Отвъд геодезията

Измислиха най-бялата боя

Учени от университета „Пардю“ в САЩ се сдобиха с рекорд на Гинес за разработката си на най-бялата боя в света, съобщи ЮПИ.
Проф. Сюлин Рюан от университета в щата Индиана каза, че първоначалната цел на проекта била да се създаде боя, която да отразява слънчевата светлина от сградните фасади и да намали използването на електроенергия като част от усилията за борба с климатичните промени.
Боята, разработена от екипа му, съдържа частици бариев сулфат, отразява 98,1 на сто от слънчевата радиация и охлажда боядисаните с нея повърхности повече от останалите.
Проф. Рюан установява, че като страничен ефект боята става изключително бяла. Цветът й се дължи до голяма степен на бариевия сулфат и на използването на различни по големина частици, за да отразява по-широк спектър от светлината.
Продуктът, разработен през пролетта, бе обявен за най-бялата боя в света от Световните рекорди на Гинес и ще бъде включен в изданието за 2022 г. на Книгата на рекордите на Гинес.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Най-накрая дигитализират фонда на две галерии
  Най-накрая дигитализират фонда на две галерии

  В течение на няколко месеца Националната галерия (НГ) и Софийската градска художествена галерия (СГХГ) работят съвместно с Анимо Софтуер ООД за реализирането на проекта „Интегрална

 • Важни изложби в БАН днес
  Важни изложби в БАН днес

  В Националния археологически институт с музей при БАН /НАИМ-БАН/ ще бъде подредена изложбата „Време, материя и дух: Реставрацията в Националния археологически институт с музей при

 • Защо моделирането на климата е важно
  Защо моделирането на климата е важно

  Нобеловата награда беше присъдена „за основополагащ принос към разбирането ни на сложните физични системи“. Тя се поделя между Шикуро Манабе и Клаус Хаселман „за физическото

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us