Отвъд геодезията

Извадиха въздух от 70-те години от Антарктида

Учени извлякоха повече от 5,5 куб. м въздух, уловен в антарктически лед дълбоко под повърхността, съобщи в. „Дейли мейл“.
Питър Неф от Вашингтонския университет каза, че пробите представляват най-голямото налично количество въздух от 70-те години на 19-и век.
Учените са извадили дълбочини проби лед от шест сондажа в Антарктида на 800-километров участък. Те са събрали общо 5 т лед и са разтопили проби в специални вакуумни камери в лаборатория. Така са получили 5,5 куб. м чисти проби атмосферен въздух, стигащи назад във времето до 1875 г. Най-късната е от 2010 г.
Специалистите искат да установят колко хидроксил е имало в околната среда в различни периоди през последните 150 години. Хидроксилът понякога се нарича почистващ, защото може да разгражда парникови газове, преди да се преобразува. Той обаче е нетраен и наличието му трудно може да бъде измерено пряко. Вместо това учените искат да установят наличието на въглерод-14 моноксид, който се унищожава от хидроксила и обикновено се среща във въздушните мехурчета в леда.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us