Отвъд геодезията

Изчислиха дълбочината на пещерата Хранице

Специалисти изследваха отново подводната пещерна система Хранице и установиха, че дълбочината й е 1 км – повече от два пъти по-голяма, съобщи сп. „Сайънс“.
Те установиха също, че пещерната система се е формирала в карстовите скали при просмукването на водата отгоре. Това може да постави под въпрос произхода и на други дълбоки пещери.
Измерванията са направени от повърхността с различни методи, включително с гравиметър и като са проверени електропроводимостта и естествените геомагнитни полета. Това дава на специалистите представа за разположението на скали, минерали, кухини, долини под повърхността. Картографирането не е пeрфектно, но показва, че пещерната система Хранице е много по-дълбока. Изследването е ръководено от геофизика Радек Кланича от Чешката академия на науките.
През 2016 г. специалисти измериха, че дълбочината на пещерата Хранице е 473,5 м с дистанционно управляван апарат. Още тогава те знаеха, че тя е по-дълбока, защото толкова беше дълъг оптичният кабел.
Бездната Хранице е най-дълбоката сладководна пещера, но не и най-дълбоката пещера в света. Тази титла се пада на 2,2-километровата пещера Верьовкина в Грузия, която е соленоводна.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Най-накрая дигитализират фонда на две галерии
  Най-накрая дигитализират фонда на две галерии

  В течение на няколко месеца Националната галерия (НГ) и Софийската градска художествена галерия (СГХГ) работят съвместно с Анимо Софтуер ООД за реализирането на проекта „Интегрална

 • Важни изложби в БАН днес
  Важни изложби в БАН днес

  В Националния археологически институт с музей при БАН /НАИМ-БАН/ ще бъде подредена изложбата „Време, материя и дух: Реставрацията в Националния археологически институт с музей при

 • Защо моделирането на климата е важно
  Защо моделирането на климата е важно

  Нобеловата награда беше присъдена „за основополагащ принос към разбирането ни на сложните физични системи“. Тя се поделя между Шикуро Манабе и Клаус Хаселман „за физическото

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us