Отвъд геодезията

Изобретатели на годината определиха от Европейското патентно ведомство

Финландски, френски, ирландски и китайски учени станаха „Изобретатели на годината“ на Европейското патентно ведомство, съобщи АФП

Финландските и чешките химици Пиа Бергстрьом, Аника Малм, Бланка Туконити, Юка Мильоя и Юка-Пека Пасанен, работещи за финландската петролна компания „Несте ойл“, са разработили устойчиво авиационно гориво от използвано олио за готвене, животински мазнини и други отпадъчни продукти. Те спечелиха наградата „Изобретател на годината“ в категория „Индустрия“. „Несте“ е патентовала своя възобновяем дизел.

В категорията „Научни изследвания“ френски екип, съставен от физици, математици и инженер-металург от Националния център за научни изследвания, е отличен за изобретяването на система за съхранение на водород, използваща магнезиев хидрид, която е дала началото на няколко свързани патента между 2002 и 2012 г.

В категорията „Малки и средни предприятия“ двама ирландски физици – Рона Тогър и Еймиър О’Карол, бяха отличени за разработката си на композитен материал, който намалява шума. Възможните му приложения са в космическата и автомобилната индустрия.

В категорията на изследователите, които не членуват в Европейското патентно ведомство, китайски екип, работещ за водещия световен производител на литиево-йонни батерии CATL, е награден за изобретяването на предпазно устройство, което прекъсва батерията в случай на презареждане, като по този начин предотвратява честите пожари, които възникват при прегряване на тези батерии.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us