Отвъд геодезията

Иновативно: Маски вместо асфалт

Маските за еднократна употреба трябва да отидат все някъде. Много, ако не и повечето, се озовават на сметище. Изследователите са разработили нов материал, който превръща всички тези маски в пътища.

Според ново проучване в списанието Science of the Total Environment, изследователи от университета RMIT в Мелбърн, Австралия, са разработили нов материал, който интегрира маски за лице за еднократна употреба с вещество от отпадъчни материали от разрушени сгради, като бетонни парчета. Новият материал не само дава нов живот на някои от 6,8 милиарда маски за лице, които изследователите изчисляват, че се използват глобално всеки ден; всъщност може да направи пътищата по-здрави, според проучването.

Маските за лице за еднократна употреба генерират значителни отпадъци. В доклад от юли ООН нарече притока на маски за еднократна употреба „токсичен проблем“ и изчисли, че 75% от използваните маски и други свързани с пандемията отпадъци ще попаднат в сметища или ще се носят в океаните.

Пътищата може да изглеждат като невероятен начин за повторно използване на маски. Според Джи Лиi, професор от университета RMIT, ръководил проучването, маските за лице може да се използват за два от четирите слоя, които обикновено се използват за направа на пътища. Те изчисляват, че за асфалтирането на двулентов път с дължина километър ще са необходими около 3 милиона маски за лице или 93 тона отпадъци от депата.

Освен всичко пътищата ще бъдат по-евтини за изграждане. Той отбелязва, че добивът на необработен материал от кариера струва около 50 долара на тон, докато новият материал е около 26 долара. Ли и екипът му се надяват да намерят партньор в индустрията, за да тестват идеята си.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us