Отвъд геодезията

Изненада: Земята е натъпкана със скъпоценни камъни

MIT Diamond Lithosphere 0

Земята съдържа 1000 пъти повече диаманти, отколкото хората смятат.

Това са близо 10 квадрилиона или 10 000 000 000 000 000 (10 на 16) тона скъпоценности, „заровени” под повърхността. Откритието е на Технологичния институт в Масачузетс и е направено с помощта на звукови вълни, с които е изследван съставът на горната мантия на Земята. Находките обаче се намират на над 160 км под повърхността и все още са недостъпни.

Дистанционните методи за проучване на земната кора стават все по-популярни. Изследователи и от други университети са правили подобни замервания.

Учените открили диамантите в скали, наречени кратони, намиращи се в земната кора и в земната мантия. Създавайки модел на евентуалното съдържание на скалите, се оказва, че при преминаването през диамант звукът е два пъти по-бързо, отколкото през друга скала. Така се оказало, че всъщност земната кора и мантия изобилстват от иначе най-скъпото над земята.

Улрих Фау от факултета по Земята, атмосферата и планетарните науки на Масачузетския университет напомня, че не можем да се доберем до диамантите, но има много повече, отколкото някога сме си мислили“.

694940094001 5810305570001 5810304176001 vs

Както е известно, магмата се излива на повърхността като лава, като принуждава своя път и създава „тръби“. Тези тръби често се намират в края на т. нар. кратоничните корени – именно в тези корени се намират диамантите. Те са най-дълбоки в Канада, Сибир, Австралия и Южна Африка. Това са най-старите и най-неподвижните участъци от континенталните тектонски плочи. Те понякога се разглеждат като върхове на обърнати надолу планини, простиращи се на дълбочина 320 километра. Диамантите се формират при условия на изключително висока температура и налягане, каквито се срещат именно под земната кора. Причината, поради която са такава рядкост, е, че стигат до повърхността само при специфични изригвания.

Рапсодия в синьо

Редкият син диамант „Хоуп“ – една от най-известните скъпоценности в света, има заплетена история, в хода на която преминава през ръцете на монарси, банкери, наследници и крадци, преди за всеобща радост да бъде изложен в музей във Вашингтон. Проучване, публикувано в сп. „Нейчър“, разкрива още по-заплетената геоложката история на тези редки скъпоценни камъни,
За целите му са анализирани 46 сини диаманта, сред които и скъпоценен камък, намерен в РЮА и продаден за 25 милиона долара през 2016 г. Специалистите са установили, че сините диаманти се формират на голяма дълбочина – 660 километра, в част от земната вътрешност, известна като долна мантия. За „родното им място“ свидетелстват уловени в диамантите миниатюрни минерални фрагменти.
Сините диаманти съставляват едва 0,02 процента от добиваните в мини.

diamond cut
Диамантите са кристална форма на чист въглерод. Образуват се под въздействие на огромна топлина и налягане. Сините диаманти кристализират заедно със съдържащи вода минерали, които преди дълго време са били част от океанско дъно, но са изтласкани на голяма дълбочина по време на движението на огромни тектонски плочи, допринесло за оформянето на земната повърхност.
На учените е известно, че тези диаманти дължат синия си нюанс на елемента бор. Настоящото изследване разкрива, че борът някога е бил наличен в океанска вода и е попаднал в състава на скала на океанското дъно, която в продължение на милиони години се е движила дълбоко под земната повърхност.

chemical formula for diamond diamond periodic table symbol structure diamond red and grey atoms
„За първи път успяваме да изясним една дълбоко пазена от Земята тайна – как се формират сините диаманти. Преди настоящото изследване никой нямаше представа къде и в какви скали се образуват тези скъпоценни камъни, нито откъде са си набавили елемента бор“, обяснява Еван Смит, ръководител на изследването от Американския гемологичен институт.
Повечето диаманти не са напълно безцветни и често имат жълтеникав оттенък. Макар и рядко се срещат и нюанси на жълто, кафяво, розово, зелено.
Около 99 процента от всички диаманти се формират на дълбочина между 150 и 200 километра.
„Сините диаманти се крият на най-голяма дълбочина“, отбелязва геохимикът Стивън Съри.

aHR0cDovL3d3dy5saXZlc2NpZW5jZS5jb20vaW1hZ2VzL2kvMDAwLzA2NS81MzMvb3JpZ2luYWwvaG9wZWRpYW1vbmQuanBn

Диамантът Хоуп

Alluvial mining

DIAMANTRCA04

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us