Отвъд геодезията

Гуми могат да спасят асфалта

Учени от Кралския технологичен институт в Австралия са открили как да удължат живота на асфалта, като добавят към него рециклирани гуми, съобщи сайтът на учебното заведение.

Експертите рядко си спомнят за въздействието на ултравиолетовата радиация върху асфалта. Слънцето обаче също уврежда пътищата. Поради тази причина е необходимо те да бъдат защитени от ултравиолетовите лъчи.

В рамките на експеримент учените са произвели три вида асфалт с различен състав. Към тях са били добавени съответно 7,5 процента, 15 процента и 22,5 процента рециклирани гуми. След това те са били поставени в машина, която симулира годишния цикъл на ултравиолетовата радиация.

Авторите на изследването са стигнали до заключението, че асфалтът с най-висока концентрация на рециклирана гума се запазва най-добре в горещината.

Според учените този метод не само дава нов живот на употребяваните гуми, но и предлага решение на проблема с износването на асфалта. Той освен това може да допринесе да се намали замърсяването на въздуха.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Япония дари книги на УАСГ
  Япония дари книги на УАСГ

  Посланикът на Япония в Република България Н. Пр. Нарахира Хироши направи дарение за библиотеката на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Книгите с теми,

 • Мъск идва в Белоградчик за деня на книгата
  Мъск идва в Белоградчик за деня на книгата

  Най-богатият инфлуенсър, таткото на Тесла, милиардерът със Старлинк Илон Мъск ще пристигне в Белоградчик на 23 април – деня на книгата. Това става известно от

 • Хъбъл показа експлозия на звезда
  Хъбъл показа експлозия на звезда

  Телескопът „Хъбъл“ показа в детайли експлозия на гигантска звезда, предаде Ройтерс. Преди около 11,5 милиарда години далечна звезда, приблизително 530 пъти по-голяма от Слънцето, умира

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us