принцип, геокешърите са свободни да импровизират и да правят най-различни модификации на съкровището. Има находки, които могат да бъдат откривани само нощем с помощта на фенерче и сложно проследяване на лъчите му. Достигането до други съкровища пък изисква преодоляването на няколко стъпки – например първо да се намери мястото, където има указания за последващите етапи от разкриването на кеша. Случва се и да трябва да се решават логически задачи и да се редят пъзели, за да се открие находката. Съществуват и напълно виртуални съкровища, а търсачът трябва да изпрати например снимка на себе си от мястото, за да докаже, че е бил там. Вариант на тази виртуална находка е и т. нар. уебкам кеш, при който има публично достъпна уебкамера, която регистрира успеха на играча. Американското геоложко общество пък допринася за образованието на геокешърите, като създава т. нар. еarthcache – играчът намира на мястото на съкровището нещо образователно, свързано със Земята. Важно условие е кешът да бъде одобрен предварително от научен съвет и целта на кеша е да направи участника съпричастен към науките за Земята.

Ако се случи някой кеш да е унищожен или откраднат, това трябва да се регистрира и на сайта, където е публикуван самият кеш. Може да си осиновите кеш, ако собственикът му няма възможност да го наглежда, а вие имате време и желание да се грижите за съкровището. Има кешове дълбоко под водата, високо по дърветата, някъде в планината и къде ли още не.

 

Моралната страна

 

Тъй като геокешърите са модерни хора, уважаващи правата на околните, те са въвели и етичен кодекс, който трябва да се спазва, за да не безпокоят останалите хора и да не предизвикват безредици в чувствителното на тема тероризъм общество. Когато кешът е в оживен район, търсенето му изисква много търпение, такт и майсторство, така че да не се привлече вниманието на незапознатите с играта и да не се стигне например до антитерористични операции от страна на органите на реда. Имало е случаи, при които геокешърите предизвикват паника и полицията се намесва, за да обезвреди „подозрителни“ пакети или се е случвало да има арестувани играчи.

Освен всичко геокешърите нямат право да крият съкровища в археологически разкопки, за да не руши търсенето им културното наследство. Често за да скрият кешовете си, те организират почистване на мястото от боклуци.

 

Сайтовете

Geocaching.com

Geocaching with Navicache.com

TerraCaching.com

 

Ето един пример за обява на геокеш:

 

Rhino Cache

While walking in Sofia Zoo, you may spare a few minutes to find a micro.

The cache is located near the Rhino cage. Please, be careful for muggles and try to return the cache at exactly the same place where you found it.
The Summer open hours are 9-19h every day and 9-17h in Winter.
Adults have to pay 2BGN (about 1 Euro) to enter, and it is free for children under 7 years.

 

Bulgarian :
Udoben kesh za namirane dokato razglejdate Sofiyskata zoologicheska gradina.
Kutiykata e do kletkata na Nosoroga, na leko zakutano myasto – nadyavam se udobno za namirane.Vse pak, vnimavayte za muguli i se opitayte da go vurnete tochno kakto ste go namerili.

Gradinata e otvorena ot 9 do 19 chasa prez lyatoto i ot 9 do 17 chasa prez zimata. Cenite na biletite sa 2 leva za vuzrastni, 1 lev za uchenici i pensioneri i bezplatno za deca pod 7 godini.

Additional Hints (No hints available) 

 

Малко история

 

За първи геокешър се смята Дейв Улмър, който скрива съкровището си на 3 май 2000 г. И публикува координатите в сайта Usenet на новинарската група sci.geo.satellite-nav.

България също не остава по-назад. Първият известен геокеш в България е GCRILA и е поставен от играч с псевдоним Virag Tibor (най-вероятно чужденец) на 30 март 2002 г. в района на Рилския манастир. През 2008 г. съкровищата вече са 99 и през миналата година е отсечена и първата българска геомонета – „Bulgarian mystic geocoin“. Геомонетата е с формата на седемлъчевата бронзова розета от Плиска, открита при разкопки през 1961 г.

 

Малко и за GPS

 

Първоначално предназначението на глобалната система за позициониране GPS (Global Positioning System) е било да подпомага военните. През 1973 г. американското министерство на отбраната разработва мрежата Navstar GPS, която се състои от 24 сателита в орбита около земята и пет земни станции, следящи позицията им в пространството. Сателитите се намират на около 20 хиляди километра над земната повърхност, но не по-високо от орбитата използвана от телевизионни, интернет и комуникационните сателити намиращи се в така наречената геостационарна орбита (около 35 хиляди километра).

През 1983 г. корейски пътнически самолет навлиза инцидентно във въздушното пространство на Русия и бива свален. Този инцидент кара тогавашния американски президент Ронадлд Рейгън да разпореди създаването на цивилна версия на GPS, достъпна за всички. От 17 юли 1995 г. с решение на друг американски президент – Бил Клинтън, навигационната система вече може да се ползва и от цивилното население.

За да дават точна информация GPS устройствата получават данни минимум от четири сателита, а точността им днес е до 10 метра. Очаква се през 2010 г. Европа да пусне в експлоатация Galilieo, който ще използва 30 сателита, за да осигури точност под 1 метър.

Към настоящия момент използването на глобалната система за позициониране е напълно безплатно за всички, няма абонаментни или такси за поддръжка, като за да се възползвате от нея е необходимо единствено да разполагате с GPS приемник, който обаче струва пари.

А ето я и наградата, съкровището за изгубеното ви време в четенето на тази статия – вие вече не сте геомъгъли, както наричат геокешърите хората, които не са посветени в тайната на геокешинга.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us