Отвъд геодезията

Исландия част от потънал континент?

Британски учени твърдят, че Исландия може да е върхът на потънал континент със същото име – част от суперконтинента Пангея.
Потъналият континент Исландия обхваща Гренландия и Европа. Геолози от университета Дърам мислят, че площта му е 598 000 кв. км. Със съседните райони западно от Великобритания обаче тя може да достига 999 700 кв. км.
Теорията за потъналия континент оспорва възприетите идеи за строежа на кората под Северния Атлантически океан и за образуването на вулканични острови като Исландия. Според британските учени неизвестната досега плоча континентална кора може да съдържа ценни минерали и въглеводороди.
При образуването на Пангея преди 335 милиона години земни маси са се свързали в суперконтинента с площ 149,779 милиона кв. км. Разпадането му преди 50 милиона години води до образуването на Атлантическия океан и разпределението на континентите, както ги знаем днес.
Според новата теория суперконтинентът Пангея не се е разпаднал по линията на Атлантическия океан, а част от него е останала „като нишка кашкавал между две парчета пица“.
Ръководителят на изследването Джилиън Фулджър обясни, че Исландия е загадка за специалистите, защото теориите за строежа на острова и на околната океанска кора противоречат на много геоложки данни.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Най-накрая дигитализират фонда на две галерии
  Най-накрая дигитализират фонда на две галерии

  В течение на няколко месеца Националната галерия (НГ) и Софийската градска художествена галерия (СГХГ) работят съвместно с Анимо Софтуер ООД за реализирането на проекта „Интегрална

 • Важни изложби в БАН днес
  Важни изложби в БАН днес

  В Националния археологически институт с музей при БАН /НАИМ-БАН/ ще бъде подредена изложбата „Време, материя и дух: Реставрацията в Националния археологически институт с музей при

 • Защо моделирането на климата е важно
  Защо моделирането на климата е важно

  Нобеловата награда беше присъдена „за основополагащ принос към разбирането ни на сложните физични системи“. Тя се поделя между Шикуро Манабе и Клаус Хаселман „за физическото

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us