Отвъд геодезията

Холандец учи българи как се рисуват графити

Графити артистът Дейвид Луф, известен с псевдонима си Мистър Джюн, ще води майсторски клас за български художници. Събитието е част от второто издание на проекта „От вандализъм до изкуство“. Майсторският клас ще се състои на 8 и 9 септември в „Soho co-working“ в София, съобщават организаторите.

В него ще могат да включат художници, артисти и студенти на възраст до 35 години. Крайният срок за кандидатстване е 20 август. За участие ще бъдат селектирани 20 артисти от желаещите.

Лектори в двудневното събитие ще бъдат още Алекс Поуп от Музея за улично изкуство и графити в Амстердам (STRAAT), както и Хавиер Абарка – художник, изследовател и основател на първото училище за напреднало обучение по графити и улично изкуство Urbanario.

Майсторският клас ще бъде посветен на професионалното развитие на стрийт арт художниците, на личния творчески опит на лекторите и на тенденциите, които превръщат уличното изкуство във високохудожествен жанр. След събитието Мистър Джюн ще изрисува стена в централната част на София. Работата му по проекта ще продължи до 11 септември.

В рамките на второто издание на „От вандализъм до изкуство“ ще бъде показан и документалният филм “Kroonjuwelen – трудни, добри, по-добри времена” (2006 г.). Прожекцията ще се състои на 8 септември в Дом на киното.

Дейвид Луф е нидерландски артист, който започва да създава графити през 1985 г. Има студио за графичен дизайн в Ротердам и предлага мултидисциплинарен подход към изкуството чрез видео, илюстрация и интерактивни продукции. През последните години Луф пътува по целия свят, за да прави стенописи в голям мащаб. За тях той предпочита да не създава предварителни скици, а да реагира на стената и заобикалящата го среда.

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на посолството на Нидерландия в България.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us